۳۰ مرداد ۱۴۰۳، ۱۲:۵۱

مهر گزارش می دهد؛

حواله فروشی خودرو رونق گرفت/ حواله «ری را» هم فروخته می شود!

حواله فروشی خودرو رونق گرفت/ حواله «ری را» هم فروخته می شود!

باز هم حواله فروشی خودرو در فضای مجازی رونق گرفته است اما نکته جالب توجه مربوط به افزایش آگهی های ثبت شده برای طرح جوانی جمعیت آن هم برای خودروی جدید «ری را» است!

به گزارش خبرنگار مهر، نگاهی به سایت‌های ثبت آگهی در فضای مجازی و البته کانال‌های تلگرامی نشان می‌دهد که از دیروز، آگهی‌های فروش حواله خودرو در این فضا مانند گذشته رواج پیدا کرده است.

در این بین نکته جالب توجه افزایش آگهی برای فروش حواله خودروی «ری را» به خصوص مربوط به طرح جوانی جمعیت با سهم ۵۰ درصدی در تحویل خودرو و بدون نیاز به مسدود کردن ۲۳۰ میلیون تومان است؛ یعنی متقاضیان طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشمول هیچ یک از شروط مربوط به ثبت نام در قرعه کشی نبوده و صرفاً باید فرزند دوم یا مابعد آن‌ها متولد تاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۴ به بعد باشد.

بنابراین طبیعتاً بیشترین میزان حواله فروشی مربوط به این گروه می‌شود آن هم برای «ری را» خودرویی که به عنوان یک محصول جدید شناخته می‌شود و هنوز حتی میزان تولید این خودرو به صورت دقیق از سوی تولیدکننده اعلام نشده است.

این میزان از حواله فروشی در حالیست که ایران خودرو نیز رسماً در اطلاعیه خود اعلام کرده که فقط در صورت تخصیص خودرو به فرد، موظف است تا محصول مورد نظر را تحویل دهد و در غیر این صورت هیچ تعهدی نخواهد داشت با این حال شاهد رونق حواله فروشی در سایت‌های اینترنتی و کانال‌های تلگرامی هستیم.

با این حال جست و جویی در فضای مجازی نشان می‌دهد که قیمت حواله‌های خودروی ری را حتی تا ۴۵۰ میلیون تومان نیز اعلام شده که قطعاً مشتریان زیادی نیز از سوی دلالان به خود جذب خواهد کرد.

حواله فروشی خودرو رونق گرفت/ حواله «ری را» هم فروخته می شود!

بازار سیاه حواله فروشی از کی رونق گرفت؟

به گزارش مهر، بازار خودرو از اواسط سال ۹۷ دچار نابسامانی شد و قیمت خودرو در بازار آزاد به نسبت قیمت‌های مصوب کارخانه به شدت افزایش یافت. این افزایش قیمت خودرو به حدی بود که برخی از خودروها با دو برابر قیمت مصوب کارخانه در بازار آزاد به فروش می‌رسیدند. در نتیجه افزایش شکاف بین قیمت مصوب و آزاد خودرو، بسیاری از افراد با انگیزه نوسان‌گیری و حفظ دارایی‌های سرمایه‌ای خود به خیل متقاضیان دریافت خودرو از کارخانه پیوستند به طوری که متقاضیان واقعی خودرو در تنگنا قرار گرفتند و برخی از آن‌ها برای تأمین خودروی مورد نیاز خود مجبور به رجوع به بازار آزاد و خرید خودرو به قیمت‌های بالا شدند که این امر در کنار اثر روانی افزایش قیمت‌ها، موجب افزایش نارضایتی مردم از بازار خودرو شد.

پس از افزایش شکاف قیمت خودرو در کارخانه و بازار، دولت و شورای رقابت برای مدیریت بازار خودرو و رساندن تعداد محدودی خودرو به متقاضیان پر تعداد، روش قرعه‌کشی را در دستور کار قرار دادند تا به این روش مشکل عدم تناسب بین عرضه و تقاضا بازار خودرو را حل کنند.

بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور شروع به ثبت نام جداگانه قرعه‌کشی خودرو در بازه‌های زمانی مختلف کردند و محدودیت‌هایی هم برای ثبت نام کنندگان قرار دادند اما در عمل نتوانستند که تقاضای سرمایه‌ای بازار را مدیریت کنند و برای همین هم فردی که برنده یک خودرو می‌شد، می‌توانست همان زمان خودرو خود را به صورت وکالتی به فروش برساند و از رانت و سود چند ده میلیون تومانی آن استفاده کند.

در آن زمان با توجه به سودهایی که در این مسیر وجود داشت، خرید و فروش حواله تبدیل به یک بازار غیررسمی شد و افراد متعددی در آن ایفای نقش می‌کردند؛ اگر خوشبین باشیم، این بازار دو طرف داشت افرادی که پول نقد داشتند اما نمی‌توانستند برای خرید خودرو ثبت‌نام کنند و گروهی دیگر که ثبت‌نام کرده بودند اما پول کافی برای تکمیل وجه را نداشتند. اینجا بود که معامله حواله‌های خودرو، در بازار آزاد، داغ شد. بازاری که در آن «ظاهرا» هم فروشنده حواله خودرو، سود می‌برد و هم خریدار حواله خودرو، به هدفش می‌رسید.

اما در عالم واقعیت، حضور دلالان را در این بازار غیررسمی مشاهده می‌کردیم؛ دلالانی که به دلیل وضعیت نامساعد تولید و عرضه خودرو، بازار خودرو را یک بازار پرسود یافته بودند، از همه راه‌ها برای کسب ثروت بیشتر استفاده می‌کردند و به لطف قرعه کشی‌ها، بیش از پیش نسبت به سودجویی در بازار خودرو اقدام کردند.

حتی در ادامه و با برچیده شدن سیستم قرعه کشی خودرو در اسفند ماه ۱۴۰۱ و راه اندازی سیستم نوبت دهی برای فروش خودرو، انتظار می‌رفت که بساط خرید و فروش حواله خودروهای عرضه‌شده جمع شود اما با این وجود بازار خرید و فروش حواله همچون دوره قرعه کشی، داغ بود و با یک سرچ ساده در اینترنت به راحتی انواع و اقسام حواله‌های خودرو قابل مشاهده بود. این در حالیست که وزارت صمت و سازمان حمایت بارها اعلام کرده بودند که خرید و فروش حواله و حق ثبت نام در سامانه یکپارچه غیرقانونی است.

در مجموع می‌توان با نگاهی به ۷ سال گذشته گفت که سیاست گذار در این سال‌ها به جای حل مشکلات آشفته بازار خودرو با اعطای سهمیه‌ها و رانت‌های خودرویی نه تنها بازار را کنترل نکرده بلکه بازار غیررسمی فروش حواله و کد ملی را رونق بخشیده و بیش از پیش خودرو را از یک کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای تبدیل کرده است.

کد خبر 6201737

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • هدایت ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      22 13
      در شرایطی ک تولید پایینه باید شرط گواهی نامه با مبلغ کل خودرو تو حساب موجود باشه
      • مجید RU ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
        9 1
        متاسفانه همین مساله باعت این مصیبته.رسمادلالی رو می بینن ولی به روی مبارک نمیارن.الان اونی که بچش یه روز زودتر بدنیا اومده،درح قش اجحاف میشه.این چرت ترین طرح بودکه فقط باعث دلالی شد.اگه میگفتن حداقل نصف پول ماشین رو بریزید بحساب وکالتی،بخداماشین به اونی که نیازداشت می رسید،نه دلال بااین قیمتها.450میلیون😂ریرا
      • ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
        7 0
        وقتی واردات خودرو نو و کارکرده خارجی انجام نمیشه و گمرکی ها و تعرفه های عجیب و غریب میزارن نتیجه ش میشه همین کل ملت شدن دلال
    • ناشناس CA ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      2 0
      سر ایران خودرو سلامت که مصرف کننده واقعی باید چشمم به قرعه‌کشی خشک بشه شاید فرجی بشه اسمش دربیاد بعد برای طرح جوانی جمعیت ۵۰ درصد محصولش بذاره بدون هیچ شرطی حتی ۴۸ ماه بعد به راحتی با خیال راحت مطمئن باشن حتما اسمشون درمیاد جلو جلو میان قیمت میذارن از ماست که بر ماست
    • محمد IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      1 0
      پنج یا ده درصد برای تشویق مادران به فرزند اوری کافی بود چه خبره پنجاه درصد اونم راحت بدون شرط اینطوری میشه که حواله های مادران سر از بازار ازاد درمیاره ومردم عادی بیچاره باید به قیمت چند برابر ماشین بخرن. یه نمونه از تصمیم گیری اشتباه اینه
    • مهربانی ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      1 0
      متاسفانه حواله فروشی بعنوان یک ابزار جدی برای کلاهبرداری ، پول بسیاری از مردم را به باد داده و بدلیل روشهای کلاهبرداری که امکان متهم کردن حواله فروشان را مخدوش می کند ، با پیگیریهای قضایی هم راه بجایی نبرده اند . مراقب باشید .
    • محمد IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      0 0
      وزارت صمت عامل اصلی بوجود آمدن دلال بازاری خودرو شده است کسانی که خودرو می‌گیرند تا پنج سال سند صادر نشده ونقل وانتقال آن شامل جریمه های سنگین شود واین مزخرفات مادر شدن راهم لغو کنند بازار به حالت عادی برگشته وخودرو دست خودروسازان میماندهیچ جای دنیا مثل ایران نیست
    • محمد IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      2 0
      اگه شرایطی فراهم بشه که خودرو اقساطی به مردم تعلق بگیره، کمتر شاهد فروش حواله و...خواهیم بود. خیلی از ثبت نام کنندگان به دلیل اینکه موجودی ندارند ، مجبور به فروش حواله میشن تا شاید بتونن با فروش حواله ماشین دست دوم بخرن. شرایط بازار سیاه رو خود تولید کنندگان به وجود نیارن ، که البته به سودشان هست !
    • رضا IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      1 0
      متاسفانه تو این مملکت فقط دلال بازی هست و درست نمیشه ..شاید بالای 7۰ درصد از کسانی که ثبت نام کردن فقط برا فروش خودرو و حاشیه سودش هست...و حق بقیه رو هم که واقعا مصرف کننده هستن ضایع میکنن...باید هرکی اسمش در اومد کاری کنن که ۵ سال نه بتونه ماشین رو بفروشه نه حواله رو ...این اوج بی انصافی هست
    • ممد IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۰
      1 1
      تو کشوری ک سوخت کافی نداره و بیشتر ماشین ها فرسوده و نیاز ب تعویض دارن چرا باید برای فرزند آوری ماشین بدن این چ طرح پوچیه واقعا تاسف آور گواهینامه رو هم ک برداشتن بدتر شد
    • مجید RU ۰۱:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
      8 9
      ایکاش شرکت ایران خودرو، وزارت صمت، تمامی این دلالان رو حذف می کردن ایکاش 4سال سند غیر قابل فروش بود. بعد میان 50درصد سهمیه رو اختصاص میدن به اینا.امیدوارم این طرح مادران جمع بشه چون اجحاف در حق بقیه مردمه.
      • حسین IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۲
        0 2
        داداش مشکلت با طرح جوانی جمعیت چیه؟
    • Ata IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
      5 0
      باز هم دلالی و باز هم عقب گرد اقتصاد و باز هم تورم و باز هم بدبختی و بیچارگی تو را بخدا دلال ها را از اقتصاد دور کنید
    • IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
      1 0
      خرید حوله خطرناکه
    • محمد IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
      2 0
      خودروسازان خودشون بازار دلالی ایجاد می‌کنند. خوب میان شرایطی میزارند که عملا میگن این خودرو رو بگیر برو بیرون بفروش و جایزه طرح جوانی جمعیت . خوب دولت بیا همین پول رو مستقیم بده مادران بازار دلالی رو جمع کن آخه این چه کاریه
    • مهدی ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
      2 0
      خوب حال که چی اینو همه می‌دونن خیلی راحت میشه جلوی این نابسامانی گرفت مثلاً میشه خودرو فقط به کسانی که پلاک فعال یا خودرو ندارن و دارای گواهی نامه هستند داده شود و نصف پول ماشین هم قبل از قرعه کشی از متقاضی بگیرن این کارا باعث میشه کسی که واقعا نیاز به ماشین داره نام نویسی کنه
    • ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
      1 0
      دولت قطعا هدفش کاهش قیمت خودرو نبوده و الا میشد براحتی کاری کرد که فقط افرادی ثبت نام کنن که واقعا خودرو نداشته باشن بطور مثال خرید و فروش حواله رو ممنوع کنن اینجوری مطمنا بساط دلال بازی برداشته میشه
    • ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۶
      1 0
      خدا خودش کمک کنه انشالله