خبرگزاری مهر، گروه استانها: شب یلدا یا شب چله یکی از خاطرهانگیز ترین شبها برای ما ایرانیها و کشورهای حوزه تمدنی ایران است.
بدون شک یکی از بخشهای خاطره انگیز و نوستالژیک شب یلدا هندوانههایی بود که در این شب در جمع خانوادگی و در کنار کرسی میل میشد و با توجه به اینکه در شب تحویل فصل، از پاییز به زمستان، هندوانه میوهای کمیاب به حساب میآید از این رو ارج و قرب آن برای پیشینیان بسیار بالا بوده است.
هندوانه با وجود گسترش و توسعه کشاورزی خارج از فصل در کشور هنوز هم ارج و قرب بالایی دارد وقتی در شهری مانند بندرعباس که بیخ گوشش شیرینترین هندوانه کشور تولید میشود قیمت سر به فلک کشیده است چه طور میتوانیم انتظار داشته باشیم در کرمانشاه قیمت هر کیلو هندوانه به ۱۰۰ هزار تومان نرسد؟
قیمت هندوانه در بندرعباس از کیلویی ۲۰ هزار تومان شروع میشود و تا کیلویی ۶۰ هزار تومان هم میرسد و صد البته که هندوانه ۲۰ هزار تومانی فقط ظاهری از هندوانه است و در کیفیت نمیشود به آن اعتماد کرد.
ما اگر میانگین قیمت را ۳۰ هزار تومان بگیریم باید برای یک دورهمیِ چهار نفره با یک هندوانهی سه کیلویی حداقل ۹۰ هزار تومان هزینه کنیم.
جالب است که بدانید کمتر از ۱۰۰ کیلومتر از بندرعباس به سمت شرق که حرکت کنید به میناب خواهید رسید که هندوانه در بازار آن کیلویی بین ۵ هزار تومان تا ۱۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
تأمین بازار هنداونه با برداشت ۷۰ هزار تن محصول
ناصر نورزاده معاون رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میناب در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی شهرستان میناب تحت کشت محصول هندوانه است.
وی با بیان اینکه برداشت محصول در مزارع شهرستان میناب آغاز شده، ادامه داد: پیشبینی ما این است که ۷۰ هزار تن هندوانه از سطح مزارع شهرستان میناب برداشت شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میناب با اشاره به کیفیت بالای هندوانه میناب گفت: محصولات تولیدی میناب علاوه بر نقش آفرینی در تأمین نیاز بازار داخلی به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز صادر میشوند.
وی تأمین آب را یکی از اصلیترین چالشها برای کشت هندوانه دانست و گفت: تلاش کردهایم برای کشت از روش آبیاری قطرهای در سطح شهرستان استفاده کنیم.
صد دانه یاقوت در حال نایاب شدن در سفرههای یلدا
دومین زینت المجلسِ شب یلدا، انار است، نماد پاییز و زمستان میوهای که دانه به دانهاش یاقوت است و در تعالیم دینی میوهای بهشتی شناخته میشود.
انار در بازار روزِ بندرعباس که ارزانترین میوههای شهر در آن یافت میشود بین ۳۰ هزار تومان تا ۸۰ هزار تومان قیمت خورده است.
قیمت در میوه فروشیهای شهر بندرعباس همواره ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر از بازار روز است که ما میانگین همان بازار روزِ بندرعباس را میگیریم و هر کیلو انار را ۵۵ هزار تومان حساب میکنیم.
با این احتساب اگر بخواهیم همان سه کیلو انار را بخریم که حداقل به ازای هر نفر از خانواده یک عدد انار برسد، باید ۱۶۵ هزار تومان پرداخت کنیم.
خاطرات خوشی با آجیل داشتیم…
همواره آجیل زینت بخش سفرههای یلدایی بوده است اما صد افسوس که چند سالی است این خوراکی بسیار خوشمزه حتی از سفرههای عید نوروز نیز حذف شده است چه رسد که مردم توان خرید آن را در شب یلدا داشته باشند که به دلیل کاهش محسوس دما کار و بار بسیاری از صاحبان مشاغل ضعیف میشود.
علی ای حال خاطرات خوبی با آجیلها در گذشته داشتیم که گذشت.
با مراجعه به یکی از آجیل فروشیهای با انصاف شهر بندرعباس که قیمتهای آن از دیگر مراکز عرضه بهتر است قیمت آجیل را نیز جویا شدیم.
آغاز قیمت از هر کیلوگرم ۴۰۰ هزار تومان است و نهایتاً آجیلهای آبرومند و مجلسی به ۸۰۰ هزار تومان ختم میشود.
میانگین این دو قیمت را اگر ۶۰۰ هزار تومان بگیریم، برای یککیلو آجیل باید همین اندازه متقبل شویم و هزینه سبدمان را که شامل یک هندوانه و سه کیلو انار و یک کیلو آجیل است به ۸۵۵ هزار تومان برسانیم.
این سفره شیرینی هم میخواهد
اگر شیرینی را که میانگین قیمت آن طبق بررسیهای میدانی خبرنگار مهر ۲۰۰ هزار تومان است نیز به سبد خرید خود اضافه کنیم، هزینه یک شبی که باید به یاد ماندنی و خاطرهانگیز شود از یک میلیون تومان هم فراتر خواهد رفت و این یعنی بازار یلدای امسال تماشاچی بسیار خواهد داشت و خیلیها باید بی خیال مهمانی دادن و دور هم جمع شدن و پاسداشت سنتها شوند چرا که این مبلغ تقریباً برای یک خانواده چهار نفره بود و هیچ خانوادهای با مهمانهایش چهار نفر نمیشود.
نوبت ما است از یلدا برای فرزندانمان خاطره بسازیم اما…
پیام فتحعلی پور یک شهروند بندرعباسی در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: پدران و مادران ما زیبایی یلدا را به ما نشان دادهاند اما امروز که نوبت ماست که این خاطرات را با فرزندانمان به اشتراک بگذاریم و از این شب برای فرزندانمان خاطره بسازیم که متأسفانه چنین خاطرهسازیهایی بسیار دشوار شده است..
وی افزود: خرج یک شب نشینی کوچک یلدا با احتساب شام و سایر پذیراییها به دو میلیون و سه میلیون هم میرسد، البته این مبلغ ناچیز است اما برای بخش عمدهای از مردم که مجبورند ماهیانه ۷ الی ۸ میلیون اجاره خانه بدهند و برنج را کیسهای با قیمت نزدیک به یک میلیون تومان بخرند، پس اندازی باقی نمیماند که بخواهند برای شب نشینیهایشان این مقدار هزینه کنند.
این شهروند گفت: برای مردم گرانی هندوانه اصلاً در برابر گرانی کالاهای اساسی به چشم نمیآید و امیدواریم دولت چارهای برای این موضوع بیاندیشد.
نظر شما