به گزارش خبرنگار مهر، بر پایه آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، ذخیره سد مخزنی زایندهرود تا روز شنبه ۱۵ دی به ۱۵۹ میلیون مترمکعب رسید. میزان آب ورودی به سد در حال حاضر ۱۱.۰۲ متر مکعب بر ثانیه و خروجی از آن ۱۳ مترمکعب بر ثانیه است.
کاهش ۴۲ درصدی ذخیره سد زایندهرود در سال جاری
بنا بر آمار موجود، ذخیره سد زاینده رود سال گذشته در چنین روزی ۲۷۶ میلیون مترمکعب و در بلند مدت تا این تاریخ ۵۸۱ میلیون مترمکعب بوده و بر همین اساس ذخیره کنونی سد زاینده رود در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۲ درصد و نسبت به بلند مدت ۷۳ درصد کاهش یافته است.
هم اینک ۱۳ درصد ظرفیت سد زایندهرود پُرشدگی دارد و ۸۷ درصد مخزن این سد خالی است.
کاهش پوشش برف در سرشاخه حوضه آبریز زایندهرود
برپایه دادههای ایستگاه بارانسنجی چلگرد، سرچشمه اصلی حوضه آبریز زاینده رود، از ابتدای سال آبی (یکم مهرماه ۱۴۰۳) تا ۱۵ دی ماه به ۳۳۴ میلیمتر رسیده است در حالی که میزان بارندگی سال آبی (۱۴۰۱- ۱۴۰۲) تا این تاریخ ۲۵۷ میلیمتر و میانگین دوره بلند مدت تا این تاریخ ۴۷۰ میلیمتر بود.
بارشهای سال آبی کنونی در ایستگاه چلگرد در کوهرنگ در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ۳۰ درصد افزایش و نسبت به بلندمدت این منطقه ۲۹ درصد کاهش یافته است.
همچنین بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، میانگین برف (ارتفاع برف) در کوهرنگ تا ۱۴ دی ماه امسال ۲۰ سانتیمتر ثبت شده در حالی که میزان پوشش برف در این منطقه در دوره بلند مدت مشابه تا این تاریخ به ۶۲ سانتیمتر میرسید.
کاهش ۳۷ درصدی ورودی به سد نسبت به دوره بلندمدت
بررسی آمارها نشان میدهد از ابتدای سال آبی (یکم مهرماه) تا ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳، میزان ورودی آب به سد زایندهرود در مجموع ۱۰۸ میلیون مترمکعب بوده است در حالی که این سد در مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۰۴ میلیون مترمکعب و در بازه مشابه بلندمدت (۵۴ ساله) تا این تاریخ ۱۷۱ میلیون مترمکعب ورودی داشت.
برهمین اساس مجموع ورودی آب به سد زاینده رود از ابتدای سال آبی تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه درصد افزایش و در مقایسه با بلند مدت مشابه ۳۷ درصد کاهش یافته است.
کاهش ۱۷ درصدی خروجی آب از سد در سال جاری
بر پایه آمار موجود، همچنین حجم آب خروجی از این سد مخزنی نیز با در نظر گرفتن میزان تبخیر، از ابتدای سال آبی تا ۱۵ دی ۱۴۰۳، حدود ۲۴۱ میلیون مترمکعب بوده در حالی که در مدت زمان مشابه سال گذشته ۲۶۸ میلیون مترمکعب و در بلندمدت تا این تاریخ، ۲۹۱ میلیون مترمکعب حجم خروجی آب از این سد بود.
از این رو خروجی از سد زاینده رود در سال آبی کنونی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد و در مقایسه با حجم خروجی در بلند مدت ۱۷ درصد کاهش داشته است.
سد زاینده رود با ظرفیت اسمی یک میلیارد و ۲۳۹ میلیون مترمکعب به عنوان یکی از اصلیترین سدهای مرکز کشور و تأمین کننده آب آشامیدنی، محیط زیست، کشاورزی و صنعت در منطقه مرکزی ایران است. این سد قوسی شکل که سال ۱۳۴۹ به بهرهبرداری رسید در ۱۱۰ کیلومتری غرب اصفهان در شهرستان چادگان قرار دارد.
نظر شما