عقب ماندگی در حوزه تحقیقات دریا را باید جبران کنیم
دکتر وحید چگینی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص الزامات تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در نامگذاری امسال به عنوان سال نوآوری و شکوفایی گفت: ایران در حوزه دریا عقب ماندگی زیادی دارد و باید ابتدا سعی شود که عقب ماندگی ها جبران شود یعنی تا زمانی که ما حداقل شناخت خوبی از دریاهای پیرامونی خود پیدا نکرده ایم با کشوری که مرتب در زمینه های مختلف علم و فناوری دریایی ابداع و اختراع دارد، فاصله زیادی داریم.
رئیس مرکز ملی اقیانوس شناسی افزود: باید سعی شود پایه های اصلی در حوزه دریایی فراهم و بنیان درستی در زمینه آموزشهای دریایی و انجام پژوهشهای بنیادی و اساسی گذاشته شود و سپس سراغ نوآوری به آن معنی که جهان دارد مطرح میکند - یعنی هر روز یک دستاورد علمی جدیدی در عرصه دریا چه در ساخت دستگاههای مدرن دریایی و چه در زمینه شناخت موجودات زنده و عالم زیر دریا و مناطق عمیق اقیانوسی داشته باشیم - برویم.
وحید چگینی اضافه کرد: برای رقابت در عرصه جهانی باید ابتدا پایه محکمی را در کشور از نظر تربیت محقق برداشته و برای ایجاد آزمایشگاهها و تجهیز کشور به شناورهای تحقیقاتی اعتبارات قابل توجهی تخصیص داده شود این در حالی است که هنوز این کارها انجام نشده است.
3 شرط لازم برای نوآوری در حوزه دریایی
رئیس مرکز ملی اقیانوس شناسی ادامه داد: امسال که تحت عنوان نوآوری و شکوفایی نام نهاده شده سال شروع است و به طور قطع در سالهای آتی نیز باید در این زمینه کار شود. کشور اگر بخواهد به شرایطی برسد که در زمینه دریایی حرف جدیدی در جهان داشته باشد باید مسئولان کشور در چند مورد بحثهای متخصصان را بپذیرند و به این جمع بندی برسند که برای گام برداشتن در راه نوآوری دریایی در درجه اول باید شناور تحقیقاتی مجهز در شمال و جنوب کشور داشته باشیم.
وحید چگینی افزود: همچنین باید آزمایشگاه ملی تحقیقات دریایی داشته باشیم و بودجه و امکانات کافی برای شروع طرحهای تحقیقاتی بزرگ در شمال و جنوب کشور در نظر گرفته شود تا بتوانیم قدم در عرصه اقیانوس هند نیز قدم برداریم. متخصصان برای همه این موارد برنامه دارند اما باید شروطمان محقق شود تا عملیاتی شوند.
نوآوری بستر می خواهد
وی با بیان اینکه نوآوری بستر می خواهد، گفت: فاصله کشور در بخش دریایی با دنیا زیاد است و تا بستر لازم فراهم نشود، نمی توانیم نوآوری به معنای رقابت با جهان داشته باشیم. البته ممکن است در کشور خودمان یک نوآوری هایی داشته باشیم اما باید کارهای بزرگ انجام شود. اگر می خواهیم با جهان رقابت کنیم و حداقل در منطقه حرف اول را بزنیم باید گامهای بلندتری برداریم.
نوآوری دقیقا در راستای اهداف مراکز پژوهشی است
به اعتقاد رئیس مرکز ملی اقیانوس شناسی نوآوری دقیقا در راستای اهداف مراکز پژوهشی است و کلیه مجموعه ها در حیطه فعالیت خود باید نوآوری هایی داشته باشند و کارهایی که در گذشته شروع کرده بودند را به نتیجه برسانند و به هر حال آنچه گفته بودند و در فرآیند عمل دنبال می کنند را شکوفا کنند.
نظر شما