به گزارش خبرنگار مهر، سال 87 به رسم هر سال آرام و با طمأنینه برای دنیای فرهنگ و هنر آغاز شد. هر چقدر تب داغ این حوزه با ترافیک کاری، اخبار و برنامههای فشرده در بهمن و اسفند بالا میرود، نوروز به مثابه آب سردی است که این بیمار تبدار را از تک و تا میاندازد و آرامشی به دنبال دارد که تا داغ شدن دوباره بازار فرهنگ و هنر به رکودی ناخوشایند بدل میشود و همه منتظر بر تن کردن دوباره رخت تبدار هستند.
سال 87 برای دنیای فرهنگ و هنر با تعطیلی 20 روزه تئاتر، اکران نوروزی چهار فیلم ایرانی و پخش فیلمهای سینمایی ایرانی و خارجی متعدد و مجموعههای نوروزی چهارگانه در شبکههای سیما آغاز شد.
* در حالی که یک هفته مانده به نوروز چهار فیلم نوروزی گروههای سینمایی مشخص شدند، انتظار برای مشخص شدن پنجمین فیلم برای نمایش در گروه سینمایی عصر جدید تا آخرین روزهای اسفند 86 به نتیجه نرسید. آخرین جلسه شورای صنفی نمایش 27 اسفند 86 تشکیل شد و مشخص شدن فیلم این گروه بینتیجه ماند و یک هفته دیگر به این گروه سینمایی برای انتخاب فیلم اکران نوروز فرصت داده شد.
نکته جالب اینکه سینما عصر جدید از این فرصت دو هفتهای معلق استفاده کرده و در حالی که پوستر سردر سینما گویای نمایش فیلم "ملودی" است، اقدام به نمایش فیلم پرفروش "دایره زنگی" کرده است. از آنجا که یک فیلم نمیتواند دو سینمای سرگروه داشته باشد (در دو گروه سینمایی به نمایش درآید) و "دایره زنگی" به طور رسمی در گروه سینمایی قدس به نمایش درآمده، تخلف این سینما پس از پایان تعطیلات مورد بررسی و پیگیری قرار میگیرد.
* فروش دوهفتهای فیلم های اکران نوروزی نوید سالی خوش و پردرآمد را برای سینمای ایران میدهد. رقابت فیلمهای "مجنون لیلی"، "دایره زنگی"، "زن دوم" و "به همین سادگی" در دو هفته گذشته تا حدی از پیشبینیها فاصله داشته است. در حالی که انتظار میرفت "دایره زنگی" فروش کمسابقه "اخراجیها" را در نوروز گذشته تداعی کند و بسیاری از تهیهکنندگان نیز به همین دلیل از اکران همزمان فیلم خود با آن انصراف دادند، اما این اتفاق روندی متفاوتتر داشت.
"مجنون لیلی" با توجه به موضوع جوانانه و بازیگران چهره توانست اولین رده جدول فروش را به خود اختصاص دهد و "دایره زنگی" را جا بگذارد. در حالی که فروش فیلم قاسم جعفری مرز 300 میلیون تومان را هم رد کرده، فیلم پرحاشیه پریسا بختآور همچنان در فروش 250 میلیون تومانی مانده و البته در یک هفته اخیر فروش این فیلم در حال اوج گرفتن است.
البته از بازتاب نظرات مردمی این چنین برمیآید که "دایره زنگی" کمتر مخاطبی دارد که چند بار به دیدن فیلم برود و حاشیههای جشنوارهای و مسائل حول و حوش آن بیش از خود فیلم برای مخاطب کنجکاویبرانگیز شده است. "زن دوم" هم با فروش زیر 100 میلیون به نوعی تداعیگر اظهار نظر هوشمندانه کارگردانش شده که گفته بود "اگر "زن دوم" پرفروش شود، ناشی از تغییر نگرش تماشاگر است!"
در نهایت فیلم مهجور "به همین سادگی" هم در این کوران رقابت مخاطب خاص خود را دارد و همان اندک تماشاگر داخل سالن نمایش را تا پایان فیلم راضی نگه میدارد. این فیلم با فروش حدود 50 میلیون تومان بدون داشتن مولفههای فروش فیلمهای رقیب از جمله بازیگر چهره، قصه گیشهپسند و ... تنها عنوان بهترین فیلم، فیلمنامه و بازیگر زن جشنواره بیست و ششم را یدک میکشد و از هویت سینمای فرهنگی دفاع میکند.
پردهبرداری از نشان عالی خانه سینما در افتتاحیه سینما آزادی
* بالاخره سینما آزادی تهران پس از همه اتفاقاتی که از سر گذراند، یکشنبه آخر سال (27 اسفند) در مراسمی رسمی افتتاح و به چرخه سینماهای زنده و نمایشدهنده وارد شد. در این مراسم که با حضور اهالی سینما، مسئولان سینمایی و مدیران خانه سینما برگزار شد، از شهرداری تهران و حوزه هنری به عنوان بانیان بازسازی سینما آزادی تقدیر و با حضور شهردار تهران، رئیس حوزه هنری و معاون سینمایی وزیر ارشاد از نشان عالی خانه سینما پردهبرداری شد.
* شهریورماه 86 بود که احداث کاخ جشنواره فیلم فجر در پارک ملت در صدر اخبار سینمایی قرار گرفت. ساخت این مجموعه سینمایی با کاربری کاخ جشنواره در بزرگترین مجتمع علمی فرهنگی کشور در پارک ملت تهران به صورت جدی از اسفندماه 85 آغاز شده و قرار بود تا بهمن 86 به بهرهبرداری برسد که این اتفاق نیفتاد.
شهردار تهران در مراسم افتتاح رسمی سینما آزادی ضمن اشاره به این تعویق از تکمیل مجموعه فرهنگی سینمایی پارک ملت تا اردیبهشت 87 خبر داد که با توجه به محقق شدن وعدههای دکتر قالیباف در اتمام پروژههای معوقه، امیدها به اینکه جشنواره فجر هم صاحب کاخ شود بالا رفته است. ضمن اینکه بیسابقه بودن چنین اقدامی در ایران با گذشت سالیان متمادی که جشنوارههای جهانی چون کن، ونیز و ... صاحب کاخ مخصوص هستند را به فال نیک میگیریم.
* مدیر شهرک سینمایی غزالی در روزهای پایانی سال در بازدید از پروژه در حال ساخت "کلاه پهلوی" به کارگردانی سیدضیاء الدین دری از امین حیایی بازیگر این مجموعه تقدیر کرد. محمدحسن معطری به همراه کلیه همکارانش در مجموعه غزالی ضمن بازدید از پشت صحنه این مجموعه با حضور عوامل و بازیگران، لوح تقدیر و هدیهای به رسم یادبود به حیایی اهدا کرد که در بیست و ششمین جشنواره فجر برای بازی در فیلم "شب" برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد شد.
* متأسفانه سال 87 با چند مرگ در حوزه فرهنگ و هنر ایران و جهان آغاز شد. داود اسدی بازیگر و نویسنده سینما و تلویزیون و شاهرخ سخایی عکاس سینما و تلویزیون از جمله این درگذشتگان داخلی بودند که هر دو دچار سکته قلبی شدند. اسدی با نگارش و بازی در آیتمهای طنز مجموعههای "ساعت خوش"، "نوروز 72"، "پرواز 57" و ... شناخته شد و نوشتههای او همواره از تلخترین طنزهای این مجموعهها بودند.
او سینما را با بازی در فیلمهای "سرحد"، "مادرم گیسو" و "دیدار" تجربه کرد ولی هیچوقت پرکار بود. نویسندگی تله فیلم "بختک" به کارگردانی یوسف صیادی، بازی در مجموعههای "خط شکن" و "تلفن همراه" مسعود تکاور و همچنین بازی در مجموعه تلویزیونی "نرگس" از جمله فعالیتهای اخیر این بازیگر بوده است.
شاهرخ سخایی نیز با عکاسی مجموعه "سربداران" محمدعلی نجفی در سال 1362 و فیلم "مادیان" علی ژکان در سال 64 آغاز به کار کرد. "خارج از محدوده" رخشان بنیاعتماد، "مرسدس" مسعود کیمیایی، "سگکشی" بهرام بیضایی، "بمانی" و "مهمان مامان" داریوش مهرجویی و "رستگاری در 20/8" سیروس الوند از جمله همکاریهای او با بزرگان سینمای ایران بودند.
آنتونی مینگلا کارگردان فیلم اسکاری "بیمار انگلیسی"، پل اسکافیلد بازیگر فیلم "مردی برای تمام فصول"، ریچارد ویدمارک بازیگر فیلم "جیببر خیابان جنوب"، آبی مان فیلمنامهنویس "محاکمه در نورمبرگ" و جولز داسین کارگردان "شهر عریان" از جمله درگذشتگان خارجی در روزهای پایانی سال گذشته و روزهای آغازین سال جدید بودند.
نظر شما