۱ آبان ۱۳۸۷، ۱۵:۳۹

گزارش خبری مهر /

آیت الله بروجردی؛ مرجع شیعیان جهان در اوج ساده زیستی

آیت الله بروجردی؛ مرجع شیعیان جهان در اوج ساده زیستی

خرم آباد - خبرگزاری مهر: آیت الله حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی مرجع شیعیان جهان اسطوره ای یگانه بود که سالها در اوج ساده زیستی گامهای موثر و فراوانی در ترویج و تبیین دین مبین اسلام برداشت.

به گزارش خبرنگار مهر در بروجرد، آیت الله حاج آقاحسین طباطبایی بروجردی، فرزند حاج علی آقا طباطبایی بروجردی از سادات سلسله طباطبایی بود که نسبت آنان به حضرت امام حسن مجتبی (ع) می رسد در صفر سال 1292 هجری قمری در شهر بروجرد دیده به جهان گشود. جد پنجم آیت الله بروجردی به نام سید محمد طباطبایی بروجردی نوه دختری علامه مجلسی است.

آیت الله بروجردی علوم مقدماتی را در بروجرد نزد پدرش فرا گرفت و در 18 سالگی برای تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت و در آنجا نزد ابوالمعالی کلباسی، سید باقر درچه ای و میر سید تقی مدرسی، در مدارس کلباسی و صدر اصفهانی به تحصیل پرداخت و مدتی نیز از محضر آخوند محمد و جهانگیر خان قشقایی استفاده کرد.

در سال 1318 قمری به نجف اشرف عزیمت کردند و به محضر درس مرحوم آخوند محمد کاظم خراسانی وارد شد و به تحصیل علم پرداخت.

آیت الله بروجردی در سال 1328 هجری قمری با تصدیق علماء اعلام از جمله آیت الله العظمی آخوند خراسانی و شریعت اصفهانی از نجف به ایران مراجعت کرد و در بروجرد اقامت گزید و مدت 33 سال مرجع تقلید اهالی غرب و جنوب غربی ایران و قسمتی از خراسان و ممالک عراق بودند و تدریس اصول فقه را نیز بر عهده داشتند.

ایشان در سال 1344 هجری به مکه معظمه مشرف شدند و در سال 1345 به ایران مراجعت کردند. در این روزگار حوزه علمیه قم با حضور مرحوم آیت الله حائری یزدی یکی از پایگاههای اصلی جهان اسلام و مرکزیت تشیع به شمار می رفت.

پس از آیت الله حائری مرجعیت تامه شیعه در حوزه اقتدار آیت الله بهجت، آیت الله حاج سید محمد تقی خوانساری و آیت اله صدر الدین صدر قرار داشت.

آیت الله بروجردی در محرم سال 1363 هجری به قم مسافرت کردند و در آنجا ساکن شدند و پس از وفات آیت الله اصفهانی در آبان 1325 و به دنبال او مرحوم آیت الله قمی مرجع تقلید شیعیان جهان شدند.

آیت الله بروجردی به حق یکی از دانشمندان بزرگ در یکصد سال اخیر به شمار می روند به طوری که غیر از فقه و اصول که اوج توانایی ایشان را نشان می داد، در زمینه هیئت و ریاضی قدیم نیز سرآمد بودند.

ایشان دارای تالیفات آثار مکتوب فراوان از جمله "طبقات الرواه"، "بیوت الشیعه"، "رساله حول سند الصحیفه السجادیه"، "ترتیب اساتید الکافی" است.

از آثار به جای مانده آیت الله بروجردی مسجد اعظم قم است که در 21 تیرماه سال 1333، مصادف با ولادت امام هشتم شیعیان امام رضا علیه السلام طی مراسم باشکوهی اولین کلنگ آن به دست ایشان زده شد.

از جمله خدمات ایشان می توان به تاسیس کتابخانه‌ها و مدارسی در شهرهای نجف اشرف، کرمانشاه، ساخت مسجد در هامبورگ و همچنین کمک به ساخت مدارس اسلامی اشاره کرد.

آیت الله العظمی حاج آقاحسین طباطبایی بروجردی در شب چهاردهم فروردین 1340 خورشیدی مصادف با ماه شوال سال 1380 قمری پس از شش روز کسالت دعوت حق را لبیک گفت و در زاویه جنوب مسجد اعظم به خاک سپرده شدند.

آیت الله بروجردی شخصیتی جهانی است

نوه دختری آیت الله بروجردی در گفتگو با خبرنگار مهر در بروجرد اظهار داشت: بیت حضرت آیت الله بروجردی یکی از قدیمی ترین بیوت در بروجرد است که آیت الله بروجردی نیز پس از بازگشت از سفر حج به مدت 36 سال در آن زندگی کردند.

سید مصطفی علوی طباطبایی بروجردی با اشاره به ابعاد شخصیتی آیت الله بروجردی، این عالم فرزانه را شخصیتی جهانی دانست و بیان داشت: آثار و بناهای به جا مانده از ایشان به دو دسته ابنیه و آثار به یادگار مانده از ایشان و آثار در دست چاپ وی تقسیم می شوند.

وی افزود: مسجد اعظم قم در کنار حرم حضرت معصومه، کتابخانه آیت الله بروجردی، مدرسه علمیه و مسجد امام علی (ع) در شهر هامبورگ آلمان از جمله بناهای به یادگار مانده از آیت الله بروجردی محسوب می شود.

علوی طباطبایی بروجردی به در دست ساخت بودن حسینه آیت الله بروجردی در کربلا اشاره کرد و افزود: در حال حاضر در موسسه آیت الله بروجردی بسیاری از آثار و تالیفات ایشان در حال انتشار است. 

آیت الله بروجردی فعالیتهای ارزنده ای در جهت تقریب مذاهب داشت

فرماندار شهرستان بروجرد نیز پیرامون ابعاد شخصیتی آیت الله بروجردی به خبرنگار مهر در این شهرستان گفت: شخصیت گرانقدر و بی بدیل ایشان به عنوان مرجع تقلید شیعیان جهان در عصر خود و پیشوایی آن حضرت در هدایت جامعه دینی و زحمات طاقت فرسای آن عالم وارسته برای تجدید حیات حوزه های علمیه به ویژه پس از رحلت آیت الله حائری یزدی بر کسی پوشیده نیست.

محمد علی توحیدی با اشاره به تلاشهای گسترده این فقیه بزرگ و جایگاه ارزنده فعالیتهای ایشان در جهت تقریت مذاهب به خصوص با اندیشمندان دانشگاه الازهر مصر، افزود: اولین مسجد مسلمانان در شهر هامبورگ آلمان در زمان مرجعیت آیت الله بروجردی و به دستور ایشان شکل گرفت.

وی احاطه علمی ایشان بر علوم زمان و تربیت شاگردان ممتاز و وارسته همچون "امام خمینی (ره)" را از دیگر ویژه گیهای این عالم برجسته دانست.

فرماندار بروجرد در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری مراسم سالگرد ارتحال آیت الله بروجردی در این شهرستان اشاره کرد و بیان داشت: بزرگداشت این عالم و فقیه برجسته همزمان با 22 شوال در مسجد ولیعصر بروجرد برگزار می شود.

توحیدی با تاکید بر اینکه کلیه هماهنگیهای لازم برای برگزاری هر چه باشکوهتر این مراسم انجام شده است، افزود: نیروی انتظامی، شبکه بهداشت و درمان به همراه اکیپهای درمانی، جمعیت هلال احمر بروجرد، نیروهای بسیج و سپاه و دیگر ادارات این شهرستان برای برگزاری مراسم بزرگداشت آیت الله بروجردی که به صورت فرا استانی و سراسری برگزار می شود آمادگی کامل را دارند.

آیت الله بروجردی 70 مرجع تقلید را به جامعه اسلامی تحویل داد

رئیس شورای شهر بروجرد نیز در سخنانی با اشاره به اهمیت برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم بزرگداشت آیت الله بروجردی، به مهر گفت: شخصیت این عالم تنها متعلق به بروجرد و لرستان نیست بلکه همه شیعیان دنیا خود را مدیون دیدگاهها و اندیشه های ناب این فقیه برجسته می دانند.

علیرضا مرادی با تاکید بر اینکه امروز آثار و برکات ایشان همانند زمان حیاتشان در تمام دنیا احساس می شود، تصریح کرد: آیت الله بروجردی شخصیتی بودند که توانستند در زمان حیاتشان 70 مرجع تقلید را به جامعه اسلامی تحویل دهند.

مسئول اطلاع رسانی ستاد برگزاری مراسم سالگرد ارتحال مرجع عالیقدر آیت‌الله‌ العظمی بروجردی (ره) نیز یادآور شد: به مناسبت چهل و هفتمین سالگرد ارتحال مرجع عالیقدر شیعیان جهان حضرت آیت الله‌العظمی بروجردی (ره)، آیین ویژه ‌ای بعدازظهر چهارشنبه یکم آبانماه امسال در مسجد ولیعصر (عج) بروجرد برگزار می‌شود.

محمدرضا گودرزی افزود: در این آیین خانواده حضرت آیت الله بروجردی(ره)، جمعی از علما و روحانیون حوزه‌های علمیه و نمایندگان ولی فقیه در برخی استانهای کشور، مسئولان استان لرستان و بروجرد و اقشار مختلف مردم حضور خواهند داشت.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در این مراسم حجت ‌الاسلام حاج شیخ حسن انصاریان سخنرانی خواهد کرد.

آنچه ذکر آن حائز اهمیت است این است که یاد و خاطره آیت الله بروجردی در تک تک کوچه های بروجرد هنوز جاری و ساری است و بروجرد هنوز از برکات این عالم فرزانه بر خود می بالد.

هنوز هم خانه آیت الله بروجردی در میان کوچه پس کوچه های قدیمی بروجرد مرکز وصال دلهاست و مردم این شهرستان به مانند گذشته روزهای پیاپی چه ساده و بی آلایش با مرجع خود به گفتگو می نشینند و بغض دل وا می کنند.

آری هنوز بروجرد بوی قدمهای مردی را می دهد که دنیا دیگر مانند او را به خود نخواهد دید...آیت الله بروجردی هنوز هم در قلبهای مردمان این دیار زنده و وارسته باقی مانده است... بی گمان کرامات، ساده زیستی و مردمداری این عالم و فقیه برجسته بود که او را جاودانه مرد بروجرد ساخت.

کد خبر 769731

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha