به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به عمان، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی عصر چهارشنبه در دومین روز از سفر خود به عمان پس از دیدار با سلطان قابوس پادشاه این کشور و شرکت در ضیافت نهار رئیس مجلس عمان در نشستی خبری به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در پاسخ به این سئوال که روابط دو کشورایران و عمان را در شرایط فعلی منطقه ای و بین المللی چگونه ارزیابی می کند، اظهار داشت: از دیرباز دو کشور ایران و عمان روابط پایدار سیاسی، اقتصادی داشتند و امروز هم این روابط به خصوص در مسائل مهم منطقه ای و بین المللی در سطح خوبی قرار دارد.
لاریجانی با اشاره به دیدارهایش با رئیس مجلس و وزیر خارجه عمان و همچنین سلطان قابوس پادشاه این کشور خاطر نشان کرد: مذاکرات ما در چند بخش از جمله همکاریهای اقتصادی دو کشور بویژه پروژه گاز و همچنین رایزنیها در زمینه بالا بردن سطح روابط تجاری بین دو کشور و مسائل مهم منطقه ای انجام شد.
رئیس مجلس تاکید کرد: امروز شرایط منطقه متفاوت از گذشته است و ما نیازمند رایزنی ، تحلیل و همکاری مشترک منطقه ای میان کشورهایی هستیم که ایده مشترکی برای صلح دارند.
وی ادامه داد: بخش دیگری از این مذاکرات مربوط به مسائل بین المللی بود که گفتگوهای بسیار ارزنده ای در این حوزه داشتیم ، نگاه جمهوری اسلامی به مسائل منطقه ای ایجاد نوعی همگرایی بین دول عربی و اسلامی و حل مشکلات منطقه ای است.
لاریجانی گفت: با توجه به حضورآمریکاییها در منطقه و مقایسه شرایط فعلی منطقه با گذشته متوجه می شویم که با نظامی گری آمریکا بر مسائل منطقه افزوده شده و راه حل این مشکلات همگرایی کشورهای منطقه با یکدیگر است که البته بحث مبسوطی در این زمینه انجام شد.
رئیس مجلس در پاسخ به خبرنگار دیگری که به آزادی رکسانا صابری اشاره کرد و دلیل تخفیف حکم وی نزدیک تهران و واشنگتن به راه حل بر سر مسئله هسته ای ایران خواند، خاطر نشان کرد: موضوع هسته ای ایران وضعیت روشنی دارد ایران عضو آژانس است و ام پی تی را پذیرفته و نظارتهای متعارف بین المللی را قبول دارد.
وی یادآور شد علت اینکه در دوران بوش مسئله هسته ای ما در مذاکرات تا جایی پیش رفت و متوقف شد این بود که آمریکاییها رفتار شرورانه ای در این مسئله دنبال می کردند، البته این رفتار آمریکاییها تنها در خصوص موضوع هسته ای ایران نبود و ما برخوردهای دیگری در رابطه با کشورهای منطقه از آمریکا دیدیم و آمریکا پرونده سیاهی از خود در منطقه به جای گذاشت.
رئیس مجلس با تاکید بر اینکه موضوع هسته ای ایران از لحاظ تکنیکی و حقوقی وضعیت روشنی دارد گفت: برخی کشورهای غربی سعی دارند این موضوع را با هیاهوهای زیاد به سمت مسائل دیگر منحرف کنند، اگر به راه حل معقولی برگردند که بر اساس قوانین متعارف آژانس باشد ایران از آن استقبال می کند اما اگر تصور می کنند که ما ممکن است عقربه های ساعت را به گذاشته بر گردانیم در اشتباهند. مذاکرات تنها با ترتیبات متناسب امکانپذیر است.
لاریجانی با رد ارتباط تخفیف در حکم رکسانا صابری و موضوع هسته ای ایران خاطر نشان کرد: در نظام ما سه قوه مستقل از هم وجود دارند و قوه قضائیه کار خود را انجام می دهد اگر کسی در دادگاه بدوی به حکم اعتراض کند مجددا رسیدگی می شود و در مورد رکسانا صابری هم این مسیر طی شد، البته یک نگاه تخفیف آمیز نیز در این مسئله وجود داشت. ه
وی توضیح داد : همچنان که سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرد که این فرد با دادگاه همکاری کرده و با توجه به سن و سال او و تقاضای تخفیف، طبق قانون می توانستند برایش تخفیف قائل شوند. بنابراین نظام قضایی بر اساس موازین خود عمل کرده و این مسئله ربطی به موضوع هسته ای ایران ندارد.
رئیس مجلس در پاسخ به سئوالی مبنی بر ارائه توضیحات بیشتر در خصوص قرارداد گازی ایران و عمان و اینکه آیا در مذاکرات انجام گرفته در خصوص حضور بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی بحثی شده است یا نه، گفت: در مورد حضور بخش خصوصی چه از طرف عمان و چه ایران مشکلی وجود ندارد و دو طرف علاقه مند حضور در این زمینه هستند. اینکه کشورعمان بتواند سرمایه گذاری مشترکی با ایران داشته باشد همواره مورد استقبال ایران بوده است.
وی خاطر نشان کرد: در بحث گاز مذاکرات نسبتا خوبی انجام شده و مسائل تکنیکی آن در حال پیشرفت است ، همچنین پیشنهادات متنوعی وجود دارد که باید در نقطه ای آنها را به نتیجه رساند.
لاریجانی با اشاره به نگاه مثبت سلطان قابوس نسبت به این پروژه گفت: پادشاه عمان نیز نگاه پشتیبانی کننده ای نسبت به این موضوع دارد و علاقه مند است که این کار حتما صورت گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری ازعمان که پرسید آیا شما و سلطان قابوس در مسائل منطقه و مسائل اعراب دیدگاه واحدی دارید، گفت: از دیرباز نگاه عمان و سلطان قابوس در مسائل منطقه ای نگاه همراهی با ایران بوده است و دو طرف نگاه با تدبیری در مسائل منطقه ای دارند.
وی یاد آور شد : ما در گذشته و در جنگ تحمیلی که صدام علیه ایران داشت شاهد بودیم سلطان قابوس و دولت عمان نگاه مستقلی داشتند، برخلاف برخی کشورهای منطقه که در آن مسئله اشتباه کردند. برداشت ما این است که در شرایط فعلی مسیرهایی برای اختلاف افکنی بین کشورهای عربی و اسلامی وجود دارد و ریشه این دسیسه صهیونیستها هستند ، با این حال کشورهای عربی می دانند که استراتژی جمهوری اسلامی ایران همگرایی با کشورهای عربی و اسلامی است و ما هیچ دلیلی برای دوری از هم نمی بینیم.
وی تاکید کرد: ممکن است در برخی مسائل منطقه ای با برخی کشورها اختلاف نظر داشته باشیم مثلا در حمله رژیم صهیونیستی به غزه معتقد بودیم وظیفه هر مسلمان و انسانی حمایت از مردم مظلوم غزه است ، به همین دلیل با تمام قدرت از مردم فلسطین حمایت کردیم و افتخار می کنیم که در جریان غزه از حماس حمایت کردیم، همچنین مفتخریم که از حزب الله در جنگ 33 روزه دفاع کردیم.
لاریجانی ادامه دادند : البته بودند برخی کشورها در منطقه که سکوت اختیار کردند و برخی دیگر هم تا حدودی بر حماس کار کردند. ما در این زمینه ها اختلاف نظر داریم اما همه مسائل ایران و کشورهای اسلامی این موضوعات نیست . ملتهای مسلمان وحدت قبله و وحدت فکر در مسائل اسلامی دارند و دلیلی ندارد که اختلافات زیاد شود.
وی گفت : تئوری امام خمینی (ره) در انقلاب اسلامی وحدت همه کشورهای اسلامی اعم از شیعه و سنی و نحله های دیگر بود . البته اصحاب رسانه هم دریافته اند که در شرایط فعلی صهیونیستها به دنبال فرار رو به جلو هستند تا دشمن فرضی در منطقه ایجاد کرده و کشورهای منطقه را منحرف کنند ، بنابراین این مطلبی نیست که در اذهان مردم منطقه گیرایی داشته باشد ، ملتهای مسلمان از رفتار صهیونیستها متنفر هستند و من دیدگاه سلطان قابوس و رئیس مجلس عمان را در این زمینه ها خیلی روشن یافتم.
خبرنگار دیگری پرسید: برخی کشورهای عربی نیز اظهارات صهیونیستها مبنی بر اینکه ایران خطری برای منطقه است را مطرح می کنند، نظر شما در این باره چیست، و آیا احساس نگرانی عمان نسبت به سکوهای پرتاب موشک ایران در خلیج فارس به شما ابلاغ شده است یا خیر؟
لاریجانی پاسخ داد : اگر به تاریخ گذشته جمهوری اسلامی نگاه کنید متوجه می شوید این حرفها حرفهای کشورهای عربی نیست بلکه این حرفها را از زبان این کشورها مطرح می کنند.
وی ادامه داد: ایران در زمان شاه با اسرائیل ارتباط نزدیک داشت و از او حمایت می کرد در حالی که در آن زمان کشورهای عربی با اسرائیل مبارزه می کردند و بعد از انقلاب ایران روابط خود را اسرائیل قطع و در مبارزه با صهیونیستها پیشرو بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد : آیا ایران پس از پیروزی انقلاب به کشوری تعرض داشته است یا اینکه صدام با حمایت آمریکا و برخی کشورهای منطقه بود که به ایران حمله کرد. روشن است که ما از خود دفاع کردیم و حتی پس از اینکه صدام را بیرون کردیم ، در مورد کشورهایی که صدام را کمک کرده بودند گذشت کردیم. بنابراین ما دنبال درگیری با جایی نبودیم بلکه این کشورهای دیگر بودند که درگیری ایجاد کردند.
رئیس مجلس ادامه داد: اینکه ایران از مسئله فلسطین و لبنان و مردم مظلوم آن دفاع می کند یک فکر است و این فکر را مردم منطقه می پسنندند حال اگر برخی کشورها مسیر تنبلی را پیش رفته یا می خواهند مبارزه کنند بحث دیگری است .
وی گفت : ما به دنبال دست اندازی و ایجاد امپراتوری در منطقه نیستیم بلکه می خواهیم روابط برادرانه با همه کشورهای منطقه داشته باشیم. از خود سئوال کنید چرا برخی کشورها چنین حرفهایی را می زنند اگر کشورهای منطقه مستعد باشند دیگر نیازی به حضور آمریکا در منطقه نیست. اگرکشورهای منطقه وحدت داشته باشند آمریکاییها جرئت نمی کنند با منافع کوچک کشورهای منطقه این طور بازی کنند. بنابراین اگر توان نظامی هم داریم مطلقا تهدیدی برای کشورهای عربی و اسلامی نیست.
لاریجانی گفت: کشورهای عربی هم ممکن است حرفی بزنند، اما می دانند این توان ایران پشتیبان آنان است نه علیه آنان ، قدرت کشورهای اسلامی به نفع همه کشورهاست و دولت عمان و شخص سلطان قابوس همواره نگاه مثبتی به ایران و سیاستهای ایران داشته اند.
خبرنگاری از رئیس مجلس پرسید : با توجه به کشمکش های موجود در منطقه چرا به دنبال حل مسائل حل نشده با کشورهای عربی نیستید و آیا گامی در راستای حل مسائلی چون مسئله امارات و جزایر سه گانه برداشته اید؟
وی پاسخ داد : توجه داشته باشید که در کل مسائل مهم موجود در منطقه ، این مباحث که مطرح کردید چندمین مسئله منطقه است ، در حالی که عراق در آتش اشغال می سوزد و افغانستان توسط اشغالگران نابود شده، در غزه فجایعی به وجود آمده و همچنین در لبنان. این مسائل که مطرح کردید چندمین مسئله منطقه است ؟
لاریجانی گفت : ایران با دوستان خود در منطقه از جمله امارات متحده عربی و بحرین مذاکرات مستمری دارد و شما موضع پادشاه بحرین نسبت به ایران و حمایت وی از ایران را مشاهده کردید، البته توجه داشته باشید که آمریکاییها و صهیونیستها در منطقه بیکار ننشسته اند ، بلکه به دنبال این هستند که مسائل کوچک را بزرگ کنند و ذهن مردم منطقه را از مسائل اصلی خود منحرف سازند.
نظر شما