به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، حبیب احمد زاده صبح پنج شنبه در حاشیه دومین نشست تخصصی نقد رمان دفاع مقدس "شطرنج با ماشین قیامت" اظهار داشت: یکی از آسیب های مهم در ادبیات دفاع مقدس سیاه و سفید دیدن بیش از اندازه شخصیت ها و قهرمانان داستان است.
وی ادامه داد: این امر موجب ایجاد شکاف میان مخاطبان و شخصیت های داستان می شود به طوریکه مخاطب ما خود را با قهرمان بی عیب و نقص داستان بیگانه می بیند و احساس می کند این قهرمان از جنس او و زندگی او نیست.
نویسنده رمان "شطرنج با ماشین قیامت" تصریح کرد: ما در عرصه ادبیات پایداری تلاش می کنیم و می نویسم تا میان نسل جنگ و نسل های پس از آن ایجاد ارتباط کنیم بنابراین باید بجای ایجاد یک فضای کاملا سیاه سفید در داستانها کمی رنگ و فضای داستان را خاکستری تر کنیم.
احمد زاده همچنین در حاشیه این نشست نقد و بررسی پاسخگوی سئوالات کوتاه خبرنگار مهر بود.
* خبرگزاری مهر: به نظر شما ادبیات پایداری ایران بعد از گذشت 20سال از دوران دفاع مقدس چه جایگاهی دارد؟ آیا توانسته با نسل های بعد از جنگ ارتباط برقرار کند؟
- حبیب احمد زاده: جواب این سئوال نسبی است، موضوع جنگ یا دفاع مقدس قسمتی از تاریخ ما است و هنوز در تک تک سلول های ما تاثیر گذار است، این ماجرا بر تمام شئون زندگی ما سایه افکنده و هیچ وجدان بیداری نمی تواند این هشت سال را از تاریخ ایران نادیده گرفته و کنار بگذارد،پس باید با انصاف به نقادی آن پرداخت و نقادان آن را نیر باید منصفانه نقد کرد.
* یکی از مسائلی که در حوزه ادبیات پایداری مطرح بوده جنبه الهی و معنوی شهدا و رزمندگان است و به جنبه های دیگری مانند رفتار، شخصیت و ... پرداخته نمی شود، به نظر شما این امر باعث نمی شود جوانان سمت و سویی غیر از ادبیات دفاع مقدس پیدا کنند؟
- امروزه این مشکل کمتر شده و دیگر آن نگاه مطلق نگرانه وجود ندارد، یعنی نگاه خاکستری اولویت پیدا کرده است.
* جلسات نقد و بررسی کتاب های منتشر شده در حوزه دفاع مقدس چقدر می تواند برای اقشار جامعه به ویژه جوانان راهگشا و بر خود نویسندگان دفاع مقدس نیز تاثیر گذار باشد؟- حتما ارتباط رو در روی نویسنده و مخاطبان در هر مقوله ای راهگشا است به طوریکه جلسه بسیار خوبی بود و دیدگاههای مختلف با نهایت احترام طرح شد، من به برگزار کنندگان در بنیاد حفظ آثار و حوزه هنری لرستان و همینطور جوانان و عزیزان شرکت کننده تبریک عرض می کنم.
حبیب احمد زاده فارغ التحصیل کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشگاه هنر تهران می باشد و هم اکنون در حال تحصیل در مقطع دکترای پژوهش هنر است.
وی از جمله فعالان در عرصه ادبیات و هنر پایداری بوده و تاکنون دو کتاب و دهها فیلمنامه را در این زمینه نگاشته است.
نظر شما