برداشت گل محمدی در گلستانهای شهر «چلیچه» استان چهارمحال و بختیاری آغاز شد.
گل محمدی با نام علمی "Rosa damascena" از مهمترین انواع گلهای رز در دنیا و از مشهورترین گیاهان در تاریخ باغبانی است. این گل به علت داشتن رایحه فوقالعاده و تنوع ارقام، در بسیاری از مناطق دنیا کشت میشود.
ایرانیان از نخستین کسانی هستند که از گذشتههای دور به ویژگیهای خوراکی و درمانی گل محمدی پی بردهاند.
گلهای صورتی خوشرنگ با ۳۲ گلبرگ صورتی مشابه و یکدست در اوایل صبح شروع به پدیدار شدن مینمایند. زمان باز شدن گلهای گل محمدی در اوایل اردیبهشت تا اوایل تیرماه میباشد. و در هر منطقه مدت زمان باز شدن گلها ۳۰-۲۰ روز طول میکشد. دوام گل حداکثر یک روز بوده و بعد از آن رنگ صورتی خوشرنگ گلبرگها به سفید میگراید و با اندک نسیمی گلبرگها پرپر شده و میریزند.
گل محمدی مقاوم به کم آبی، آفات، امراض علاوه بر خواص درمانی دارای مزیتهای اقتصادی فراوان مانند ارزش صادراتی و اشتغالزایی و جاذبه گردشگری است.
هم اکنون شماری از مزارع گل محمدی در «چلیچه» استان چهارمحال و بختیاری زیر کشت گل محمدی قرار دارد که به لحاظ شرایط اقلیمی استان از ارزش بالایی برخوردار میباشد و با توجه به اینکه کاشت محصول نیاز به آب کمی داشته و در زمینهای شیب دار قابل کشت میباشد، علاوه بر اشتغالزایی، از سوددهی بالایی نیز برخوردار است.
محصول عمده گل محمدی، گلاب، اسانس و گلبرگ خشکشدهٔ آن است که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فراوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود. برای تهیهٔ مربا و در صنایع تولید و تهیه بستنی و گل قند نیز از گل محمدی استفاده میشود. از گلاب و پودر گلبرگهای خشکشدهٔ این گل، بهعنوان یک ادویه بهویژه در آشپزی خاورمیانه و هند استفاده میشود. عنبر گل بهعنوان یکی از فراوردههای صنعت گلابگیری، مایع سیاهی است که در پایان عملیات تقطیر همراه با تفالهٔ گلها در دیگ به جای میماند و در طب سنتی کاربرد دارد.
در استان چهارمحال و بختیاری به دلیل کوهستانی و مرتفع بودن آن گل محمدی از عیار بالایی برخوردار است.
نظر شما