به گزارش خبرنگار مهر، نشست "شیعه هراسی در جهان اسلام و راهکارهای مقابله با آن" چهارشنبه 30 شهریور با سخنرانی حجت الاسلام بهمن اکبری مشاور معاون پژوهشی سازمان و فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
حجت الاسلام اکبری گفت: بحثم را در چهار عنوان چیستی و ماهیت شیعه هراسی، چرایی این پدیده و چگونگی و شکل و ظاهر آن و سرانجام راهکارها و اقدامات کاربردی و عملی مواجهه و مقابله با این پدیده ساماندهی میکنم.
وی افزود: شیعه هراسی را در دو حوزه جغرافیایی جهان اسلام و غیر اسلام مورد توجه قرار میدهم و باید گفت چهار عنوان ذکر شده در این دو حوزه جغرافیایی متفاوت از یکدیگر است. ما در جهان اسلام با پدیده اسلام هراسی یا اسلام ستیزی مواجه نیستیم ولی در جغرافیای سیاسی غرب با این پدیده از سوی حاکمان غربی مواجه هستیم.
اکبری تصریح کرد: محدوده بحث من شیعه هراسی در جهان اسلام است زیرا اسلام ناب که همان شیعه و اسلام اهل بیت (ع) است در جمهوری اسلامی ایران تبلور یافته است. جهان اسلام هم فقط کشورهای مسلمان عضو کنفرانس اسلامی نیستند بلکه هندوستان هم که 170 میلیون مسلمان دارد و یا کشورهای دارای مسلمان اروپایی و غربی هم جزو جهان اسلام محسوب میشوند، بنابراین با این تعریف بخشی از اروپا، بخش بزرگی از آسیا و شمال آفریقا و بخشی از آفریقا جزو جهان اسلام شناخته میشوند.
مشاور معاون پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: لذا منظور ما از شیعه هراسی در جهان اسلام شیعه هراسی در قطب یا کانون مفهومی معنایی مسلمانان جهان است. جهان اسلام حوزه جغرافیایی است که فرهنگ اسلامی در ذهن و زبان مردم آنجا جریان دارد.
وی گفت: هرچیزی که از اسلام هراسی در غرب گفته میشود در مورد شیعه هراسی هم صادق است و حاکمیت سیاسی غرب شیعه ستیزی در جهان را افزایش داده است که این بحث مفصلی را میطلبد.
اکبری در مورد تهدیدهایی که علیه شعیه وجود دارد و موانع فعالیتهای فرهگنی ایران، گفت: جریان وهابیت و سلفی گری، جریان تهاجم فرهنگی غرب، محدودیتها و ممنوعیتهای سیاسی، نفوذ نظام سلطه و سکولاریسم، ملاحظات و حساسیتهای قومی و مذهبی، فعالیتهای فرهنگی رقیب، فقر فرهنگی مسلمانان، نفوذ صهیونیسم و وجود تصورات ایران هراسی از جمله این موارد هستند.
وی یادآورشد: امروزه اسلام هراسی هم از رسانههای بین المللی هم در عینیت ملموس و غیر ملموس شروع شده است. این رسانهها ستیز و واهمه با اسلام و شیعه را به خورد مخاطب میدهند و اسلام هراسی را به آنها القا میکنند. راه مقابله ما با اسلام هراسی نیز باید از همین طریق صورت بگیرد. لذا ما به جد نیازمند یک مقابله و مواجهه رسانهای با اسلام هراسی هستیم.
اکبری تصریح کرد: چون ما نمیتوانیم مقابله رسانهای داشته باشیم باید از دیپلماسی مردمی و مزیتهای آن استفاده کنیم.
وی در پایان راهکارهای مقابله با شیعه هراسی را شناساندن کامل و کافی معارف و مفاهیم شیعی در سطح جهان دانست و رفتار درست و ارائه چهره صحیح از شیعه از سوی مسلمانان را نیز از راهکارهای مقابله با شیعه هراسی شمارد.
اکبری پرهیز از اختلافات قومی و مذهبی و ضرورت قاطع حضور مردم یعنی تقویت نگاه مردم سالارانه را بسیار مهم قلمداد کرد و گفت: مردم سالاری دینی درهمه کشورهای اسلامی عموما و بویژه در جمهوری اسلامی، تقویت و عملیاتی کردن آن از دیگر راهکارهای مقابله با شیعه هراسی است .
نظر شما