به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان 11 درصد پهنه کشور را به خود اختصاص داده است در این میان کمبود شدید آب در استان کرمان به یکی از دغدغه های مهم استان کرمان تبدیل شده است هر چند طی سال جاری میزان بارندگی ها افزایش چشمگیر یافته اما خسارات ناشی از 15 سال خشکسالی به گونه ای است که برای رهایی از محدودیتهای ایجاد شده به دلیل خشکسالی به سالها زمان و بارش های متوالی نیاز دارد.
از سوی دیگر کمبود سدهای کوچک و بزرگ و کندی روند ساخت آنها موجب شده است که در صورت بارندگی در استان کرمان میلیاردها مترمکعب آب بدون استحصال و ذخیره سازی روانه کویر شود و در نهایت بارشهای اخیر نیز تاثیر محدودی بر تجدید ذخایر زیرزمینی استان کرمان داشته است.
خشکسالی در کرمان در ابعاد مختلف نمود پیدا کرده است در حالیکه آب های موجود درکرمان صرفا از طریق آبهای سد و زیر زمینی تامین می گردد و در این میان سدها نیز نقش بسیار کمرنگی در تامین آب استان ایفا می کنند پس بیشترین فشار برآبهای زیر زمینی که طی سالها زمان به وجود آمده اند وارد می شود.
آبهای کرمان در بخش کشاورزی هدر می رود/ کشاورزی هزینه بر در کرمان
به همین دلیل در بسیاری از دشتهای کرمان هم اکنون برداشتهای بیش از حد و غیر مجاز در استان کرمان موجب خشک شدن چشمه ها، رودخانه ها و قنوات شده است و کار به جایی رسیده است که در چاهها نیز دیگر آبی برای پمپاژ نمانده است و یا اینکه آبهای موجود به قدری شور شده است که کارآیی خود را از دست داده است.
در این میان تقسیم بندی آب موجود در بخشهای شرب، معدن و صنعت و کشاورزی نشان دهنده هدر رفت آب در بخش کشاورزی استان است.
یک سوم باغهای کشور در استان کرمان قرار گرفته و تامین آب اکثر این باغها از طریق سنتی تامین می شود و در نهایت این مسئله موجب هدر رفته 70 درصد آب مورد استفاده در بخش کشاورزی استان کرمان می شود.
مهاجرت روستائیان و خالی شدن روستاها از سکنه، خشک شدن زمین های کشاورزی، نشستهای متوالی زمین، سهمیه بندی آب شرب برخی شهرها و روستاها و کاهش کیفیت محصولات کشاورزی از نمودهای عینی خشکسالی در استان کرمان است.
توپی که در زمین مردم افتاد
در مقابل راهکارهای مختلفی از سوی مسئولان و کارشناسان برای حل مشکل کمبود آب پیشنهاد شده است که در نهایت با عدم عملیاتی شدن این راهکارها مسئولان سعی کرده اند توپ را در زمین مردم بیندازند و صرفه جویی در مصرف را مطرح می کنند.
90 درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود که 70 درصد آن هدر می رود و در همین بخش نیز موجب برداشت سالانه 1.1 میلیارد مترمکعب آب به صورت منفی در استان استفاده می شود.
این درحالی است که مسئولان شرکت آب منطقه ای استان و منابع طبیعی کرمان نیز نسبت به ادامه برداشت های غیر مجاز در استان کرمان ابراز نگرانی کرده اند و خواستار رسیدگی فوری شده اند.
در این میان باروری ابرها، انتقال آب از سرشاخه های کارون، انتقال آب از تاجیکستان، انتقال آب از خلیج فارس از سالها قبل مطرح بوده است اما هیچ گاه عملیاتی نشده اند.
از سوی دیگر هر مسئول کشور که به کرمان سفر می کند در اولین خطوط سخرانیش وعده حل مشکل آب در استان را طی سالهای نزدیک می دهد اما کرمانیها سالهاست در انتظار اجرای این وعده ها هستند.
اما بخش صنعت کرمان که سالهاست از کمبود آب در بخش صنعت رنج می برد این بار تصمیم گرفته با حضور شرکتهای برجسته از جمله شرکت مس و شرکت گل گهر سیرجان انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان را عملیاتی کند.
نظر شما