۶ بهمن ۱۳۹۱، ۱۲:۰۹

گزارش مهر/

انتقال آب حوزه به حوزه مرهم خشکسالی کرمان/ آب خلیج فارس در کویر

انتقال آب حوزه به حوزه مرهم خشکسالی کرمان/ آب خلیج فارس در کویر

کرمان - خبرگزاری مهر: خشکسالی و کمبود شدید آب در استان کرمان و ادامه برداشتهای غیرمجاز از چاهها طی سالهای اخیر به یکی از مهمترین دغدغه های کرمان تبدیل شده که کارشناسان انتقال آب حوزه به حوزه را برای حل این مشکل پیشنهاد می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان 11 درصد پهنه کشور را به خود اختصاص داده است در این میان کمبود شدید آب در استان کرمان به یکی از دغدغه های مهم استان کرمان تبدیل شده است هر چند طی سال جاری میزان بارندگی ها افزایش چشمگیر یافته اما خسارات ناشی از 15 سال خشکسالی به گونه ای است که برای رهایی از محدودیتهای ایجاد شده به دلیل خشکسالی به سالها زمان و بارش های متوالی نیاز دارد.

از سوی دیگر کمبود سدهای کوچک و بزرگ و کندی روند ساخت آنها موجب شده است که در صورت بارندگی در استان کرمان میلیاردها مترمکعب آب بدون استحصال و ذخیره سازی روانه کویر شود و در نهایت بارشهای اخیر نیز تاثیر محدودی بر تجدید ذخایر زیرزمینی استان کرمان داشته است.

خشکسالی در کرمان در ابعاد مختلف نمود پیدا کرده است در حالیکه آب های موجود درکرمان صرفا از طریق آبهای سد و زیر زمینی تامین می گردد و در این میان سدها نیز نقش بسیار کمرنگی در تامین آب استان ایفا می کنند پس بیشترین فشار برآبهای زیر زمینی که طی سالها زمان به وجود آمده اند وارد می شود.

آبهای کرمان در بخش کشاورزی هدر می رود/ کشاورزی هزینه بر در کرمان

به همین دلیل در بسیاری از دشتهای کرمان هم اکنون برداشتهای بیش از حد و غیر مجاز در استان کرمان موجب خشک شدن چشمه ها، رودخانه ها و قنوات شده است و کار به جایی رسیده است که در چاهها نیز دیگر آبی برای پمپاژ نمانده است و یا اینکه آبهای موجود به قدری شور شده است که کارآیی خود را از دست داده است.

در این میان تقسیم بندی آب موجود در بخشهای شرب، معدن و صنعت و کشاورزی نشان دهنده هدر رفت آب در بخش کشاورزی استان است.

یک سوم باغهای کشور در استان کرمان قرار گرفته و تامین آب اکثر این باغها از طریق سنتی تامین می شود و در نهایت این مسئله موجب هدر رفته 70 درصد آب مورد استفاده در بخش کشاورزی استان کرمان می شود.

مهاجرت روستائیان و خالی شدن روستاها از سکنه، خشک شدن زمین های کشاورزی، نشستهای متوالی زمین، سهمیه بندی آب شرب برخی شهرها و روستاها و کاهش کیفیت محصولات کشاورزی از نمودهای عینی خشکسالی در استان کرمان است.

توپی که در زمین مردم افتاد

در مقابل راهکارهای مختلفی از سوی مسئولان و کارشناسان برای حل مشکل کمبود آب پیشنهاد شده است که در نهایت با عدم عملیاتی شدن این راهکارها مسئولان سعی کرده اند توپ را در زمین مردم بیندازند و صرفه جویی در مصرف را مطرح می کنند.

90 درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود که 70 درصد آن هدر می رود و در همین بخش نیز موجب برداشت سالانه 1.1 میلیارد مترمکعب آب به صورت منفی در استان استفاده می شود.

این درحالی است که مسئولان شرکت آب منطقه ای استان و منابع طبیعی کرمان نیز نسبت به ادامه برداشت های غیر مجاز در استان کرمان ابراز نگرانی کرده اند و خواستار رسیدگی فوری شده اند.

در این میان باروری ابرها، انتقال آب از سرشاخه های کارون، انتقال آب از تاجیکستان، انتقال آب از خلیج فارس از سالها قبل مطرح بوده است اما هیچ گاه عملیاتی نشده اند.

از سوی دیگر هر مسئول کشور که به کرمان سفر می کند در اولین خطوط سخرانیش وعده حل مشکل آب در استان را طی سالهای نزدیک می دهد اما کرمانیها سالهاست در انتظار اجرای این وعده ها هستند.

اما بخش صنعت کرمان که سالهاست از کمبود آب در بخش صنعت رنج می برد این بار تصمیم گرفته با حضور شرکتهای برجسته از جمله شرکت مس و شرکت گل گهر سیرجان انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان را عملیاتی کند.

 چندی قبل جلسه پیگیری انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان با حضور رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت، خوش نیاز معاون برنامه ریزی  توسعه شرکت ملی مس ایران، جلال مآب مدیرعامل مجتمع گل گهر و رستمی معاون اقتصادی و سرمایه گذاری بنیاد تعاون ناجا کشور در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان تشکیل شد.
 
بهترین راه حل کمبود آب کرمان انتقال آب از خلیج فارس است
 
در این جلسه نصرت خوش نیاز معاون برنامه ریزی  توسعه شرکت ملی مس ایران در ارتباط با کارهای انجام شده در خصوص تامین آب استان کرمان از طریق خلیج فارس، با بیان اینکه پایه گذار این حرکت مجتمع گل گهر بوده است، گفت: به دلیل اینکه اوردهای آب های سطحی در استان بسیار ناچیز و اصلا جواب پروژه های صنعتی را نمی دهد، انتقال آب حوزه به حوزه و تامین آب از خلیج فارس به کرمان بهترین راه است.
 
 
 
وی با بیان اینکه کشورهای حوزه خلیج فارس در سال های گذشته از این امکان استفاده  کرده اند، افزود: گزارش پیش امکان سنجی با موفقیت انجام شده است و از ابتدای سال آینده پروژه شکل اجرایی را به خود خواهد گرفت.
 
خوش نیاز خاطر نشان کرد: همه زیر ساخت ها برای انجام مراحل اجرایی آماده شده است و مسئولان تاکید ویژه بر اجرایی شدن هر چه سریعتر پروژه دارند.
 
در ادامه محمد جلال مآب مدیرعامل مجتمع گل گهر تامین آب استان از خلیج فارس را یک ضرورت و راهی اجتناب ناپذیر دانست و گفت: از زمان آغاز عملیات اجرایی پروژه مدت سه سال و نیم برای بهره برداری از آن برنامه ریزی شده است که امکان کاهش دادن زمان اجرایی پروژه به سی ماه در حال بررسی است.
 
سپس رستمی معاون اقتصادی و سرمایه گذاری بنیاد تعاون ناجا با اعلام اینکه بنیاد تعاون ناجا بر اساس تفاهم نامه انجام شده با استانداری کرمان در موارد صنعت و معدن، کشت و صنعت، کویرزدایی و احداث نیروگاه آماده مشارکت در پروژه انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان است، بیان داشت: بنیاد تعاون ناجا در خصوص بحث انتقال آب به میزان 20 درصد از کل پروژه، سرمایه گذاری خواهد کرد.
 
انتقال آب برای کشاورزی به صرفه نیست
 
محمد صدوقی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با مهر اظهارداشت: در حال حاضر آب در استان کرمان حکم طلا را دارد اما متاسفانه مردم کرمان هنوز این مسئله را درک نکرده اند.
 
وی افزود: آب در دسترس در کرمان هر روز کاهش می یابد و از سوی دیگر اجرای طرحهای انتقال آب در بخش کشاورزی در شرایط کنونی به هیچ وجه قابل توجیه نیست زیرا آب در کشاورزی کرمان در حال هدر رفت است و به هیچ وجه عاقلانه نیست که آب را به کرمان بیاوریم و با روشهای سنتی 70 درصد این آبها را هدر دهیم.
 
صدوقی گفت: در این شرایط هزینه تامین هر لیتر آب از هزینه فروش هر کیلو محصول کشاورزی در کرمان بیشتر می شود و به همین دلیل در بخش کشاورزی در ابتدا باید نحوه آبیاری اصلاح شود.
 
وی با اشاره به همت بخش صنعت برای انتقال آب حوزه به حوزه گفت: چون در این بخش سهم آب کمتری اختصاص می یابد انتقال آب به صرفه است.
 
...........................
گزارش: اسما محمودی
کد خبر 1799733

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha