به گزارش خبرنگار مهر، در سالهای گذشته به رغم تلاشهای صورت گرفته برای رونق تولید، خودکفایی در برخی محصولات کشاورزی و تأکید همه دستگاههای ذیربط بر توجه بیشتر و رفع موانع تولید، فرآوری و صادرات محصولات کشاورزی، هنوز تحقق نقش واقعی این بخش در اقتصاد کشور با موانع بسیاری روبه رو است.
این روند در حالی تداوم دارد که اکنون نیز با افزایش تقاضا برای برخی محصولات کشاورزی با وجود نبود هیچگونه کمبودی در زمینه تولید این محصولات، نوسان قیمت و عرضه این کالاها مصرف کنندگان را با مشکل مواجه کرده و از سوی دیگر با کاهش تقاضا، بخش تولید متحمل زیان شده است.
آذربایجان شرقی نیازمند ایجاد صنایع تکمیلی کارآمد
مسعود محمدیان با اشاره به نیاز مبرم این استان به توسعه صنایع تبدیلی گفت : این استان یکی از استان هایی است که در زمینه کشاورزی دارای استعدادهای بالقوه ای است و بخش قابل توجهی از محصولات کشاورزی کشور در این استان تولید می شود به همین دلیل باید هرچه سریع تر نسبت به ایجاد صنایع مناسب گام های موثری برداشته شود.
وی ادامه داد : هرچند در طول سال های اخیر گام های بلندی برای توسعه این بخش و ایجاد کارخانجات فرآوری برداشته شده است اما پتانسیل های بالای این استان نشان می دهد که باید باز هم برای توسعه این صنایع گام برداشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزود : تولیدات کشاورزی از زمان برداشت تا عرضه، ضایعات زیادی به همراه دارد که این امر موجب افزایش قیمت تمام شده محصول و پایین آمدن میزان تولیدات می شود.
وی گفت : محصولات کشاورزی در کمترین زمان ممکن در معرض فساد قرار می گیرد، به همین دلیل حتی اگر بهترین و باکیفیت ترین محصولات تولید شود، بیشتر از چند روز نمی توان آنها را نگهداری کرد و بنابراین به منظور کاهش ضایعات محصولات تولیدی باید توجه ویژه ای به این صنایع داشته باشیم.
تزریق 60 درصد اعتبارات به صنایع تبدیلی و تکمیلی استان
محمدیان از تزریق60 درصد اعتبارات به صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی استان برای افزایش توان تولید در فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی خبر داده و گفت : هماکنون میزان فرآوری و بستهبندی محصولات کشاورزی از یک میلیون و 600 هزار تن سال گذشته به دو میلیون و 100 هزار تن افزایش یافته که با احتساب فرآوری 750 هزار تنی گندم این رقم در مجموع به دو میلیون و 850 هزار تن میرسد.
وی افزود : میتوان گفت هماکنون نزدیک به 60 درصد محصولات تولیدی در استان یک بار فرآوری میشوند.
محمدیان با اشاره به اینکه 40 درصد بقیه این محصولات به صورت فله ای وارد بازار می شوند، گفت : این امر موجب می شود که این محصولات با قیمت بسیار کم عرضه شود که در این میان زحمات کشاورزان به هدر رفته و از سوی دیگر زمینه های نارضایتی مصرف کنندگان فراهم می شود.
وی با بیان اینکه شاهد رشد و شکوفایی صنایع فرآوری در حوزه سبزیجات، میوجات و نخیلات در آذربایجانشرقی هستیم، ادامه داد: توسعه صنایع بستهبندی در احیا و حفظ حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نقش اساسی دارد از این رو تلاش میکنیم در آینده نزدیک به مقام نخست منطقه در صنایع تبدیلی و تکمیلی دست پیدا کنیم.
ایجاد صنایع تبدیلی مناسب راهکاری برای افزایش میزان صادرات محصولات کشاورزی
مدیر صنایع کشاورزی و روستایی سازمان جهادکشاورزی اذربایجانشرقی در خصوص ایجاد صنایع تبدیلی مناسب در کشور گفت : صنایع تبدیلی و تکمیلی می تواند به عنوان یکی از مهم ترین زمینه های اشتغال نوین به خصوص در مناطق روستایی مطرح شود و این امر می تواند علاوه بر ایجاد منبع در آمدی موثر برای روستاییان به بالارفتن میزان صادرات محصولات کمک کند.
وی ادامه داد : تنها عاملي كه مي تواند آسيب پذيري محصولات كشاورزي را كاهش دهد و ارزش افزوده آنها را زياد كند و بهره وري از منابع را افزايش دهد، صنايع تبديلي و تكميلي است.
ایاز برنو افزود : صنایع تبدیلی عامل مهمی در فرآوری محصولات کشاورزی بوده و با تبدیل و فرآوری محصولات کشاورزی ضمن تولید مواد غذایی و سایر فرآورده های با ارزش افزوده بالا، امکان نگهداری و حمل و نقل آن محصولات فراهم می شود.
وی با بیان اینکه کارشناسان، صنایع تبدیلی را در ثبات بازار و توسعه صادرات موثر می دانند، گفت : ایجاد تنوع در محصولات کشاورزی از طریق صنایع تبدیلی قدرت پاسخگویی بازار به مصرف کنندگان با سلیقه های مختلف را افزایش داده و به این ترتیب موجب بالارفتن میزان صادرات در محصولات کشاورزی می شود.
وی ادامه داد : می توان با برنامه ریزی های صحیح در جهت توسعه و حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و کمک به اقتصاد کشور حرکت کرد زیرا بخش عمده ای از اقتصاد کشور مربوط به صادرات محصولات کشاورزی است.
برنو افزود : ساخت و توسعه واحدهای صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی مزایای متعددی از جمله اشتغالزایی، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، دسترسی به این محصولات در غیر فصل تولید، ارزش افزوده در محصول و ارزآوری را به دنبال دارد.
وی با بیان ضرورت سرمایه گذاری مناسب در این بخش گفت : محصولات كشاورزي در كمترين زمان در معرض فساد قرار مي گيرند و به همين دليل، ما حتي اگر در توليد محصولات كشاورزي بهترين و با كيفيت ترين محصول را توليد كنيم بايد با فرآوري، از ضايعات آن بكاهيم.
جلب سرمایه گذاری خارجی برای توسعه صنایع تبدیلی
مدیر صنایع کشاورزی و روستایی سازمان جهاد کشاورزی ادامه داد: یکی از راهکارها برای رفع محدودیت ها در ایجاد صنایع تکمیلی جلب سرمايه گذاري خارجي در این زمینه است ، همچنين بايد سازوكاري را فراهم كرد تا كشاورزان و توليدكنندگان مواد خام كشاورزي در ارزش افزوده ايجاد شده ناشي از فرآوري محصولات كشاورزي سهيم شوند. از سوي ديگر بايد بستر لازم براي سرمايه گذاري تأسيسات زيربنايي مانند نواحي صنعتي و مجتمع هاي صنايع كشاورزي فراهم شود.
وی افزود : عدم تنوع در تولید، افزایش قیمت تمام شده صنایع غذایی به دلیل افزایش قیمت محصولات کشاورزی، فرسودگی دستگاهها، پایین آمدن کیفیت و فعالیتهای زیرزمینی از عمده مشکلات صنایع غذایی و عامل بازدارنده صادرات تولیدات این صنایع است.
مدیر صنایع کشاورزی و روستایی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی ضمن اشارهای به دیگر مشکلات صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی یادآور شد: عواملی نظیر نقدینگی، ارتباط با صنایع همراه و سرمایهگذاری، مشکلاتی را برای این بخش بوجود آورده است.
برنو تاکید کرد: اگر میخواهیم ارتباط مستقیمی بین صنایع کشاورزی تبدیلی و تکمیلی ایجاد کنیم باید نسبت به افزایش سرمایهگذاری در بخش صنایع کشاورزی اقدام و راهکارهایی برای تشویق و جذب سازی و رفع موانع قانونی در نظر بگیریم.
وی ادامه داد : عقب ماندگیهای موجود در بخش صنایع بستهبندی و تکمیلی کشاورزی از یک سو و نبود امکانات حملونقل مناسب برای عرضه این محصولات به بازارهای هدف، موجب شده است تا صادرکنندگان این عوامل را بهعنوان عمدهترین چالشهای پیش روی صادرات محصولات کشاورزی قلمداد کنند.
توسعه نیافتن صنایع تبدیلی موجب از بین رفتن یک سوم محصولات تولیدی می شود
سینا مرادی از کارشناسان کشاورزی اظهار داشت : در صورت توسعه نیافتن این صنایع، حدود یک سوم محصولات تولیدی فاسد شده و از گردونه مصرف خارج می شود که این امر موجب از بین رفتن زحمات کشاورزان و پایین آمدن میزان تولیدی محصولات می شود.
وی ادامه داد : وجود ظرفیت و پتانسیل های موجود در بخش کشاورزی موضوعی است که با وجود برنامه ها و اقدامات ارائه شده هنوز راه کار مناسبی برای استفاده از آنها ارائه نشده است.
مرادی افزود: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی از جمله محورهای اساسی برای رونق تولیدات داخلی و همچنین افزایش صادرات محصولات فرآوری شده است.
وی با بیان اینکه بی توجهی به صنایع تبدیلی در این اوضاع اقتصادی می تواند خطرساز باشد ، گفت : این بی توجهی ها سبب از بین رفتن یک سوم محصولات می شود در حالی که این میزان محصول می تواند کمک زیادی به اقتصاد و صادرات محصولات داشته باشد.
این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه ورود این صنایع می تواند زمینه شغلی مناسبی را فراهم کند، گفت : پس از ورود هر نوع تکنولوژی جدید در عرصه کشاورزی، تعداد زیادی از کارگران شغل خود را از دست می دهند، اما صنایع فرادست و فرودست کشاورزی نیز با همان سرعت افزایش تولید در کشاورزی بلکه بسیار سریع تر از آن شکل می گیرند و زمینه اشتغال را جهت نیروی کار انسانی فراهم می کنند.
فرسودگی کارخانجات صنایع تبدیلی در استان
مرادی با اشاره به فرسوده بودن بسیاری از کارخانجات این بخش گفت : بسیاری از کارخانه های فرآوری محصولات غذایی به دلیل عمر زیادی که دارا هستند فرسوده شده اند و از تجهیزاتی در کارخانه استفاده می کنند که از خارج وارد و یا کپی برداری شده است.
وی افزود : نبود نیروی متخصص نیز از دیگر مشکلات موجود در این صنعت است زیرا بسیاری ازدانش آموختگان ومتخصصان دراین صنعت جذب سایر بخش ها میگردند و برخی از کارخانه ها از متخصص آن در زمینه های اتوماسیون، بسته بندی، ابزار، مسائل زیست محیطی و مهندسی صنایع غذایی به دلیل کمبود این نیروها و یا احساس عدم نیاز به نیروهای ماهر، استفاده نمی کنند.
ضرورت بازاریابی برای حضور مداوم در کشورهای هدف
اللهوردی دهقانی با اشاره به اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از جمله صنایعی است که نقش و تاثیر بسیاری در این بخش دارد، افزود : ارتقای ارزش افزوده، توسعه صادرات وکاهش ضایعات و همچنین کاهش ریسک از عمدهترین فواید توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه اهمیت صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی زمانی بیشتر می شود که بدانیم بعد از صنایع سنگین، صنایع غذایی از نظر وسعت وگستردگی، دومین مقام را در جهان داراست عنوان کرد: صنایع تبدیلی به عنوان حلقه واسطه اقتصادی مبنی بر کشاورزی و اقتصاد مدرن و صنعتی، دارای نقش و جایگاه مهمی در افزایش کیفی محصولات کشاورزی و میزان ارزآوری از طریق صادرات و بهبود شرایط درآمدی تولیدکنندگان و حذف واسطه ها دارد.
نماینده مردم نماینده مردم ورزقان وخاروانا در مجلس شورای اسلامی با اظهار اینکه زمینهسازی برای تولید بیشتر، توجه جدی به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی را می طلبد یادآور شد : بازاریابی برای حضور مداوم درکشورهای هدف و ارتقاء کیفی محصول از اولویتهای اصلی صادرات است که در سایه ایجاد و راه اندازی صنایع تبدیلی این بخش امکان پذیر می شود.
با توجه بیشتری به نظر کارشناسان کشاورزی به نظر می رسد باید راهکار مناسبی برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان اندیشیده شود زیرا علاوه بر زیانهای ناشی از تأثیر منفی ضایعات محصولات کشاورزی بر تولیدکنندگان و بازارداخلی مصرف این محصولات، این موضوع تأثیر نامطلوبی بر صادرات غیرنفتی کشور به ویژه در بخش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی داشت.
نظر شما