۱۶ بهمن ۱۳۹۲، ۱۲:۳۴

«در دامگه حادثه» منتظر مجوز ارشاد

 بازگویی تاریخ ساواک درگفتگو با پرویز ثابتی/ حذفیات کتاب بین 10 تا 50 صفحه است

 بازگویی تاریخ ساواک درگفتگو با پرویز ثابتی/ حذفیات کتاب بین 10 تا 50 صفحه است

«در دامگه حادثه»، مجموعه گفتگوهای عرفان قانعی‌فرد با پرویز ثابتی، نفر دوم ساواک و مدیر امنیت داخلی کشور است. ثابتی، پس از 33 سال سکوت، سرانجام در این کتاب به روایت حوادث سال‌های ۱۳۳۰ تا ۱۳۶۰ پرداخته. اما وزارت ارشاد اسلامی همچنان به این کتاب مجوز نداده و این در حالی است که افست کتاب 130هزار تومان فروخته می‌شود.

«در دامگه حادثه»، مجموعه گفتگوهای عرفان قانعی‌فرد با پرویز ثابتی، فرد دوم ساواک، مسئول اداره بررسی‌های سیاسی و مدیر امنیت داخلی کشور است. این گفتگوها در فاصله 1387 تا 1390 در آمریکا صورت گرفته و ثابتی،  پس از 33 سال سکوت، سرانجام در این کتاب به روایت حوادث سال‌های ۱۳۳۰ تا ۱۳۶۰ پرداخته و دربسیاری موارد نیز، روایتی متفاوت و جدید از برخی رخدادهای تاریخ معاصر ایران را در اختیار مخاطب می‌گذارد. اما وزارت ارشاد اسلامی همچنان به این کتاب مجوز نداده است.

عرفان قانعی‌فرد، در گفتگو با خبرنگار مهر، به این‌که گفت و گوهایی با وزرات ارشاد اسلامی  مبنی بر انتشار این کتاب در ایران، صورت گرفته اشاره و بیان کرد: پرویز ثابتی، اصرار داشت که مجموعه گفتگوها ابتدا در خارج از ایران منتشر شود و انتشارات شرکت کتاب در لس‌آنجلس هم این کتاب را در 5500 نسخه منتشر کرد و واقعا نمی‌دانم چطور و چگونه به اینترنت راه یافت و به صورت غیراخلاقی و غیرحرفه‌ای، هزاران نسخه از آن دانلود شد و بعد کپی و افست و اسکن آن روبه‌روی دانشگاه تهران از 40 تا 130 هزار تومان فروش رفت. هنوز هم بدون هیچ نظارتی از جانب وزارت ارشاد اسلامی افست این کتاب فروخته می‌شود و من نمی‌دانم وزارتخانه‌ای که مجوز چاپ چهارم «ژانی‌گل» در 200 صفحه را نمی‌دهد چگونه جلوی فروش یک کتاب 700 صفحه‌ای را نمی‌گیرد؟

نویسنده کتاب«پس از 60 سال» که به خاطرات جلال طالبانی پرداخته، با اشاره به این‌که اواخر اسفند 1390، مجموعه گفتگوهای خود با پرویز ثابتی را به وزارت ارشاد ارائه کرده است گفت: برخلاف ثابتی اصرار من بر انتشار«در دامگه حادثه» در ایران بوده و هست. زیرا این کتاب ما را با بخش مهمی از ناگفته‌های تاریخ معاصر ایران، آن هم از یک روایت دست اول آشنا می‌کند.

قانعی‌فرد درباره اهمیت انتشار این کتاب در ایران گفت: روسای ساواک، که به ترتیب تیمور بختیار، حسن پاکروان، نعمت الله نصیری و ناصر مقدم بودند همه یا کشته  شدند و اسراری را که درسینه داشتند به زیر خاک بردند و یا به تبعید رفتند و مهر بر دهان زدند و  خاموشی گزیدند. اما پرویز ثابتی از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۷، فرد دوم ساواک، مسئول اداره بررسی‌های سیاسی و مدیر امنیت داخلی کشور بوده و حالا  پس از 33 سال سکوت، ناگفته‌های بسیاری را روایت کرده است که می‌تواند برای نسل جوان آموزنده باشد و آنها را به خواندن و تفکر درباره تاریخ معاصرشان تشویق کند.

مولف «فرهنگ واژگان هنر» معتقد است، مجموعه گفتگوهایش با پرویز ثابتی، هم روایتی دست اول از ۲۵ سال تاریخ ساواک در ایران،از محمدرضا پهلوی تا پیروزی انقلاب، به‌دست می‌دهد آن هم از زبان مهم‌ترین چهره امنیت داخلی ایران و هم با آوردن بیش از ۲ هزار یادداشت و پانویس و مراجعه به بازماندگان سازمان اطلاعات و امنیت کشور و رجوع  به خاطرات و اسناد مکتوب و منتشر شده درباره ساواک به مقایسه سخنان ثابتی با دیگران می‌پردازد.

به گفته قانعی‌فرد، خبر انتشار کتاب «در دامگه حادثه»  که به شیوه تاریخ شفاهی و پژوهشی روایت شده، واکنش افراد زیادی که منافع و مصالح و تبلیغات چند ساله‌ خود را در خطر می‌دیدند برانگیخت. از جمله این افراد می‌توان به هواداران احزابی چون حزب توده، سازمان فدائیان خلق، مجاهدین خلق، جبهه ملی، نهضت آزادی و انجمن های اسلامی و همچنین هواداران شخصیت‌های متفاوتی چون محمد مصدق، ابوالحسن بنی صدر، ابراهیم یزدی، مهدی بازرگان، شاپور بختیار و... اشاره کرد‌. البته این انتقادها  تا اندازه‌ای متاثر از فضای حاشیه‌ای پیرامون نویسنده کتاب، پس از ترجمه «سیاست کردها در خاورمیانه - نوشته نادر انتصار»، « پس از ۶۰ سال - خاطرات رسمی جلال طالبانی» و « تندباد حوادث، گفتگو با عیسی پژمان» بود که برخی سازمان‌های سیاسی تجزیه طلب کردستان، مانند حزب دمکرات کردستان عراق، دمکرات کردستان ایران، کومله، پژاک و پ ک ک  به انتقادهای تند و پرخاشگرانه‌ای پرداختند و اتهامات شگفت انگیزی را علیه این نویسنده مطرح کردند.

کتاب«در دامگه حادثه» در 680 صفحه و در پنج فصل به بررسی علل و عوامل فروپاشی رژیم پهلوی و به شرح وقایع کشور از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا پس از انقلاب اسلامی پرداخته است. فصل اول آن «ایران در دامگه حادثه» نام دارد که سال‌های بعد از ۲۸ مرداد تا پایان ۱۳۴۰ را وصف می‌کند. در فصل دوم ، با عنوان«سیاست امنیتی در برابر مخالفان» به سال‌های دهه چهل و وضعیت روشنفکران و توده‌ای‌ها و چپ‌ها پس از ۲۸ مرداد پرداخته می‌شود.

فصل سوم کتاب «دردامگه حادثه» با عنوان «سنگ را بستن و سگ را گشودن» دولت و حکومت را در بوته نقد قرار داده. در فصل چهارم که «در پس پرده ساواک» نام گرفته، از فساد مالی، اخلاقی و سیاسی اطرافیان شاه،  وزیران و اعضای دولت،درباریان و نمایندگان دو مجلس سخن گفته است و سرانجام فصل پنجم، «در حاشیه و بطن انقلاب اسلامی» نام دارد که وقایعی چون واقعه میدان ژاله، آتش سوزی سینمارکس آبادان و نظایر آن را با پرتوی تازه نشان می‌دهد.

 

قانعی‌فرد بار دیگر به این‌که کتاب «در دامگه حادثه»، نقدی منصفانه و درست از عوامل فروپاشی رژیم پهلوی به‌دست می‌دهد و گوشه‌های تاریکی از تاریخ معاصر را روایت می‌کند، اشاره و  بیان کرد: امیدوارم وزارت ارشاد در دولت تدبیر و امید، هرچه زودتر مجوز انتشار این کتاب را صادر کند. قرار است حذفیاتی در حد 10 تا 50 صفحه در کتاب اعمال شود. البته الان هم مذاکراتی در جریان است که  امیدوارم ختم به خیر شود ؛ چراکه «در دامگه حادثه» تلنگری برای «رهیدن از دامگه» است و من خواندن آن را برای هر جوان ایرانی واجب می‌دانم تا در دام برخی جریان‌های تجزیه‌طلب و تروریست و کمونیست یا فرصت‌طلب نیفتند و به آِینده ایران با عزت و قدرتمند فکر کند.

 

کد خبر 2229612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha