حجت الاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد اینکه آفتهایی که می تواند ره توشه معنوی ماه مبارک رمضان را به خطر بیندازد چیست، گفت: ماه مبارک رمضان، ماهی است که انسان سرمایه های معنوی قابل ملاحظه ای را برای خودش کسب می کند. سرمایه هایی که می توانند بعد از ماه مبارک رمضان در جهت صیانت انسان از انحراف و اشتباه به او یاری رساند؛ به انسان کمک کند تا مسیر گمراهی و انحراف را در مسیر خودش طی نکند.
وی ادامه داد: آسیبهایی که ممکن است نسبت به این سرمایه های معنوی پیش بیاید یکی این است که ما نسبت به آنچه که به دست آورده ایم غفلت کنیم و توقع نداشته باشیم و ندانیم که برای چه در این ماه آمدیم و به غیر از اینکه هدف این است که نفس و روح ما از آلودگیها پاک شود و بعد از اینکه وارد جامعه شدیم و زندگی عادی خودمان را از سر گرفتیم بتوانیم از این سرمایه استفاده کنیم. خدای ناخواسته درباره سرمایه ای که خداوند به ما لطف کرده و به وسیله روزه داری و کفّ نفس و مبارزه با نفس و شیطان به ما داده ؛ غفلت کنیم.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: نکته دوم اینکه نباید تصورمان این باشد که فقط ماه رمضان ماه عبادت و تهجد است و سایر ماه ها فضیلتی ندارند. باید سعی کنیم همانطوری که در ماه رمضان بنده خوبی برای خدا بودیم در ماه های بعد هم همینطور باشیم. در ماه رمضان تلاوت و قرائت قرآن داشتیم و به عبادت خدا پرداختیم و ریاضت کشیدیم برای اینکه آمادگی پیدا کنیم این روحیه باید در تمام سال در ما حفظ شود. اگر ماه رمضان را تنها ماه عبودیت و بندگی بدانیم و دیگر ماه ها را اهمیت ندهیم؛ خیال کنیم که ماه رمضان تمام شد و هر کاری می شود انجام داد و هر عملی می توان مرتکب شد این طرز فکر آسیبی برای ره توشه و سرمایه های معنوی کسب شده رمضان است.
حجت الاسلام یوسفی مقدم در مورد اینکه یک مسلمان باید چگونه از ماه رمضان خارج شود و آداب خداحافظی با ماه رمضان چیست؟، عنوان کرد: امام سجاد(ع) دعایی در مورد وداع ماه مبارک رمضان دارند که بسیاری از نکات در آن مطرح شده است. یکی از نکته ها این است که انسان باید سپاسگزار خداوند متعال باشد که خداوند به او توفیق داد که توانست یک ماه به صورت جامع و کامل به بندگی خدا بپردازد. در حقیقت یکی از کارها، سپاسگزاری از لطف خداست برای اینکه انسان توفیق اطاعت و بندگی و روزه داری در ماه مبارک رمضان را پیدا کرده است.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم ادامه داد: نکته دیگر این است که انسان باید از خدا بخواهد که سرمایه ای که بدست آورده توفیق پیدا کند از آن سرمایه مراقبت کند. این انس با خدا و با قرآن و عبادت برای انسان محفوظ بماند. اینکه بگوید رمضان تمام شد و دیگر از خوردن و آشامیدن امساک نمی کند و فراموش کند که باید اهل عبادت و تهجد باشد و انس با قرآن داشته باشد. این وضعیت نکته هایی است که می تواند در تربیت انسان بسیار موثر باشند. درواقع ماه مبارک رمضان ماه ریاضت است برای اینکه انسان تربیت الهی و آداب الهی پیدا کند.
وی تأکید کرد: بعد از اینکه ماه رمضان تمام شد این روش را باید ادامه بدهد. سعی کند زبانش به بدگویی و غیبت و دروغ و تهمت باز نشود. یا به خدا و پیغمبر خدا(ص) و اهل بیت(ع) تهمت و دروغ نبندد زیرا اینها از محرمات روزه هستند. سعی کنیم گوشمان به حرامی آلوده نشود چیز حرامی نشنود اگر موسیقی ای حرام است یا غیبتی است آن را گوش ندهیم. همانطور که گوش و چشم و زبان ما در ماه مبارک رمضان روزه دار است سعی کنیم این حالت روزه داری برای ما بعد از ماه مبارک رمضان هم استمرار یابد. درست است که بعد از ماه رمضان دیگر از خوردن و آشامیدن امساک نمی کنیم ولی باید گوش و چشم و زبانمان برای همیشه روزه دار بمانند.؛ و از حرام امساک کند.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم تصریح کرد: ماه رمضان ماه تربیتی است که ویژگی های تربیتی اش باید برای بعد از این ماه هم تا سال آینده برای ما باقی بماند. آن وقت است که روزه ما ارزش دارد و کار خودش را هم کرده است و به اهداف روزه داری دست پیدا کرده ایم، زیرا خداوند متعال در قرآن کریم ما را به روزه داری امر کرده است برای اینکه تقوا در ما به وجود بیاید. اگر تقوا یک ملکه نفسانی است در ما به وجود آمد؛ خود به خود از گناهان امساک می کنیم و سعی می کنیم واجبات خدا را انجام دهیم. این روحیه و صفت در انسان راسخ و ثابت می شود و در بعد از ماه رمضان هم انسان در مسیر عبودیت و بندگی قرار می گیرد.
حجت الاسلام یوسفی مقدم در مورد اینکه اهمیت و جایگاه عید فطر در فرهنگ و اعتقادات مسلمانان چیست و چگونه انسان مسلمان می تواند عیدی واقعی در پایان ماه مبارک رمضان داشته باشد، یادآور شد: به طور رسمی مسلمانان دو عید؛ یکی عید قربان و دیگر عید فطر را دارند. بقیه اعیاد به جهت اینکه روزهای مسرت بخشی و شادی آفرینی برای مسلمانان هستند عید نامیده می شوند، ولی عیدی که در آیات قرآن از آن یاد شده عید فطر و عید قربان است. عید فطر هم این طور است که انسان احساس می کند در ماه مبارک رمضان یک ماه روزه داری را گذرانده و آنچه را که خداوند فرموده ، اطاعت کرده است؛ حالا می خواهد پاداش اطاعت امر خدا را از خداوند بگیرد.
وی تاکید کرد: طبیعی است که روز عید فطر، روز بسیار مسرت بخش و خوشحال کننده ای است، زیرا انسان بعد از یک ماه روزه داری و امساک و دوری از گناه و معصیت و گرسنگی و تشنگی چشیدن در جهت اطاعت امر خدا می رود و پاداش خودش را از خداوند متعال درخواست و دریافت می کند. این بهترین عیدی و بهترین چیزی است که برای انسان در زندگی اش بوجود می آید و می تواند سرمایه ارزشمندی باشد.
نظر شما