۱۳ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۲۶

از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد؛

دستورالعمل پیشنهادی صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاری منتشر شد

دستورالعمل پیشنهادی صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاری منتشر شد

اداره‌کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت ارشاد، با هدف دریافت پیشنهادات و بهره‌مندی از آراء و اندیشه‌های همکاران و صاحب‌نظران عرصه رسانه‌، دستورالعمل پیشنهادی صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاری را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، اداره کل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی اعلام کرده است: از آنجا که این دستورالعمل، هنوز ابلاغ نشده است، این اداره‌کل از تمامی صاحب‌نظران و همکاران رسانه‌ای دعوت می‌کند تا با ارسال نظرات خود به اصلاح و تکمیل این دستورالعمل یاری رسانند.

بنا بر اعلام، پس از جمع آوری این نظرات، نسخه نهایی این دستورالعمل در ابتدای مهرماه سال جاری، ابلاغ می‌شود. دستورالعمل پیشنهادی از سوی اداره‌کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاری، به شرح زیر است.

ماده1: روزنامه ­نگار، کسی است که شغل اصلی و مستمر او، فعالیت فکری و محتوایی در زمینه تهیه، تنظیم و به منظور انتشار اخبار و وقایع جاری، تحلیل و تفسیر آن­ها در رسانه‌ها (اعم از چاپی، الکترونیک، رادیو یا تلویزیون) است که در این دستورالعمل به اختصار «رسانه» نامیده می‌شود.

ماده2: همکاران مستقیم هیأت­‌های تحریریه رسانه شامل سردبیر، معاون سردبیر، دبیر تحریریه، دبیر گروه، معاون دبیر گروه، خبرنگار، گزارشگر، تنظیم کننده اخبار و مطالب، ویراستار، نویسنده، مترجم، کاریکاتوریست، عکاس خبری، فیلمبردار خبری و مشاغل مشابه در دیگر رسانه‌­ها، روزنامه­‌نگار شناخته می­‌شوند. تشخیص سایر مشاغل مشابه به عنوان روزنامه نگار، به عهده کمیسیون موضوع ماده (4) این آئین‌نامه خواهد بود.

تبصره: صاحب امتیاز رسانه، مدیرمسئول رسانه، کارگزاران تبلیغات بازرگانی، نویسندگان و کارکنان نشریات داخلی موسسات دولتی و غیردولتی، تولیدکنندگان آگهی­ نامه‌­ها، متصدیان روابط عمومی، پاورقی نویسان و داستان‌­نویسان، طراحان جدول­‌های کلمات متقاطع و بازی­های سرگرم کننده، کارکنان دفتری فنی، امور اداری، دفاتر آگهی و مصحح، روزنامه­‌نگار حرفه­‌ای محسوب نمی­‌شوند. مگر آنکه در کنار این مشاغل، فعالیت‌های رسانه‌ای مرتبط با مشاغل موضوع ماده (2) را نیز داشته باشند و حسب تشخیص کمیسیون موضوع ماده (4) نصاب امتیازات را به دست آورند.

ماده 3: اشتغال به فعالیت روزنامه‌نگاری الزاماً منوط به داشتن کارت روزنامه‌­نگاری موضوع این دستورالعمل نیست.

ماده 4: به منظور صدور کارت روزنامه­‌نگاری و ارزشیابی حرفه‌ای فعالیت روزنامه­‌نگاران، کمیسیونی با ترکیب زیر تشکیل می­‌شود:

1- مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی به عنوان رئیس کمیسیون

2- دو نفر از اساتید گروه‌های علوم ارتباطات (یا روزنامه‌نگاری) دانشگاه‌های تهران

3- یکی از روزنامه نگاران پیشکسوت به انتخاب شورای هماهنگی انجمن‌های ذیربط (تا شکل‌گیری تشکل‌هایی با عنوان و موضوع پیشکسوتان مطبوعاتی، این فرد به انتخاب شورای هماهنگی تشکل‌های روزنامه‌نگاری خواهد بود.)

4- نماینده شورای هماهنگی تشکل‌های روزنامه‌نگاری

5- نماینده شورای هماهنگی تشکل‌های مدیریتی مطبوعات

6- نماینده انجمن خبرنگاران حوزه رسانه

تبصره 1: در صورت عدم معرفی نماینده از سوی هر یک از مراجع فوق، جلسات به شرط داشتن نصاب (5 نفر) تشکیل می‌شود.

تبصره 2: رئیس اداره خبرنگاران (اداره کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی) دبیر کمیسیون است که امور اجرایی و پیگیری مصوبات جلسات را به عهده دارد.

تبصره 3: تشکیل جلسات به تشخیص رئیس کمیسیون یا به تقاضای سه تن از اعضای کمیسیون و با دعوت رئیس کارگروه انجام می‌گیرد.

تبصره 4: ارسال آثار و مستندات روزنامه‌نگاران از طریق سایت سمان به آدرس saman-gov.ir صورت می‌پذیرد.

تبصره 5: تمدید کارت روزنامه نگارانی که تا پیش از اجرای این دستورالعمل صادر شده است، منوط به تطبیق با شاخص‌های مندرج در این دستورالعمل خواهد بود.

ماده 5: دوره نمایندگی اعضای کمیسیون صدور کارت روزنامه‌نگاری دو سال است و تجدید انتخاب آن­ها برای دوره بعد بلامانع است. ضمناً مرجع معرفی آنان می‌تواند در طول دوره، فرد دیگری را جایگزین کند.

ماده 6: روزنامه‌نگارانی که رتبه خبرنگاری آنان توسط کمیسیون موضوع ماده (4) احراز می­‌شود، می­‌توانند از دبیرخانه کمیسیون، کارت روزنامه‌نگاری دریافت کرده و از مزایای زیر برخوردار شوند:

1- امکان عضویت در صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران با تسهیلات ویژه

2- تسهیلات فرهنگی هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر تسهیلات دولتی و بانکی

3- صدور کارت خبرنگاری بین‌المللی برای مأموریت‌های خارجی

4- ارایه خدمات بیمه تکمیلی

5- دوره‌های آموزشی رایگان مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها

6- خدمات مشاوره حقوقی حرفه‌ای

7- کمک هزینه آموزش زبان خارجی

8- تسریع در رسیدگی به تقاضای انتشار رسانه

9- قرار گرفتن در فهرست خبرنگاران و روزنامه‌نگاران در پاسخ به استعلامات دستگاه‌ها برای ارایه خدمات حرفه‌ای و تسهیلات (از جمله قرارداد با دانشگاه‌ها برای تحصیلات تکمیلی، تورهای آموزشی، طرح ترافیک، هدایا و...)

10- پرداخت بیمه حداکثر به مدت شش ماه برای روزنامه‌نگارانی که به طور ناخواسته با رسانه خود قطع همکاری می‌کنند، مشروط به آنکه از تاریخ قطع همکاری به قبل، حداقل یک سال توسط رسانه محل اشتغال، بیمه شده باشند.

ماده 7: روزنامه­‌نگاران حرفه­‌ای بر اساس جدول پیوست در سه رتبه روزنامه­‌نگار،‌ روزنامه­‌نگار ارشد و روزنامه­‌نگار خبره رتبه­‌بندی می­‌شوند.

تبصره: اعتبار کارت روزنامه‌­نگاری، دو سال و برای روزنامه‌نگاران ارشد و خبره، چهار سال است.

ماده 8: روزنامه­‌نگاران پیشکسوت اما غیرشاغل به تشخیص کارگروه می‌­توانند با عنوان «روزنامه­‌نگار پیشکسوت»، ‌کارت هویت حرفه‌­ای افتخاری دریافت کنند.

ماده 9: شرایط عمومی متقاضیان کارت روزنامه­‌نگاری به شرح زیر است:

1- تابعیت جمهوری اسلامی ایران

2- تدین به یکی از ادیان به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی

3- نداشتن محکومیت کیفری موثر (محرومیت از حقوق اجتماعی)

4- ارائه اسناد و مدارک در سایت سمان (saman-gov.ir)

5- سابقه بیمه حداقل یک ساله منتهی به درخواست

ماده 10: فهرست دارندگان کارت روزنامه‌نگاری، همراه با رتبه، حوزه فعالیت، تاریخ صدور و تاریخ انقضاء در پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی منتشر می‌شود.

ماده 11: صدور و تحویل کارت منوط به امضای «میثاق‌نامه اخلاق حرفه‌ای روزنامه‌نگاران» است.

ماده 12: کمیسیون موضوع ماده (4) می‌تواند در موارد زیر و پس از تشخیص، کارت روزنامه‌نگاری را ابطال و یا برای حداکثر شش ماه تعلیق کند:

1- احراز عدم صحت هر یک از مدارک ارایه شده

2- هر گونه سوءاستفاده از کارت روزنامه‌نگاری

3- تخطی از میثاق نامه اصول اخلاقی حرفه‌ای روزنامه‌نگاری

تبصره 1: تعلیق یا ابطال کارت منجر به سلب حقوق قانونی اشتغال روزنامه‌نگار و سلب اشتغال وی در موسسه مربوطه نمی‌شود.

تبصره 2: در صورتی که متقاضی، اطلاعات نادرست به دبیرخانه کمیسیون ارایه نماید، از دریافت کارت روزنامه‌نگاری به مدت 2 سال محروم خواهد شد.

ماده 13: کمیسیون باید حداکثر 3 ماه پس از ثبت نام هر یک از متقاضیان در سایت و تکمیل مدارک، نسبت به موافقت یا مخالفت آن اعلام نظر کند.

ماده 14: نتیجه و چگونگی ارزشیابی متقاضیان کارت روزنامه‌نگاری، ابتدا برای خود آنان ارسال می‌شود تا در صورت اعتراض و ارائه مستندات مورد رسیدگی مجدد قرار گیرد. اعلام نظر کارگروه پس از رسیدگی مجدد، قطعی است.

تبصره: در صورت عدم اعتراض ظرف حداکثر 2 هفته، نظر کمیسیون ماده 4 قطعی است.

1. برای روزنامه‌نگارانی که دارای مدرک کارشناسی روزنامه‌نگاری و علوم ارتباطات یا کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با حوزه فعالیت خود در رسانه هستند، امتیاز مورد نظر با ضریب 1.3 محاسبه می‌گردد. (در این حالت چنانچه از حداکثر امتیاز نیز بیشتر شود، قابل قبول است)

2. رتبه یا ضریب کیفی رسانه محل خدمت در امتیاز متقاضی لحاظ می‌شود. (به تشخیص کمیسیون، بر اساس طرح رتبه‌بندی روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و سایت‌های ‌خبری یا ضریب کیفی موضوع بند 19 دستورالعمل نحوه محاسبه یارانه مطبوعات). ضمناً رده‌های دبیر، سردبیر و مشاغل هم تراز آنها (به تشخیص کمیسیون) به ترتیب ضرایب 2 و 3 می‌گیرند. امتیاز سردبیران ماهنامه‌ها نیز معادل هفته نامه‌ها به شمار می‌آید.

3. برای کسانی که بیمه آنان توسط صندوق‌های بازنشستگی تأمین اجتماعی یا خدمات کارکنان دولت یا موارد مشابه پرداخت می‌شود، گواهی مدیرمسئول مبنی بر حضور در یک شیفت کاری کفایت می‌کند. همچنین روزنامه‌نگاران شاخص به تشخیص کمیسیون، سابقه کار غیر بیمه‌ای آنان نیز منظور می‌شود.

4. چنانچه برخی آثار با نام متقاضی منتشر نشده باشد، تائید مدیرمسئول کافی است.

5. رسانه‌های خبری عبارتند از: روزنامه، ‌خبرگزاری و واحدهای خبری سازمان صدا و سیما

6. منظور از جشنواره، فعلاً جشنواره مطبوعات است. سایر جشنواره‌های معتبر هر سال از سوی کمیسیون اعلام می‌شود.

کد خبر 2363900

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha