محمدحسن محمدی مدیر نشر مهاجر و یکی از کاندیداهای انتخابات هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره انتخابات پیش روی این اتحادیه گفت: اتحادیه، دارای جایگاه ویژهای است و مخاطبان اتحادیه هم، تمام ناشران و کتابفروشان هستند. هر فردی که در آن جایگاه یعنی عضویت هیئت مدیره اتحادیه قرار میگیرد، به یک صنف یا گروه خاص فکر نمیکند بلکه منافع تمام ناشران را در نظر میگیرد.
وی افزود: در 2 دوره قبل که ماده 15 مورد نظر بود و میخواستند برای مجوز نگرفتن کتابها به ناشر نمره منفی بدهند، بیشتر اعضای هئیت مدیره از ناشران عمومی بودند. اینگونه نیست که اگر ناشری عمومی باشد، مسالهای مانند ممیزی برایش مهم باشد و اگر ناشر غیر عمومی بود، ممیزی دغدغهاش نباشد. این مساله هم نیاز به بررسی و بحث دقیق دارد. نکته دیگر این که بعضی از ناشران همکار ما هم در حوزه فعالیت عمومی جا میگیرند، هم دانشگاهی و یا کودک و نوجوان.
این مدیر نشر در ادامه گفت: جایگاه هیئت مدیره اتحادیه هم جایگاه خاصی است. کسی که به این هیئت مدیره راه پیدا میکند، مسائل را گروهی و در حد دغدغههای همفکران خود نمیبیند، بلکه مشکلات همه ناشران را در نظر میگیرد. مطمئن هستم همه دوستان و کاندیداهایی که انتخاب میشوند، مشکلات کل حوزه نشر و همه ناشران را در نظر خواهند گرفت. موضوع ممیزی در هر کشوری وجود دارد و اینگونه نیست که فقط در کشور ما مطرح باشد. ما چون در جمهوری اسلامی ایران زندگی میکنیم، طبیعی است که باید ملاحظاتی را در نظر داشته باشیم. به نظرم به سادگی نمیتوان درباره ممیزی بحث کرد چون موضوع گستردهای است و گونههای مختلفی هم دارد یعنی ممیزی کتاب کودک و نوجوان با کتاب دینی، اجتماعی و ... متفاوت است. در کل به نظرم، ممیزی یکی از مشکلات عدیده صنعت نشر کشور ماست.
کاندیدای انتخابات اتحادیه ناشران گفت: در دولت یازدهم مشکل ممیزی کم شده است. یعنی کتابهایی که پیشتر چاپ میشدند، امروز هم چاپ میشوند. اینگونه هم نیست که ممیزی فقط درباره کتابهای عمومی اجرا شود و کتابهای کودک و نوجوان، دانشگاهی و ... ممیزی نداشته باشند. اما در کل حساسیتهایی وجود داشت که در حال حاضر، کمتر شدهاند. ضمن بیان این جمله اشاره میکنم که ممیزی یک بحث جدی است اما همه مشکل نیست.
محمدی گفت: به نظرم اصل مشکل ناشران کشور در حال حاضر، ممیزی نیست چون ناشران با مشکلات جدیتری روبرو هستند که میزان اذیت و آزارشان بیشتر از ممیزی است. ولی ممیزی هم یک بحث جدی است که بحث و گفتگوی آزاد میطلبد. یکی از مسائل و دغدغههای مهم این دوره از انتخابات اتحادیه ناشران این است که تعداد کاندیداها کم است و دیروز هم شنیدم که ظاهرا یکی از کاندیداها انصراف داده است. از طرف دیگر در این دوره، ژنرالهای تاثیرگذار، قدم پیش نگذاشته و کاندیدا نشدهاند. بنابراین انتخابات این دوره، یک حالت 3 قطبی دارد. متاسفانه گروهی هم القا میکنند که هر گروهی از جمله ناشران دانشگاهی که در این انتخابات حضور دارند، میخواهند کار خودشان را بکنند.
مدیر انتشارات مهاجر گفت: ناشران کاندیدا شده باید به دنبال دغدغههای اصلی ناشران باشند که در واقع مشکلات اقتصادی است. پیشتر سهیمه کاغذ داده میشد اما امروز دیگر نه از این سهمیه خبری هست، نه مساله خرید ارزی و ریالی و نه موضوعات قبلی. از طرف دیگر هم مشکل ویترین و توزیع کتاب وجود دارد. به نظرم اینها مهمترین مشکلات حوزه نشر هستند. امیدوارم رسانهها و خبرگزاریها هم در این زمینه به حاشیهها نپردازند. به نظرم معرفی یا انتشار رزومه نامزدهای انتخابات اتحادیه ناشران میتواند در شفافسازی و انتخاب بهتر کاندیداها، تاثیر زیادی داشته باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اعتقاد دارم حضور ناشری که در نشر خصوصی خود موفق نیست، در اتحادیه بیجاست. بعضیها کار را تعطیل کرده و چون کاری ندارند میخواهند در عرصه تضارب آرا آن هم در حوزه نشر و فرهنگ که حوزه پر سلیقهای است، وارد شوند. این که ناشران عضو هیئت مدیره اتحادیه، هنر تحمل نظرهای مخالف و متفاوت را داشته باشند، مهم است. و این که هیئت مدیرهای 4 سال را در یک اتاق بنشیند و خودش را از بدنه جدا کند، اصلا مطلوب نیست.
نظر شما