به گزارش خبرنگار مهر، رابطه اعتیاد با جامعه یک رابطه دوسویه است، آسیب های اجتماعی همچون فقر، طلاق، نارضایتی از زندگی، نبود نشاط اجتماعی بسترساز رشد اعتیاد در جامعه هستند و در یک تسلسل بی پایان اعتیاد می تواند آسیب های ذکر شده را به وجود آورد.
متاسفانه باندهای مافیایی از تولید و توزیع مواد مخدر سودهای کلانی به جیب زده و چرخه اقتصادی بزرگی به وسیله این مواد افیونی نه تنها در ایران که در کل جهان به وجود آمده و مبارزه با آن را مشکل می سازد.
اگر در گذشته های نه چندان دور تنها چند ماده مخدر در بازار وجود داشت و مصرف کننده مجبور بود به همان مواد سنتی اکتفا کند؛ اما امروز انواع مواد مخدر صنعتی بازاری متنوع و حق انتخابی گسترده را برای فرد معتاد فراهم کرده است.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان مرکزی، در گفتگو با خبرنگار مهر با دسته بندی انواع مواد مخدر در سه گروه، اضافه کرد: مواد مخدر به سه گروه کلی مواد سنتی شامل حشیش، گراس، ماری جوانا، تریاک، مواد مخدر نیمه صنعتی مثل هروئین و کراک و در نهایت مواد مخدر صنعتی مثل آمفتامین و مت آفتامین و مشتقات آنها همچون شیشه و قرص های روانگردان تقسیم می شود.
تغییر الگوی مواد مخدر از سنتی به صنعتی
سرهنگ محمد حسنی در مورد عمده ترین موادمخدر مصرف شده که در استان، گفت: تریاک هنوز هم جایگاه اول را در بین مصرف کنندگان به خود اختصاص داده و بعد از آن هروئین، شیشه و حشیش قرار دارند.
سرهنگ حسنی با بیان تغییر الگوی مواد مخدر از سنتی به صنعتی، اضافه کرد: مصرف شیشه در سال های گذشته رشد چشمگیری داشته، به صورتی که در سال ۸۴ در جامعه بروز پیدا کرد، در سال ۸۶ علنی شد و در سال ۸۹ قانون مبارزه با شیشه مصوب شد.
وی یکی از دلایل رشد مصرف شیشه را تبلیغات اغواگرانه باندهای مافیایی دانست و افزود: تبلیغات غلطی پیرامون کم خطر بودن ماده مخدر شیشه از طرف باندهای مافیای برای جذب مشتری بیشتر صورت می گیرد و جوانان زیادی را به دام خود می کشاند.
افزایش ۲۷ درصدی کشفیات مواد مخدر
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر با تاکید بر افزایش دستگیری ها در رابطه با مواد مخدر، افزود: پلیس مبارزه با مواد مخدر نسبت به پارسال افزایش پنج درصدی در دستگیری قاچاقیان و خرده فروشان داشته است.
وی ادامه داد: در کشف، ضبط و امحای مواد مخدر هم رشد ۲۷ درصدی نسبت به زمان مشابه پارسال وجود داشته است.
آموزش چهره به چهره ۹ هزار و ۶۰۰ نفر برای مبارزه با مواد مخدر
سرهنگ حسنی با بیان فعالیت های پیشگیرانه پلیس مبارزه با مواد مخدر، اضافه کرد: پلیس مبارزه مواد مخدر پیشگیری از گسترش اعتیاد را یکی از وظایف اساسی خود دانسته و به همین دلیل فعالیت های آموزشی گسترده ای را برای آگاه سازی شهروندان آغاز کرده است.
وی در تشریح این فعالیت ها، گفت: جلسات و همایش های متعددی در مناطق آلوده مثل حاشیه شهر، خوابگاه های دانشجویی و مدارس با حضور اولیا و دانش آموزان برگزار شده و در این برنامه ها بیش از ۹ هزار و ۶۰۰ نفر از آموزش چهره به چهره بهره مند شده اند.
حسنی با تاکید بر جرم خیز بودن مناطق حاشیه شهر، اضافه کرد: مناطق حاشیه شهر به دلیل فقر، محرومیت، تراکم بالای جمعیت، کمبود امکانات و بیکاری گسترده بستر مناسبی برای افزایش اعتیاد به حساب می آیند.
وی آلوده ترین شهر استان مرکزی را اراک برشمرد و گفت: با توجه به میزان جمعیت شهرهای استان، اراک رتبه اول کسب مواد مخدر را به خود اختصاص داده و پس از این شهر ساوه در رتبه دوم قرار دارد.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان با تاکید بر گستردگی معضل مواد مخدر، اظهار کرد: یک سازمان به تنهایی نمی تواند خطر جدی مواد مخدر را کاهش دهد، در این زمینه ۱۷ سازمان وجود دارد که اگر تمام این ارگان ها دست به دست هم دهند می توان بر این معضل چیره گشت.
قیمت پایین دلیل عمده گرایش به مواد مخدر صنعتی
رییس هیات مدیره شبکه اعتیاد استان با تشریح دلایل گرایش جوانان به مواد مخدر صنعتی، گفت: یکی از مهمترین این دلایل قیمت پایین مواد مخدر صنعتی نسبت به مواد مخدر سنتی و سهل الوصول بودن آنها است.
لیلا رحیمیان با تاکید بر باورهای غلط رایج در مورد مواد مخدر صنعتی گفت: تصور جوانان به دلیل ناآگاهی مبنی بر این است که این مواد اعتیاد ندارند یا اگر هم داشته باشند ترک آن راحت تر از مواد سنتی است.
وی ادامه داد: از دیگر باورهای غلط می توان به تصور واهی افزایش خلاقیت، تمرکز، بالا بردن هیجان و نشاط در فرد مصرف کننده اشاره کرد.
رحیمیان بیان کرد: هم اکنون شیشه در جایگاه اول مصرف مواد مخدر صنعتی قرار دارد که قیمت نازل و دسترسی آسان به این ماده باعث محبوبیت آن در بین جوانان شده است.
زنان در معرض آلودگی به مواد مخدر
رییس هیات مدیره شبکه اعتیاد استان با تاکید بر این موضوع که بسیاری از آسیب های اجتماعی در کشور شکلی زنانه به خود گرفته اند، بیان کرد: ریشه بسیاری از مسائل اجتماعی در سیاست گذاری های نادرست قرار دارد و متاسفانه در کشور ما در زمینه قوانین مدون و مناسب حال بانوان ضعف بزرگی به چشم می خورد.
وی نبود اعتماد به نفس در بین زنان را یکی از دلایل مهم گرایش آنها به مواد مخدر دانست و اضافه کرد: زنان ما به دلایل فرهنگی و ضعف سیستم آموزشی و تربیتی به خودباوری نرسیده و هرچند سطح تحصیلات آنها افزایش یافته اما هنوز با مشکل کمبود اعتماد به نفس رو به رو هستند.
رحیمیان ادامه داد: کمبود اعتماد به نفس در کنار عواملی چون نداشتن نشاط اجتماعی، پر نشدن اوقات فراغت، برآورده نشدن انتظارات از جامعه و بیکاری با وجود داشتن مدارک دانشگاهی از مهم ترین دلایل رشد مصرف مواد مخدر در بین بانوان می باشد.
رحیمیان ضعف اطلاعات عمومی را از دیگر عوامل برشمرد و افزود: بسیاری از زنان همچون مردان هیچ اطلاعی در مورد عواقب مصرف مواد مخدر نداشته و گاهی برای لاغری و زیبایی از ماده مخدری چون شیشه استفاده می کنند.
وی با تاکید بر جزیره ای نگاه نکردن به معضل اعتیاد بانوان، اضافه کرد: اگر زنان ما معتاد شده اند تنها به دلیل رواج طلاق در جامعه و کلیشه طلاق، اعتیاد می آورد؛ نیست و برای حل مشکل نیاز به نگاهی همه جانبه می باشد، چراکه بسیاری از زنان معتاد هرگز طلاق را تجربه نکرده اند.
افزایش آگاهی و مشارکت اجتماعی، راه حل مبارزه با اعتیاد
رییس هیات مدیره شبکه اعتیاد استان با تاکید بر ضرورت افزایش آگاهی شهروندان، گفت: یکی از بزرگترین اهداف شبکه اعتیاد استان، پیشگیری از گسترش اعتیاد به وسیله آگاهی بخشیدن به مردم و جذب آنها در فعالیت های اجتماعی است.
وی ادامه داد: به همین منظور برنامه های متنوعی برای ارتقا سلامت اجتماعی و آموزش مهارت های زندگی از طرف شبکه اعتیاد استان در محیط های کاری مثل کارخانه ها، محیط های آموزشی، محله های مختلف شهری و برخی از روستاها برگزار شده است.
رحیمیان گفت: اگر ما بتوانیم آسیب های اجتماعی را واقعا اجتماعی کنیم و برای کاهش این آسیب ها مردم را درگیر و دغدغه مند کنیم قطعا به نتایج بهتری دست پیدا خواهیم کرد.
وی فعال شدن سازمان های مردم نهاد را قدمی مثبت برای کاهش اعتیاد برشمرد و گفت: مردم ما آشنایی کمی با سازمان های مردم نهاد دارند و رسانه ها باید نقش پررنگ تری برای آشنایی مردم با این سازمان ها ایفا کنند تا هم مردم و هم ارگان های مربوطه همکاریNgo ها را بپذیرند و بتوان برای مبارزه با این بلای خانمان سوز راه حلی موثر پیدا کرد.
رحیمیان با تاکید بر اصلاح نگاه به مساله اعتیاد گفت: زمانی در کشور ما فرد معتاد، مجرم و در دوره ای دیگر فرد معتاد، بیمار به حساب می آمد، هم اکنون نگاهی معتدل ترشامل بعد جرم انگارانه و هم زمان بیمارانگارانه شکل گرفته است.
در نهایت می توان گفت مواد مخدر بازار بزرگ اقتصادی را برای سوداگران به وجود آورده که مبارزه با آن را روز به روز سخت تر می کند و تنها راه حل مبارزه با آن پیوستگی اجتماعی شهروندان و بعد از آن مراقبت های انتظامی می باشد که امید می رود با گسترش آموزش های شهروندی و از بین بردن بسترهای اعتیاد ساز بتوان به جامعه ای سالم تردست پیدا کرد.
گزارش از: لیلا حمزه خیرآبادی