به گزارش خبرنگار مهر، صنعت گردشگری با مزایای خاص خود، صنعتی محرک با آینده ای روشن تلقی می شود و برای کشورهای دارای جاذبه های گردشگری نظیر ایران می تواند به مهمترین منبع کسب درآمد و اشتغالزایی تبدیل شود مشروط بر اینکه برای آن، طرح جامع و راهبردی تدوین و اجرا شود. لذا این صنعت می تواند جایگزین اقتصاد تک محصولی نفتی و اقتصاد صرفاً دولتی شود.
امروزه به دلیل کاهش قیمت نفت و به طبع آن کاهش اعتبارات دولتی و از طرفی دیگر کم آبی و خشکسالی بلند مدت در ایران، کشاورزی و دامپروری در منطقۀ شاهرود در وضعیت بغرنجی قرار گرفته و درآمد خانوار با مشکل جدی روبروست. از سوی دیگر سیاست بومی سازی دانشگاه ها، امکان بهره برداری از بخش آموزش عالی شاهرود با کاهش چشمگیری مواجه شده است. از این رو نگاه ویژه اقتصادی به گردشگری به عنوان یک صنعت زودبازده که با حداقل منابع از درآمدزایی خوبی برخوردار بوده ضروری و اجتناب ناپذیر است. با توجه به وجود جاذبه های گردشگری متنوع و قرار گرفتن شهرستان شاهرود در مسیر ۱۵ میلیون زوار آقا علی ابن موس الرضا (ع)، برنامه ریزی برای جذب گردشگران در جهت اشتغالزایی شرق استان حائز اهمیت بوده و می بایست در این خصوص اقدامات عملی عاجل صورت پذیرد.
عزم راسخ و هوشمندانه توسعۀ صنعت گردشگری در شرق استان سمنان
پس از انتصاب سید محمدرضا هاشمی به عنوان معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان شاهرود در آغاز به کار دولت تدبیر و امید، نسبت به مقوله گردشگری، یک رویکرد محوری ایجاد شد، وی معتقد است اشتغال در حوزۀ گردشگری با اعتبار کم امکان پذیر بوده و با حداقل امکانات برای جویندگان کار، می تواند فرصت شغلی ایجاد کند.
هاشمی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «گردشگری بهره برداری از سرمایه ملّی و تاریخی کشور است که هم اکنون در خور اهتمام ویژه است» با تشکیل کمیته ای مختص توسعۀ گردشگری، در راستای اصول اقتصاد مقاومتی مورد نظر ایشان و زمینه سازی برای جذب سرمایه گذار، خواستار فعالیت جدی اعضای این کمیته و پیشبرد برنامه های مصوب آن شد.
وی در اولین جلسه کمیته گردشگری شهرستان شاهرود اظهار داشت: توسعه گردشگری بهترین گزینه برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
فرماندار ویژه شهرستان شاهرود با بیان اینکه اعتیاد، ناهنجاریهای اجتماعی و طلاق بهعنوان آسیبهای اشتغال محسوب میشوند، تصریح کرد: اشتغال، یکی از مهمترین دغدغههای ما است.
وی با اشاره به تأثیر بسزای گردشگری در مسائل اقتصادی، عنوان کرد: همانگونه که دکتر روحانی اعلام کردند صنعت گردشگری نیز می تواند به عنوان پل ارتباطی در ارتقای تعاملات، همزیستی مسالمت آمیز و درک متقابل فرهنگ ها و سنت ها و در نهایت نیل انسان ها به آرامش، تأثیر گذار باشد، ما نیز باید از این فرصت استفاده کرده و بستر رشد و بالندگی شهرستان را فراهم کنیم.
برگزاری همایش ملّی «توسعۀ گردشگری» در شاهرود
همایش ملی توسعه گردشگری شاهرود قرار است در سال آینده برگزار شود که در این رابطه تاکنون جلسات متعددی از سوی دستگاه های ذی ربط به خصوص با حمایت فرماندار شهرستان شاهرود تشکیل شده و چارچوب های کلی آن نیز مشخص شده است.
هدف از برگزاری این همایش کمک به توسعۀ اشتغال و توانمندسازی جامعه بومی شهرستان در زمینه گردشگری است با توجه به اهمیت این همایش و رویداد بزرگ که برای اولین بار در شهرستان شاهرود برگزار می شود کمیتۀ اجرایی و علمی تشکیل شد.
شهرستان شاهرود به عنوان قطب گردشگری ایران با دارا بودن انواع جاذبه های گردشگری در بخش طبیعی، تاریخی و عرفانی جایگاه ویژه ای در کشور برخوردار بوده و به دلیل تنوع اقلیمی در کوچک ترین محدوده به عنوان «قارۀ کوچک» مشهور است که متاسفانه به سبب عدم اطلاع رسانی مناسب در شناسایی این پتانسیل ها همچنان برای خیلی از مردم ایران ناشناخته مانده است.
برگزاری چنین همایشی در سطح ملی می تواند به خوبی پتانسیل های این شهرستان زیبا را که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان «شهر معلمان دین و اخلاق» یاد کردند، به هم میهنان عزیز معرفی کرد و همه دستگاه های اجرایی باید از این فرصت استفاده کرده و به دبیرخانه اجرایی و علمی همایش بپیوندند.
این همایش در راستای معرفی بیشتر شهرستان شاهرود و بهرهمندی مسافران از جاذبههای آن گام بر خواهد داشت.
معرفی پتانسیل های گردشگری
معاون استاندار و فرماندار شهرستان شاهرود در اولین جلسه ستاد هماهنگی خدمات سفرهای نوروزی شهرستان بر این عقیده بود که پتانسیلهای گردشگری شهرستان هنوز آنطور که باید معرفی نشده، از این رو باید تلاش مضاعفی صورت پذیرد، لذا وی در این جلسات خواستار اتخاذ تدابیر مناسب توسط کمیته های مختلف ستاد هماهنگی خدمات سفرهای نوروزی برای ترغیب مسافران به توقف بیشتر در این شهرستان شد.
هاشمی با بیان اینکه رویکرد مردم به مصرف غذاهای سنتی، خرید انواع فرآورده های محلی و صنایع دستی بومی رو به افزایش است، اظهار داشت: می توان با این رویکرد مدت زمان حضور مسافران نوروزی در شهرستان را افزایش داد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه در بخش ها و روستاهای هدف گردشگری ستادهای فرعی نیز تشکیل و اقدام مشابه با همکاری دهیاران انجام شود، اضافه کرد: هفته آخر اسفند ماه سالجاری، رزمایش ستاد تسهیلات نوروزی برای آمادگی بیشتر دستگاه های اجرایی مرتبط انجام خواهد شد.
برگزاری نمایشگاه نوروزی شاهرود با پیش بینی ۱۰۰ غرفه
فرماندار ویژه شهرستان شاهرود با بیان اینکه ۱۰۰ غرفه در سه نقطه شهرستان برای نمایش صنایع دستی در نمایشگاه نوروزی آماده خواهد شد، گفت: باید از پتانسیل حجم مسافر عبوری از شهرستان استفاده کرد.
هاشمی افزود: استفاده از لباس های سنتی با نماد های متفاوت، نمایش آداب و رسوم و غذاهای محلی، عکس های یادگاری و ... استفاده شود تا نمایشگاه به معنای واقعی بُعد ارزشمندی بیابد.
وی همچنین با اشاره به ۲۷ اسفند ماه، روز افتتاحیه رسمی نمایشگاه های نوروزی، ابراز داشت: این نمایشگاه ها تا ۱۴ فروردین از ساعت ۹ صبح الی ۱۰شب ادامه دارد، هچنین دستگاه های اجرایی و خدماتی می توانند در معرفی هرچه بهتر دستاوردهای خود و شهرستان کمک کنند.
مقام عالی دولت در شهرستان شاهرود افزود: اولویت نخست در برپایی نمایشگاه، عرضۀ کارهای دستی و فرآورده های کشاورزی باشد زیرا شاهرود تنها محل عبور مسافران نیست و می توان با راهنمایی و حفظ حرمت آنان، زمان ماندگاری و بهره وری اقتصادی در راستای پویایی شهر را افزایش داد.
وی توقف مسافران را در محدوده این شهرستان طی ایام نوروز از لحظات فراموش نشدنی آنان ذکر کرد و خاطرنشان ساخت: هر اندازه توقف مسافر بیشتر باشد، این موضوع به فروش محصول و افزایش درآمد مردم منطقه کمک می کند ضمن اینکه با این اقدام می توان به ترغیب مسافران برای عزیمت به دیگر جاذبه های گردشگری شهرستان کمک شایانی کرد.
برای جذب گردشگر رقابت وجود دارد
معاون استاندار و فرماندار شهرستان شاهرود با اشاره به اینکه امروز برای جذب گردشگر رقابت وجود دارد، اظهارداشت: با افزایش مدت زمان اقامت مسافران می توانیم گردشگری را در شهرستان توسعه دهیم و فضا را به بهترین نحو برای استقبال از مسافران و به ویژه زائران آقا علی بن موسی الرضا (ع) آماده کنیم.
هاشمی از تشکیل کمیته ای ویژه برای معرفی توانمندی های شهرستان شاهرود در ایام نوروز خبر داد و گفت: مسافران باید توانمندی ها و ظرفیت های منطقه را در ایام نوروز و از نزدیک ببینند.
وی با تاکید بر اینکه برگزاری نمایشگاه های عرضه محصولات در زمان سفرهای تابستان سال جدید نیز ادامه پیدا می کند، تصریح کرد: قصد داریم در حوزۀ شهرستان، نمایشگاهی دائمی برای عرضه پتانسیل های منطقه داشته باشیم لیکن برای تحقق این منظور می توان به خوبی سرمایه جذب کرد.
بسته های سرمایه گذاری گردشگری در شهرستان شاهرود آماده است
محمد رضا هاشمی با بیان اینکه هماهنگی لازم میان دستگاه های مختلف در خصوص توسعه سرمایه گذاری گردشگری ایجاد شده گفت: یکی از اولویت های مهم در بحث اشتغال، جذب سرمایه گذار است که در این راستا بسته های مختلف سرمایه گذاری آماده شده است.
هاشمی افزود: با توجه به موقعیت استثنایی شاهرود در مسیر مسافر و زوار حضرت ثامن الحجج (ع) و چهار راه مواصلاتی غرب به شرق و کریدور شمال جنوب کشور، آب و هوای خوب و وجود فرودگاه فعال، سرمایه گذاری در بخش گردشگری، شاهرود را از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار کرده و در تلاشیم با واگذاری زمین و ایجاد زیرساخت های مورد نیاز، پذیرای سرمایه گذاران صنعت گردشگری در شهرستان شاهرود باشیم.
وی افزود: با هماهنگی های انجام شده، ابنیه تاریخی در اختیار میراث فرهنگی و اوقاف به سرمایه گذاران بخش خصوصی واگذار می شود که قابلیت تغییر کاربری به اماکن اقامتی و پذیرایی گردشگران را دارند.
هاشمی اضافه کرد به غیر از در نظر گرفتن برخی معافیت ها، سرمایه گذاران می توانند از تسهیلات بانکی کارگروه های اشتغال و سرمایه گذاری استان استفاده کنند.
عزم همگانی در راستای پیشبرد اهداف توسعۀ گردشگری
مقام عالی دولت در پایان این گفتگو خواستار همیت و عزم عموم مردم و اصناف شهرستان شد تا با ارائه طرح و اجرای برنامه های هماهنگ در جلب و خدمت به گردشگران قارۀ کوچک بکوشیم و آن گونه که مقام معظم رهبری مردم این خطه را توصیف کردند همچنان «شهری با صفا، مردمی با صفا با دلهای با صفا» برای مهمانان خود باشیم تا گردشگری شهرستان توسعه یافته و همگی از مواهب و مزایای آن بهره مند شویم.
گفتنی است جنگل رویایی ابر، آرامگاه بایزید و مجموعۀ تاریخی بسطام، آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، زیستکره توران، قله چهار هزار متری شاهوار، آبشار تنگه داستان مجن، موزه، خانه یغمایی ها و بازار تاریخی شاهرود تنها بخشی از جاذبه های بسیار گردشگری شهرستان شاهرود به شمار می رود.
علیرضا اسلام پناه
نظر شما