به گزارش خبرگزاری مهر، بیش از ۶۰ سال از سقوط دولت محمد مصدق در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می گذرد ولی هنوز این واقعه علاقه مندی مورخان و هیجان محافل ایرانی را برمی انگیزد. این رخداد را بسیاری از ایرانیان در داخل و خارج، کودتایی توصیف می کنند که تحت حمایت سازمان سیا، فروغ خواست ملی برای دموکراسی و شکوفایی اقتصادی را خاموش کرد.
سوالی که در این میان مطرح است، این است که چرا با وجود حوادث مهمی که پس از انقلاب اسلامی رخ داده، سرنگونی مصدق هنوز در حافظه جمعی ما رنگ نباخته است؟ این تاثیر ماندگار را به چه می توان نسبت داد؟ این پژوهش برخلاف افکار رایج کنونی در جامعه، در توضیح عواملی که منجر به سقوط مصدق شد، نقش موثرتر را به عوامل داخلی می دهد.
نویسنده کتاب «ایران و سازمان سیا» با نگاهی انتقادی به اسناد آرشیو وزارت خارجه امریکا و سازمان سیا، به تحلیلی متفاوت از کودتای ۲۸ مرداد پرداخته است. او در عین پذیرش دخالت انگلیس و امریکا در کودتا، سرنگونی دولت مصدق را بیشتر ناشی از عوامل داخلی می داند. از این رو می توان «ایران و سازمان سیا» را قرائتی نو و عاری از پیشداوری های سیاسی و ایدئولوژیک درباره سقوط دولت مصدق دانست.
کتاب مذکور در ۸ فصل نوشته شده و براساس اسناد و مکتوبات و نیز تحلیل ها و گزارش های ثبت شده، به ارزیابی اتفاقات حول و حوش ملی شدن صنعت نفت تا سقوط دولت مصدق می پردازد و عوامل منجر به کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را یک به یک شرح می دهد.
داریوش بایندر نویسنده این کتاب، دیپلمات و کارگزار سیاسی ایران در دوره محمدرضا پهلوی بوده است. او مدتی عضو دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل، مدیر دفتر منطقه ای امریکا در وزارت امور خارجه، مشاور سیاست خارجی نخست وزیری در سال های پایانی رژیم پهلوی و هماهنگ کننده منطقه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در بنگلادش و کنگو بوده است.
«ایران و سازمان سیا» (بازنگری در سقوط دولت مصدق) با ترجمه بهمن سراحیان، در ۳۹۶ صفحه با قیمت ۲۶ هزار تومان توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده است.
نظر شما