۵ مرداد ۱۳۹۴، ۸:۵۴

بررسی پدیده کم‌آبی و مدیریت بحران آب در استانهای کشور-۴۷/ قزوین

قزوین با ۸۷۷ میلیون مترمکعب کسری منابع آب مواجه است

قزوین با ۸۷۷ میلیون مترمکعب کسری منابع آب مواجه است

قزوین- بحران کم آبی در استان قزوین پیامدهای ناگوار متعددی را به ارمغان آورده که فرو نشست زمین، شوری آب، مهاجرت روستائیان و افزایش پدیده گرد و غبار زندگی را سخت و آینده را نگران کننده کرده است.

این گزارش از سلسله گزارشهای «پرونده ویژه بررسی پدیده کم آبی و مدیریت بحران آب در استانهای کشور» منتشر شده است. دومین «پرونده ویژه» مجموعه گزارشهای تولیدی دفاتر سرپرستی استانهای خبرگزاری مهر، در یک موضوع مشترک است. نخستین پرونده ویژه استان ها با عنوان«پرونده ویژه بررسی پدیده حاشیه نشینی در استانهای کشور» را می توانید در اینجا بخوانید.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: استان کشاورزی و صنعتی قزوین دارای بیش از ۴۸۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی است و با وجود اینکه کمتر از ۱ درصد از مساحت ایران را به خود اختصاص داده بیش از چهار و نیم درصد از کل محصولات غذایی کشور را تولید می کند همچنین این استان رتبه اول را در تامین برخی مایحتاج غذایی پایتخت نشینان را بر عهده دارد.

از سویی این استان در ردیف ۵ استان صنعتی کشور قرار دارد اما آینده این دو ویژگی صنعتی و کشاورزی قزوین به سبب بروز بحران کم آبی در استان بگونه ای جدی در معرض خطر قرار دارد و در این بین کشاورزان بیش از سایر اقشار در استان قزوین از بحران کم آبی صدمه دیده اند.

این صدمه و زیان در شرایطی روی می دهد که اکثریت قاطع منابع آبی استان قزوین در بخش کشاورزی و اشتغالی که به صورت طبیعی در آن روی می دهد، مصرف می شود.

بیارجمند شاهرود - حشکسالی - خالی شدن روستاها

مهاجرت کشاورزان قزوین به استان های تهران و کرج

محمد درویشوند که پیش تر از کشاورزان موفق استان در کشت انواع میوه جات، حبوبات و گندم بوده در حال حاضر در بازار تهران مشغول به کار در مغازه لباس فروشی است.

وی در رابطه با علت تغییر پیشه خود از کشاورزی و باغداری به شغل لباس فروشی در تهران می گوید: حدود ۵ سال است که آب چشمه ها و رودهای مناطق مجاور باغات و زمین های کشاورزی ما در قزوین کاهش محسوسی داشته و بارش های جوی نیز به حدی نیست که پاسخ گوی کشت حبوبات و ثمردهی درختان گیلاس باشد.

قزوین

درویشوند ادامه می دهد: بنابراین شغل آبا و اجدادی نه تنها دیگر تامین کننده حتی یکسال مخارج ما نیست بلکه دقیقا برعکس با متحمل شدن خسارت در سالیان متعدد، دیگر سرمایه گذاری و هدر دادن عمر در زمین کم آب و بی آب برای کشاورز و باغدار سودی ندارد.

وی می افزاید: این تنها وضعیت من و خانواده ام نیست بلکه با مهاجرت بنده تعداد زیادی از کشاورزان و باغداران منطقه کوهین و قاقازان نیز با رها کردن باغ  و زمین های کشاورزی نیمه سوخته، تغییر شغل دادند و به تهران و کرج مهاجرت کردند تا سرمایه و عمر خود را در سایر مشاغل بکار گیرند.

زمین های کشاورزی و باغاتی که خانه و ویلا می شوند

بروز کم آبی و رهاسازی باغات و زمین های کشاورزی سابقا حاصلخیز فرصت مناسبی برای تغییر کاربری این مناطق فراهم کرده چنانکه روستاهای اطراف شهر قزوین به ویژه روستاهایی مانند زرشک، کامان و روستاهای کوهین نمونه بارز این پدیده هستند.

علی قاسمی از ساکنان و کشاورزان یکی از روستاهای این ناحیه به خبرنگار مهر می گوید: غالب کشاورزان این ناحیه به قزوین و دیگر شهرها مهاجرت کرده اند و با فروش زمین و باغ نیمه سوخته خود به دلال ها اندک سرمایه ای جمع کرده اند تا به پشتوانه آن به مشاغل دیگری در شهرهایی مانند قزوین و تهران روی آورند.

ویلاسازی

وی ادامه می دهد: اکنون به جای آن تعداد زمین کشاورزی و باغ آباد و سرسبز، دیگر خانه، ویلا و سفرخانه و سایر بناهای تجاری و مسکونی سر برآورده است.

قاسمی در تشریح علل این مهاجرت می گوید: درست است که امروز ما در روستا برق، موبایل و حتی سرویس اینترنت داریم اما نه تنها کشاورزی و دامداری بلکه کلیه وجوه زندگی و معاش روستاییان وابسته به آب است که حضور آن چند سالی است که در زندگی مردم این نواحی تبدیل به کیمیا شده است.

۲۷۰ روستای استان قزوین خالی از سکنه شده اند

بحران طولانی مدت کم آبی با توجه به جایگاه نامحدود آب در زندگی و معاش روستائیان نقش تعیین کننده ای در زندگی و مرگ روستاها به ویژه آبادی های استان قزوین دارد، با این حال از میان یک هزار و ۱۰۰ روستای استان قزوین ۲۷۰ روستا به دلیل کم آبی، رونق نداشتن کشاورزی و باغداری و در نتیجه نبود  اشتغال خالی از سکنه شده است.

قزوین

در همین رابطه فرماندار قزوین با اشاره به بحران کم آبی و نسبت آن با وضعیت اشتغال در روستاها اظهارداشت: این موضوع موجب بیکاری روستاییان و در نتیجه حرکت جمعیت روستاها به سمت شهرنشینی و خالی شدن آبادی ها از جمعیت شده است.

سید علی موسوی موینی ادامه داد: این مهاجرت در شرایطی روی می دهد که ۹۰ درصد امکانات زیربنایی در روستاها تأسیس شده است.

این مسئول با اشاره به آمار اصلی روستاهای استان و روستاهای خالی از سکنه شده می گوید: از یک هزار و ۱۰۰ روستای استان قزوین تنها ۸۳۰ روستا برای استان باقی مانده است.

۹۲ درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود

به گفته مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان قزوین هم اکنون ۹۲ درصد منابع آب این استان در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب و۲ درصد در بخش صنعت و خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.

محمد محمد علیزاده می گوید: بنابراین برای نجات از بحران کم آبی در درجه اول با توجه به میزان استفاده آب در کشاورزی چاره ای جز اصلاحات ریشه ای برای الگوی مصرف و الگوی کشت در این بخش نداریم.

سیستم های آبیاری تحت فشار

وی ادامه می دهد: مصرف استاندارد برای هر نفر در شبانه روز و در شرایط عادی ۱۲۰ لیتر آب آشامیدنی تعیین شده که متاسفانه تولید و مصرف آب در استان در سال گذشته به ازاء هر نفر ۲۳۰ لیتر در شرایط خشکسالی بوده است.

محمد محمد علیزاده می افزاید: این در حالی است که علیرغم میزان بارش نسبتا مناسب در فصل بهار، همچنان کم آبی برای ماه های گرم قابل پیش بینی است، چرا که بارش های زمستان گذشته کم بوده و در برخی شهرستان های استان به میزان ۲ تا ۲۰ درصد کاهش بارندگی و نیز ۳۰ درصد کاهش روان آب ها نسبت به دوره های آماری گذشته رخ داده است.

محمّد علی زاده اظهارداشت: در چنین شرایطی لازم است مردم حداکثر مراقبت را از منابع آب به عمل آورند چرا که منابع زیر زمینی آب بسیار دیر تجدید شده و در صورت کاهش زیاد سطح این آب ها فرونشست زمین رخ داده و سفره آب زیر زمینی را غیر قابل بازگشت می کند.

استان قزوین با ۸۷۷ میلیون مترمکعب کسری منابع آب مواجه است

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در تشریح میزان کسری آب در استان قزوین می گوید: در حال حاضر منابع آب کشاورزی در حال استفاده (آب سطحی، چاه، قنوات و چشمه‌ها) ۲ میلیون و ۳۶۷ هزار ‌مترمکعب و میزان منابع آب قابل اتکا بخش کشاورزی یک میلیون و ۷۳۳ هزار مترمکعب است که ۸۷۷ میلیون مترمکعب کسری منابع آب در استان قزوین داریم.

قزوین

محمد حسین عطایی بروز مسائل امنیتی در مجاورت پایتخت به دلیل از بین رفتن اشتغال کشاورزی دشت قزوین، تهدید زیست محیطی استان‌های همجوار، تهدید ذخائر استراتژیک آب به مرز هشدار، توسعه شوره زار مرکزی و تخریب اراضی و غیراقتصادی شدن استحصال آب و در نهایت تهدیدات تولیدات کشاورزی را از مهم‌ترین خطرات کم آبی در دشت قزوین برمی شمارد.

وابستگی بیش از ۷۰ درصد آب کشاورزی استان به سفره‌های زیر‌زمینی

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین تصریح کرد: در حال حاضر چالش‌های وضع موجود دشت قزوین را‌ می توان در نداشتن استراتژی توسعه کشاورزی محور، بی توجهی به کشاورزی پایدار و نداشتن سرمایه گذاری لازم در زیرساخت‌ها، وابستگی بیش از ۷۰ درصد آب کشاورزی استان به سفره‌های آب زیر‌زمینی ذکر کرد.

وی ادامه می دهد: همچنین کاهش و یا تغییر رژیم بارندگی و کاهش تغذیه آبخوان، فرسودگی شبکه آب دشت قزوین، خردشدن و تغییر کاربری اراضی کشاورزی، آلودگی منابع آب زیرزمینی، پروژه افت ماده آلی خاک و عدم رعایت الگوی کشت از دیگر چالش های وضع موجود هستند که می توان در مراتب بعدی به آن ها اشاره کرد.

کاهش مصرف آب با استفاده از علم و تکنولوژی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین بیان می کند: می توان با بهره گیری از علم و تکنولوژی و اجرای پروژه هایی که موجب کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی شود به وضعیت مطلوبی رسید و از افت آب های زیر زمینی نیز جلوگیری کرد.

نیازعلی ابراهیمی پاک با اشاره به اینکه کمبود آب در این بخش موجب کاهش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی می شود، گفت: اگر بتوانیم راندمان آب در حوزه کشاورزی را افزایش دهیم، می توانیم گام موثری در جهت توسعه و تولید پایدار برداریم.

وی ادامه داد: میزان منابع آب استان قزوین از آبهای زیر زمینی، قنات ها و چاه ها دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب است که با برآورد های صورت گرفته سالانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون متر مکعب از مخزن آب بر اثر استفاده بی رویه تخلیه می شود.

قزوین

این مسئول اجرای سیستم آبیاری تحت فشار، انتقال آب با لوله گذاری، پوشش انهار سنتی، توسعه کشت محصولات گلخانه ای و اجرای سیستم های آبیاری کم فشار در شبکه آبیاری و زهکشی را از جمله راهکارهای افزایش راندمان آب عنوان کرد.

مانع ورود بحران به زندگی مردم شویم

شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که بحران کم آبی تا چندین سال دیگر مهمان ناخوانده مردم استان قزوین و سایر نقاط کشور است.

این بحران یقینا پیامدهای منفی بسیاری را در پی داشته و خواهد داشت اما مسئله مهاجرت کشاورزان و مختل شدن زندگی روزمره بخش قابل توجهی از زندگی مردم استان قزوین یکی از بدترین پیامدهای این بحران است.

گرچه تحمل برخی از پیامدهای این بحران برای مردم گریزناپذیر است اما بیکاری و مهاجرت پدیده ای قابل تحمل نیست از این رو ضروری است تا با اجرای برنامه های کوتاه و بلندمدت از سوی همه دستگاه های ذیربط در حل بحران حداقل مانع از تغییر پیشه و مهاجرت کشاورزان و باغدارانی شد که استقلال کشور به نوعی وابسته به تولیدات و زحمات آنهاست.

کد خبر 2779095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha