به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام احمد واعظی شامگاه شنبه در همایش گفتوگوهای فرهنگی ایران و جهان عرب در عرصه اعتدال و عقلانیت که در سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: عقلانیت و اعتدال از واژه هایی است که علاوه بر حوزه نظر و اعتقاد، حوزه کنش، رفتار و هرآنچه به عمل اجتماعی و فردی مربوط می شود را در بر می گیرد.
وی با بیان اینکه افراطی گری مادامی که در کنش اجتماعی خودش را نشان ندهد کمتر حساسیت برانگیز است، گفت: این مهم زمانی حساسیت ایجاد می کند که در کنش های اجتماعی بروز یابد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم افزود: آنچه عقلانیت را با دشواری روبه رو می سازد این مطلب است که فاعلان صحنه کنش های نامتعادل در نظر خودشان نه افراط گر هستند و نه به دور از عقلانیت رفتار می کنند.
گسترش خشونتهای مذهبی
وی ادامه داد: در شرایط کنونی در جهان اسلام صحنه تلخی است که ما با تکثر علوم، تقابل نفوس و انواع درگیریها و چالشها مواجه هستیم و خشونت مذهبی بیداد میکند.
حجت الاسلام واعظی با بیان اینکه برادرکشی حقیقت تلخی است که جوامع مختلف اسلامی با تمام وجود آن را لمس میکنند، گفت: از بین رفتن ثروتها و مذاهب تمدن کشورهای جهان اسلام از برخی پیامدهای این برادرکشیها است.
وی با اشاره به اینکه با امر نو ظهوری مواجه نیستیم، تصریح کرد: با مشاهده تاریخ معاصر اروپا متوجه میشویم که در میزان گستردهتری با خروج اعتدال و عقلانیت مواجه بودهایم و اوج این بیخردی و فقدان اعتدال و عقلاینت را در قرن بیستم و در جنگهای جهانی اول و دوم شاهد بودیم.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با این بیان که غرب توانست بر این وضعیت نامطلوب تا حدی فائق آید، عنوان کرد: به نظر میرسد غرب توسط سه امر به رسیمت شناختن تکثرگرایی مذهبی، دینی و معرفتی، ترویج سکولاریزم مذهبی و اخلاقی و نهادسازی بینالمللی توانست بر این وضعیت نابسامان خود غلبه کند و یک عقلانیت را پدید آورد و در چهارچوب آن ثباتی را ایجاد کند.
باید نسخه بومی عقلانیت را برای رفع چالشها ایجاد کنیم
وی تصریح کرد: آیا ما میتوانیم در جهان اسلام برای رفع چالشهای خود این عقلانیت شکل گرفته در غرب را مبنا قرار دهیم یا باید نسخه بومی عقلانیتی را ایجاد کنیم که بتواند چالشهای ما را خاتمه دهد.
حجت الاسلام واعظی گفت: ما باید به دنبال تأسیس و تکوین عقلانیت اسلامی باشیم که مبتنی بر ارزشهای اسلامی باشد و بتوان بر اساس آن بر مشکلات فائق آمد.
وی به اضلاع مختلف اعتدال و عقلانیت از جمله سیاسی و فرهنگی اشاره کرد و افزود: در حوزه فرهنگی باید اقداماتی صورت بگیرد و تکفیریها و دیگر جریاناتی که خود را حق مطلق میدانند را به انزوا کشاند.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تقویت گفتوگوهای تقریبی و برجسته کردن وجوه اشتراک، آشنایی عمیق نسبت به هم، لزوم فرهنگسازی و گفتمانسازی عمومی با نخبگان را از برخی اقدامات فرهنگی ایران و جهان عرب در عرصه اعتدال و عقلانیت برشمرد.
نظر شما