به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم رونمایی کتاب کتاب «سرنوشت اسیر در اسلام؛ بررسی تاریخی فقهی، جنگ اسارت بردگی» با حضور و سخنرانی احمد احمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس سازمان مطالعه و تدوین (سمت)، حجت الاسلام سیدطه مرقاتی مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی «سمت»، سیدعلی میرشریفی مؤلف اثر و رضا مختاری از نویسندگان و پژوهشگران برجسته حوزه علمیه قم، در سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
در این مراسم، سیدعلی میرشریفی «مؤلف کتاب سرنوشت اسیر در اسلام» در مورد موضوع و نحوه نگارش کتاب سخن گفت. وی در توضیح محتوای این اثر، بیان داشت: «طبق تزاحم و تضادی که در نهاد و سرشت انسان به لحاظ عنصر مادی بودنش نهادینه شده است، تنازع، جنگ و پیکار از ابتدای خلقت انسان در تمامی جوامع بشری کم و بیش وجود داشته است و دارد. یکی از مشکلات بزرگ هر جنگی مسئله رقتبار اسارت و اسیر و به تبع آن معضل پیچیده برده و بردگی بوده و احیاناً هست.
مؤلف کتاب، افزود: کتاب سرنوشت اسیر در اسلام موضوع جنگ و جهاد، اسارت و اسیر، برده و بردهداری را از نظر تاریخی و فقهی در دین اسلام به تفصیل ترسیم کرده و نظر نهایی اسلام را در مورد آنها بیان کرده است. از ویژگی های کتاب حاضر که دستاورد سالها تحقیق است، فراگیر بودن و جهانشمولی مباحث و بررسی تاریخ جنگ، اسارت، بردگی و نیز به مناسبت الغای بردهداری؛ تاریخ تدوین اعلامیه جهانی حقوق بشر و نقد و بررسی کاستیها و ضعفهای آن است و همچنین وضعیت اسیر در عصر حاضر و بیان چگونگی شکلگیری سازمان صلیب سرخ جهانی و حقوق اسیر در دیگر مکاتب و حقوق اسیر در اسلام است. همچنین پیوند مباحث گذشته اسیر به مباحث کنونی است.
میرشریفی در ادامه گفت: در کتاب یاد شده از منابع و مآخذ متعدد به طور گسترده استفاده شده و تمامی مطالب آن مستند و مستدل است و شاکله کتاب از دو بخش جنگ و جهاد، اسارت و بردگی و خاتمه آن نیز از حقوق اسیر تشکیل شده است.
رضا مختاری از پژوهشگران برجسته حوزه، از دیگر سخنرانان این مراسم بود که در سخنان خود بر تدوین منابع و مصادر کتاب اشاره کرد و گفت: «موضوع کتاب، بحثی مشکل و بسیار مهم است. اما یکی از مزیتهای مهم این کتاب مهم، کثرت منابع آن است. وجود بیش از دوهزار عنوان مصادر و منابع کتاب، که خود به اندازه نگارش یک کتاب کامل زمان برده و بدون هیچ مسامحهای صورت گرفته و با دقت تمام تدوین شده، از امتیازات اصلی این کتاب است. مؤلف با دقت فراوان مصادر کتاب را فهمیده و ترجمه کرده است و هیچکدام از کارهایی که پیش از این منتشر شده، در حد این اثر نیست».
سید طه مرقاتی خویی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و مدیر گروه فقه و حقوق اسلامی سازمان «سمت»، به بررسی محتوایی این اثر پرداخت و گفت: دین مقدس اسلام بنابر تصریح قرآن آمده تا بشر را از قید و بندها و مشکلات و معضلات زندگی برهاند و آزاد سازد و زندگی انسان را همراه باشرافت و کرامت و قسط و عدالت اداره کند. از این روست که در وهله نخست اصالت با صلح و صفاست و جنگ و خونریزی عرضی و به عنوان حکم ثانوی و اضطراری است. بدیهی است که آثار و توابع جنگ نیز در همان مسیر از روی ضرورت و اضطرار تشریح شده است و در مقام ضرورت و اضطرار هم باید به همان مقدار ضرورت اکتفا شود و از آن تجاوز و تعدی نگردد.
وی افزود: کشتن و برده گرفتن اسیر هم فقط در مقام ضرورت جایز است و در غیر آن، باید به همان تمسقّ و فدا عملی شود و اسیر آزاد گردد. چون اصل بر آزادی و حرّیت است نه بردگی و اسارت.
مرقاتی در ادامه خطاب به دکتر احمدی رئیس سازمان «سمت» گفت: «شما ۳۳ سال پیش «سمت» را به وجود آوردید و مانند پدری بالای سر این تشکیلات ایستادید تا جوانها بتوانند کتاب بنویسند؛ در صورتی که در این مدتزمان میتوانستید به کار علمی و نوشتن کتابهای خود مشغول باشید».
این استاد دانشگاه دکتر احمدی را شخصیت کمنظیری برای فرهنگ کشور دانست و تصریح کرد: «ایشان با راهاندازی سازمان «سمت» و دیگر فعالیتهای علمی خود، در فرهنگ و نگارش و علوم انسانی این کشور نقش پررنگی داشته و حق بزرگی بر گردن دانشگاهها، حوزهها و دانش این مملکت دارد».
سپس احمدی رئیس سازمان مطالعه و تدوین (سمت) درباره اهمیت این سازمان گفت: «سازمان «سمت» سازمان بسیار ارزشمندی است و انتشارات تنها بخشی از کار آن است. ما در این سازمان قصد داشتیم که به دانشگاهها کتابهایی ارزشمند و بدون فرقهگرایی و بدون غلط بدهیم و ظاهراً تاکنون نیز چنین بوده و نزدیک به ۴۰ میلیون نسخه کتاب تولید کردهایم که در ایران و سایر کشورها به ویژه افغانستان استفاده میشوند».
رئیس سازمان «سمت» درباره کتاب «سرنوشت اسیر در اسلام» گفت: این کتاب بارها در مراسم مختلف برگزیده شده است. من خود ناظر زحمات آقای میرشریفی برای نگارش این کتاب بودم؛ ایشان همه منابع این کتاب را با دقت تمام بررسی میکرد و اثر حاصل، کار بسیار ارزشمندی است
در پایان مراسم، با حضور سخنرانان و شماری از اساتید حوزه و دانشگاه و شخصیتهای علمی و فرهنگی از جمله آقای دکتر جوادی (رئیس نمایشگاه کتاب)، حجت الاسلام دعایی، دکتر ایرانی و حجت الاسلام زائری، کتاب «سرنوشت اسیر در اسلام؛ بررسی تاریخی فقهی، جنگ اسارت بردگی» رونمایی شد.
این کتاب اثری پژوهشی و تحقیقی است که برای دانشجویان رشتههای «تاریخ و تمدن» و «تاریخ و فقه و حقوق اسلامی» و سایر علاقهمندان به این موضوع تدوین شده است و به عنوان اثر شایستهتقدیر در جشنواره علمی نشان دهخدا و کتاب سال حوزه، برگزیده شده است.
نظر شما