به گزارش خبرنگار مهر، نشر نیلوفر چاپ یازدهم ترجمه مرحوم مصطفی رحیمی از نمایشنامه «ننه دلاور و فرزندان او: گزارش جنگهای سی ساله» از مهمترین آثار برتولت برشت، نمایشنامهنویس، تئورسین و کارگردان مشهور تئاتر آلمان را با شمارگان ۵۵۰ نسخه، ۱۹۲ صفحه و بهای ۲۵ هزار تومان منتشر کرد. دهمین چاپ این کتاب در زمستان ۹۴ با شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و بهای ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفت. چاپ نخست این ترجمه در سال ۱۳۴۵ منتشر شده بود.
نمایشنامه «ننه دلاور و فرزندان او: گزارش جنگهای ۳۰ ساله» از مشهورترین نمایشنامههای ضدجنگ برشت است. داستان این نمایشنامه به جنگهای مذهبی ۳۰ ساله اروپا یعنی جنگ میان کاتولیکها و پروتستانها باز میگردد. این جنگها که در میانه سالهای ۱۶۱۸ تا ۱۶۴۸ بیشتر در اروپای مرکزی رخ داد، بجز تلفات در درگیریهای نظامی باعث قحطی و بیماریهای گوناگونی نیز شد، به طوری که جمعیت آلمان پس از این جنگها به یک سوم تقلیل پیدا کرد.
ننه دلاور در این نمایشنامه تاجر کوچکی است که با گاریاش در جنگ به تجارت مختصری میپردازد. تلاش او برای ادامه دادن این کسب و کاری که از طریق جنگ به دست میآید به بهای از دست دادن جان فرزندانش تمام میشود. جنگ به همان اندازه که چیزی به آنها میدهد، به همان ترتیب سهم خود را هم پس میگیرد.
برشت نمایشنامه «ننه دلاور و فرزندان او» را در سالهای ۱۹۳۹ ۱۹۳۸ نوشت. این نمایشنامه برای نخستین بار در سال ۱۹۴۱ در زوریخ به روی صحنه رفت. جنگ جهانی دوم نمایش آن را متوقف کرد. در ادامه در سال ۱۹۴۹ با نظارت خود برشت در «تئاتر آلمان» برلن دوباره رنگ صحنه را به خود دید و در این نوبت نقش ننه دلاور را «هلنه وایگل» همسر برشت ایفا کرد.. گروه تئاتری «برلینر آنسامبل» به رهبری برشت و همسرش، نمایشنامه ننه دلاور را در سال ۱۹۵۱ در برلن و به سال ۱۹۵۴ در پاریس نیز به روی صحنه بردند.
مصطفی رحیمی در بخشی از مقدمه خود بر این ترجمه با عنوان «برشت در چند سطر» نوشته است: «برتولت برشت» را عدهای از صاحبنظران «شکسپیر عصر ما» و «بزرگترین نمایشنامه نویس معاصر» دانستهاند.
برشت هنرمندی است نمایشنامه نویس، شاعر، مقاله نگار، هنرمند تئاتر و نویسندۀ رمان و داستان کوتاه. ولی کار عظیم او در دنیای نمایشنامه نویسی است. نزدیک به چهل نمایشنامه از او در دست است. تاکنون هشت دیوان شعر از وی انتشار یافته و چاپ آثارش ادامه دارد.
مکتب برشت، تنها مکتبی هنری نیست، بلکه مکتبی است فلسفی و هنری بر اساس پیشرو ترین مکتبها و مستقل از آنها. برشت در این جهان چشم اندازهای آموزنده و جالبی در برابر دیدگان جوینده میگشاید. برشت به آگاهی و روشن بینی و مسئولیت شناسی انسان قرن بیستم توجۀ خاص دارد. به نظر او فلسفه و هنر دو برادر همزاد و همگام اند. معتقد است که «عالمی از نو بباید ساخت وزنو آدمی.»
نظر شما