به گزارش خبرگزاری مهر، در چند سال گذشته کتابخانه مجلس شورای اسلامی هر ساله بیش از پنج هزار جلد کتاب از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و بیش از پنج هزار جلد کتاب از نمایشگاههای استانی و ناشران سطح شهر تهیه میکرد، اما در سال جاری کرونا و کمبود منابع مالی بروزرسانی منابع کتابخانه مجلس را تحت الشعاع قرار داده است.
در چند ماه گذشته کارشناسان فراهم آوری منابع با خرید از ناشران و کارگزاران تهرانی و دریافت منابع اهدایی از مراکز فرهنگی، اشخاص و مؤلفان کتب بیش از ۳۲۰۰ جلد کتاب در حوزههای تخصصی حقوق، فقه، علوم سیاسی، ایرانشناسی، اسلام شناسی، علوم قرآنی، علوم اجتماعی، هنر، تاریخ، جغرافیا به مجموعه کتابخانه افزودند. اما با توجه به وسعت نشر و پایین آمدن تیراژ کتابها در سالهای اخیر خطر عدم توانایی جمع آوری و بروزرسانی منابع در باقیمانده روزهای سال کتابخانه مجلس را تهدید میکند.
نشریات تخصصی
مجموعه نشریات ادواری کتابخانه مجلس در نوع خود بی نظیر است و در بردارنده اولین نشریات منتشره از عهد ناصری، مشروطه و دوران انقلاب اسلامی است. گردآوری این نشریات به صورت اهدا، خریداری مجموعههای خصوصی، اشتراک و خرید تک شماره است. در سال جاری بیش از ۶۰۰۰ شماره نشریه خریداری و بیش از ۵۰۰۰ شماره نشریه از طریق اهدا به مجموعه کتابخانه افزوده شده است.
ساماندهی منابع اسنادی
با تمام مشکلات عنوان شده در تهیه منابع کتابی در سال جاری، کارشناسان مجموعه سازی کتابخانه مجلس از این فرصت جهت ساماندهی منابع اسنادی به خوبی استفاده کردند. ساماندهی و ثبت اسناد کمیسیون امور داخلی و شوراها، کمیسیون قضائی و معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی که اخیراً تحویل مدیریت مجموعه سازی شده بود به اتمام رسید. این مجموعه شامل اسناد کمیسیون قضائی دورههای نهم و دهم مجلس شورای اسلامی و دارای ۴۰۰۵ برگ، اسناد کمیسیون امور داخلی و شوراها شامل ۱۰۲۹۰ برگ و متعلق به دورههای هشتم، نهم و دهم مجلس شورای اسلامی و اسناد معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۸۸ به بعد و شامل ۳۵۰۰۰ برگ سند است. این مجموعه ارزشمند پس از ساماندهی و برگ شماری تحویل مدیریت اشاعه اطلاعات شده است.
و در حال حاضر ساماندهی اسناد کمیسیون اصل نود با بیش از ۵۵۰۰۰ جلد پرونده در دستور کار قرار دارد. این مجموعه مربوط به دورههای سوم تا هفتم قانونگذاری است که شامل عرایض و شکواییههای مردمی بوده که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این اسناد شامل نامههایی است که مردم از شهرهای مختلف کشور و طبقات مختلف جامعه مطالبات و مشکلات خود را مطرح کردهاند. این مطالب شامل تقاضا جهت برطرف شدن مشکلات شخصی، شکایت از شرکتهای دولتی و خصوصی و هر پرونده شامل جوابیهها و پیگیریهای نمایندگان و شخصیتهای سیاسی کشور است. این نوع منابع دست اول به دلیل آنکه از متن تودههای مردم و مناطق مختلف کشور برخاسته، مشتمل بر اطلاعات بی نظیر و منحصر به فردی است که میتواند در زمره برترین اسناد جهت استفاده پژوهشگران دسته بندی شود.
شمارش و ساماندهی اسناد دورههای اول تا هشتم مجلس شورای اسلامی از دیگر اقدامات مهم اسنادی این مدیریت در چند ماه گذشته است. تاکنون بیش از ۸۱۰۰۰۰ برگ از این اسناد شمارش و عملیات تفکیک و جداسازی منابع همزمان بروی این منابع در حال اجرا است.
گزارشات دولتی
با ثبت و ساماندهی بیش از ۴۰۰۰ جلد گزارش در چند ماه اخیر رکوردی جدید و بی سابقه در این بخش به ثبت رسید. این مجموعه بسیار مهم از اسناد دورههای اول تا هشتم مجلس شورای اسلامی جداسازی و تفکیک شده و شامل سالنامههای آماری، گزارشات رسیده از وزارتخانههای مهم دولتی، لوایح مجلس، بولتنهای آماری، گزارش سفرهای شخصیتهای سیاسی، آئین نامههای دستگاههای اجرایی و… است.
دیجیتال سازی منابع
از اقدامات مهم و برنامههای در حال اجرا در دیجیتال سازی کتابخانه مجلس اسکن کتب خطی، سنگی و سربی و اسناد مجلس شورای ملی و اسلامی است.
کتابخانه مجلس شورای اسلامی از کتابخانههای پیشتاز در زمینه دیجیتال سازی منابع است که کار دیجیتال سازی منابع بصورت رنگی را با دستگاههای پیشرفته از سال ۸۷ با خرید دستگاههای بوک اسکنر حرفهای جدید همانند بوک اسکنرهای zeutschel ، BOOKEYE۴ ،SMA شروع کرد. در سال جاری جهت سرعت بخشیدن به اسکن منابع اسنادی چهار دستگاه جدید avision خریداری شده است.
برنامه ریزی جهت به اتمام رسیدن اسکن منابع خطی شروع و در سال جاری تاکنون بیش از ۱۰۰۰ جلد نسخه خطی اسکن شده است. در بخش اسکن منابع اسنادی بیش از ۲۹۵۰۰۰ برگ سند از اسناد مجلس شورای ملی و بیش از ۳۲۸۰۰۰ برگ از اسناد انقلاب اسلامی در چند ماه اخیر اسکن و پردازش شده و همکاران در این بخش با جدیت اسکن منابع اسنادی را با سرعت ادامه خواهند داد. پیش بینی میشود اسکن منابع اسنادی مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۰ به پایان برسد.
نظر شما