۱۵ اسفند ۱۴۰۲، ۱۵:۰۰

۱۸ سال پس از کشف شهر زیرزمینی سامن؛

اندراحوالات روبانی که بریده شد و درهایی که باز نشد

اندراحوالات روبانی که بریده شد و درهایی که باز نشد

همدان-سال ۱۳۸۴ به طور اتفاقی کشف شد. شهری با شگفتی‌های فراوان که حتماً فراز و نشیب‌هایی داشته و تلخ و شیرین روزگار را از سر گذرانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، مردمانش حتماً بالا و پایین زندگی را تجربه کرده و آمد و شدهایی داشته‌اند. امروز اما این شهر شگفت‌انگیز تنها خاطراتی را در سینه حبس کرده که برخی را می‌دانیم و خیلی‌ها را نه.

باستان‌شناسان که راویان اصلی داستان‌های این شهر رازآلود هستند، هسته اولیه شهر را متعلق به قبل از دوره اشکانیان می‌دانند و معتقدند در طول تاریخ به وسعت آن افزوده شده است. حکایت شهری که حالا اسکلت‌ها، ظروف سفالی و مسی آن با ما سخن می‌گویند و به طور اتفاقی کشف شد حتماً شنیدنی و این جاذبه منحصربفرد حتماً دیدنی است.

شهر زیرزمینی سامن در جنوب غربی شهرستان ملایر و در شهر سامن واقع شده و اتاق‌های تو در تو و اعجاب انگیزش نگاه بیننده را مسحور می‌کند و او را به نیاکان خود پیوند می‌زند. وقتی در این شهر راز آلود قدم می‌زنی افکار زیادی به سراغت می‌آید مثلاً اینکه این فضای رعب‌انگیز چه آدم‌ها، حادثه‌ها، خطرها، زندگی و مرگ‌هایی به خود دیده است؟ آنها که بودند؟ چه آداب و رسومی داشتند؟ چقدر می‌توانیم افرادی که حالا هیچ چیز جز اسکلت‌هایشان به دستمان نرسیده را بشناسیم؟

این جاذبه رازآلود، مهمترین دستکند غرب کشور است و در بستری از سنگ گرانیت تشکیل شده است، تاکنون بیش از ٥٠ اتاق کوچک و بزرگ در این شهر زیرزمینی با معماری خاص کشف شده که تنها با بازدید می‌توان به منحصربفرد بودنش پی برد.

حفاری شهر زیرزمینی سامن از سال ۸۷ به طور رسمی کلید خورد و تاکنون اشیا متفاوتی مثل سفال، ظروف مسی، مهر عقیق و ۶۰ اسکلت انسانی از مجموعه کشف شده است. به گفته باستان‌شناسان دستکند سامن قبل از دوره اشکانی برای برگزاری آئین‌های مذهبی، در زمان اشکانیان گور دخمه و پس از اسلام به عنوان پناهگاه مورد استفاده بوده است.

دی‌ماه سال قبل پس از ۱۷ سال انتظار قرار شد درهای این جاذبه گردشگری به روی علاقمندان گشوده شود و این اتفاق قرار بود با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رقم بخورد.

در حالی که از ماه‌ها قبل اعلام شده بود بازگشایی شهر زیرزمینی سامن با حضور وزیر میراث فرهنگی انجام می‌شود و افتتاح فاز نخست دستکند سامن یکی از مهمترین برنامه‌های سیدعزت‌الله ضرغامی در همدان عنوان می‌شد، بازگشایی مجموعه تنها به مرحله بریدن روبان ختم شد چراکه وی پس از بازدید از دستکند، اجازه حضور گردشگر در مجموعه را نداد و بازدید عمومی را ممنوع کرد.

از این رو طلسم ۱۷ ساله دستکند سامن به دست وزیر هم شکسته نشد و درهای یکی از جذاب‌ترین شهرهای زیرزمینی کشور همچنان به روی گردشگران بسته ماند. ضرغامی در حاشیه بازدید از دستکند سامن بر ضرورت آماده‌سازی و ایمن‌سازی این مجموعه برای بازدید گردشگران تأکید کرد و قول داد اعتبار مستقلی برای دستکند در نظر گرفته شود.

در نهایت وی پروتکل‌های ایمنی مجموعه را تأیید نکرد و بازدید عموم از دستکند سامن را ممنوع اعلام کرد و گفت تا رفع موانع و تأیید ضوابط ایمنی توسط کارشناسان وزارتخانه، امکان بازدید عموم از این جاذبه گردشگری فراهم نیست.

۲۷ شهریور سال‌جاری، معاون گردشگری استان همدان درباره آخرین وضعیت شهر زیرزمیی سامن به خبرنگار مهر، گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته و اختصاص اعتبار از سوی امور پایگاه‌ها، کارهای مرمت، رفع اشکال و تقویت نکات ایمنی مثل راه‌اندازی و اصلاح خروجی اضطراری، ایمن‌سازی پنجره‌ها و هواکش‌های سقف و تکمیل نورپردازی در حال انجام است.

علی خاکسار با بیان اینکه دستکند سامن با مشکل جدی نیروی انسانی مواجه است، افزود: این موضوع به سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام شده و به محض رفع مشکل می‌تواند پذیرای گردشگران باشد.

حال بیش از یک‌سال از افتتاح نافرجام مهمترین دستکند غرب کشور می‌گذرد. در سال‌های قبل تلاش‌های زیادی برای کاوش، حفظ و نگهداری و بازگشایی عموم این مجموعه انجام شده که متأسفانه باز شدن درهای دستکند به روی گردشگران تا به حال ناکام مانده و امید است در آستانه نوروز ۱۴۰۳ این جاذبه منحصربفرد پذیرای گردشگران باشد.

کد خبر 6046778

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha