۳ مرداد ۱۴۰۳، ۱۲:۴۳

معاون وزیر صمت:

زمان واردات اولین خودروی کارکرده مشخص نیست/ تعرفه نباید تغییر کند

زمان واردات اولین خودروی کارکرده مشخص نیست/ تعرفه نباید تغییر کند

معاون وزیر صمت با بیان اینکه وزارت صمت به دنبال تغییر تعرفه واردات خودروهای کارکرده نیست، گفت: ترجیح می‌دهم درباره زمان واردات اولین خودروی کارکرده به کشور، عدد و زمان اعلام نکنم.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی ضیغمی رئیس سازمان توسعه تجارت ایران درباره میزان ارز پیش‌بینی شده برای واردات خودروهای نو و کارکرده، توضیح داد: برای خودروهای نو تاکنون حدود ۱.۸ میلیارد دلار ثبت سفارش صورت گرفته که امکان تأمین ارز را دارد اما در حال مذاکره با بانک مرکزی هستیم که این عدد به ۲.۸ میلیارد دلار افزایش دهیم.

جلسه با بانک مرکزی برای تعیین میزان ارز مورد نیاز

وی تصریح کرد: میزان ارز برای واردات خودروهای کارکرده هنوز مشخص نشده است، دوشنبه شب با بانک مرکزی جلسه داشتیم و در تلاش هستیم تا محل، منشأ و حجم ارز موردنیاز برای واردات خودروی کارکرده را مشخص کنیم.

ضیغمی درباره نحوه ارائه خدمات پس از فروش و تعرفه خودروهای کارکرده، تصریح کرد: همه این موضوعات باید در کمیته‌ای که قرار است از تمام دستگاه‌ها از جمله سازمان استاندار، گمرک، وزارت اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه و اعضای کمیسیون صنایع تشکیل شود، مورد رسیدگی قرار گیرد و برخی از این آیتم‌ها را تعیین کنیم؛ به طور مثال پیشنهاد ما این است که تعرفه واردات خودروهای کارکرده نسبت به تعرفه خودروهای نو تغییر نکند و یکسان باشد اما ممکن است، سایر دستگاه‌ها نظر دیگری داشته باشند که باید مورد بحث قرار گیرد.

معاون وزیر صمت درباره زمان واردات اولین خودروهای کارکرده به کشور نیز به خانه ملت گفت: سوال سختی است و نمی‌توان پاسخ آن را داد ترجیح می‌دهم برای این موضوع عدد و زمان اعلام نکنم.

شرایط واردات کارکرده‌ها چیست؟

بر اساس این گزارش، خلاصه‌ای از شرایط واردات خودرو بر اساس آئین نامه اجرایی ماده ۱۱ قانون ساماندهی صنعت خودرو، یا به بیان ساده‌تر، آئین نامه واردات خودرو مصوبه هیأت وزیران در تاریخ ۲۴ تیرماه ۱۴۰۳ به شرح زیر است.

*ارز

این آئین نامه ارز با منشأ خارجی، ارز حاصل از صادرات و سرمایه گذاری مشروط به تأیید بانک مرکزی را برای واردات خودروهای کارکرده مجاز اعلام کرده است.

*شرایط فنی

سن مجاز خودرو برای واردات در این آئین نامه بر اساس سال مندرج در VIN خودرو وارداتی در زمان ورود به کشور بیش از ۳ سال و کمتر از ۵ سال باشد.

خودروهای مورد نظر برای واردات باید مورد تأیید سازمان ملی ایران و علاوه بر آن دارای یکی از تاییدیه های «فهرست تأیید نوع»، « تاییدیه کلی خودرو روی پلاک شناسایی»، «گواهی منطبق بر استاندارد E-MARK»،«گواهی انطباق عمومی کشورهای حاشیه خلیج فارس (GCC) » و یا خودرو از برندهای معتبر اتحادیه اروپا، ژاپن و کره جنوبی باشد.

خودروهای سبک سواری همچنین باید منطبق بر استاندارد آلایندگی محیط زیست کشور یعنی یور و۵ و بالاتر باشند.

واردات خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سی‌سی و فرمان راست ممنوع است.

شرکت‌های واردکننده دارای تاییدیه شبکه خدمات پس از فروش از وزارت صمت به شرط ارائه ضمانت خدمات پس از فروش می‌توانند نسبت به ثبت سفارش خودروهای وارداتی اقدام کنند.

همچنین شرکت‌های حمل و نقل مورد تأیید وزارت راه و شهرسازی نیز صرفاً به منظور تأمین خودروهای مورد نیاز شبکه حمل و نقل کشور می‌توانند نسبت به ثبت سفارش خودروهای تجاری اقدام کنند.

*ثبت سفارش از سوی اشخاص حقیقی

اشخاص حقیقی داخل و خارج کشور می‌توانند خودرو وارد کنند.

اشخاص حقیقی صرفاً به عنوان استفاده شخصی و به شرط عدم واگذاری خودرو تا ۵ سال می‌توانند از طریق ثبت آماری و با رعایت سایر ضوابط مقرر نسبت به واردات خودرو اقدام کنند.

*واردات از مناطق آزاد

امکان واردات خودرو به مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی در چارچوب قوانین آن منطقه نیز بلامانع اعلام شده است.

خودروهای کارکرده مشروط به پرداخت کلیه عوارض و حقوق ورودی امکان پلاک گذاری ملی در طرح واردات خودروهای وارداتی کارکرده را خواهند داشت.

*سود بازرگانی

هنوز جزئیات دقیقی از سود بازرگانی خودروهای کارکرده وارداتی اعلام نشده، اما نرخ سود بازرگانی خودروهای کارکرده وارداتی توسط کمیته موضوع ماده ۱ آئین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات اعلام خواهد شد.

*لزوم ارائه گواهی اسقاط

ترخیص خودروهای وارداتی منوط به ارائه گواهی اسقاط موضوع ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن خواهد بود.

کد خبر 6175428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • اصفهانی ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۳
      1 17
      پروژۀ واردات خودروهای کارکرده، بدون زمینه‌سازی، طرحی است که هزینۀ سنگینی روی دست جامعه می‌گذارد. خودروی کارکرده، یعنی پایان گارانتی و آغاز استهلاک؛ فقدان قطعات، فقدان آموزش لازم در میان تعمیرکاران. غیر از همۀ مضرات، فقط همین دو مورد ببینید که چه هزینه‌ای روی دستتان می‌گذارد.
    • واردات عمده ارزانتر هست GB ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۳
      19 0
      بهترین راه ورود انبوه خودروی دست دوم به گمرک ،دولت ده درصد بکشه روی قیمت و بفروشه ،اون هم در قبال ارز و فلزات گرانبها ، ،هزینه انتقال هم ندارید ،هر کس خودش بره اسکله بندر عباس ،هر خودرو یک پلاک بهش باشه ،هر کس خودرو را میخواد پلاک را ببره و خودرو را خریداری و سوار بشه بره ،بهمین سادگی ،دولت سودمیکنه
    • ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۳
      16 7
      باتوجه به گرمای کشورآیاواردات خودروهای برقی وهیبریدازلحاظ ایمنی کاردرستیست،ایافکرچگونگی بازیافت باطری های این خودروهاراکرده اید،بنظرمن بایدفقط بنزینی واردکنیم،تا ۲۰۰۰cc فقط۱۰٪ قیمت خریدبعنوان همه هزینه های واردات،۲۰۰۰ccتا۲۵۰۰cc همون عوارض عادی،انفجارو آتش سوزی باطریهابعداًداستان نشود
      • NP ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
        1 4
        الان در منطقه که مشاهده کردیم و از شهروندان پیگیر شدیم زیرساخت های لازم در مسیر برای شارژ خودروی برقی محدوده و اتومبیل های برقی در مسیر به خواب رفتند خاموش شدند و خودروهای امدادی مجبور به حمل خودروهای برقی هستند در کل از برقی ناراضی هستند سمت سوی برقی نمیرن و بیشتر مخزن خودروی که مصرف بنزین کم ..
    • ایرانی IR ۰۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
      7 0
      سلام دولت ها نباید در واردات خودرو دخالت کنند و باید از انحصار چند شرکت خارج شود. واردات خودروی نو با ارز شخصی افراد حقیقی چه ضرر و زیانی ایجاد می کند. شرکتهای رانتی فقط بدنبال ایجاد انحصار برای خود هستند تا خودرو را بهر قیمتی بفروشند.‌امید که دولت پزشکیان جلوی این بی عدالتی را بگیرد. رقابت بین تولی
    • NP IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
      2 0
      بهتره فقط به اسم برقی خودرو ظاهر برقی نگاه نکنند چون خودرو شیک و جدید پیشرفته و برقی هست و حتما خوبه هیچ مشکلی موانعی هم با این خودرو در کشور نیست ، خیر کمی اگر در جامعه کشور منطقه تحقیق بشه از مشکلات برقی حتما مطلع خواهید شد افرادی که با خودروی برقی باید در مسافت شهر به شهر مکان به مکانی باشند
    • حسن ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
      5 0
      بله جناب اگر اینجوری باشد اتفاقا عدالت این است بنده یک خودروی پیکان وانت فرسوده مدل ۸۶ که حتی شده است میخواستم به آتشش بکشم بیچاره ام کرده است و حتی تعمیر کارها ثروتمند شده‌اند از خودری های فرسود ه ملت خواهشن بفکر این خودروهای خطرناک باشید در اولیت خطرناک هم برای جان ما وهم دیگران و هم محیط زیست و..
    • IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
      5 0
      این که تعرفه واردات خودرو دست دوم با نو یکی باشه قطعا تفکر وایده جالب ودرستی نمیتونه باشه ،ودیگر چطور می‌شود برای یک خودرو ۷۰ درصد قیمت اون یا۱۰۰ درصد قیمت تعرفه تعیین کرد
    • ایرانی IR ۰۵:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۵
      3 0
      سلام ، چرا به فکر واردات خودروهای شخصی گازوئیل سوز نیستید . اینطوری بنزین کمتر مصرف میشه و دیگه مجبور،به واردات بنزین و افزایش قیمت نیستیم تازه گازوئیل هم ارزونتره .
    • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۵
      6 0
      اگه خودرو وارو بشه پس لگن پاره های داخل راباید چه کارکنین بسه بابا کمتر مسخره کنین
    • علی IN ۰۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۷
      7 0
      ماشین هیبرید یعنی هم بنزین میسوزونه هم باتری هارو شارژ میکنه و در سرعت های پایین فقط از برق استفاده میکنه سرعت بالاتر بره از بنزین شما نگران خاموش شدن ماشین ها نباشید این شرکت ها خودشون فکر اونجاشم کردن ما که یک پژو ۴۰۵ مدل ۸۸ داریم میفهمیم استهلاک یعنی چی بعد شما نگران استهلاک تیوتا و هیوندا هستی
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
      0 1
      آیا کشوری که تولید خودرو مازاد دارد نیازی به واردات دارد آیا برای خرید رانتها شتاب دارند و آیا برای این منظور از خزانه و درآمد فروش نفت برداشت میشود برای شفافیت سازمان حسابرسی وارد حساب و کتاب شود.
    • هادی RU ۲۲:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
      0 0
      با۵سال محدودیت فروش مگه میشه کسی با ارز خارجی سرمایه‌گذاری کنه نمیدونم کیها آیین نامه رو می‌نویسند اول اینکه هیچ ارزی از داخل تخصیص نباید داد و واردات از طریق ارز منشا خارجی صورت گیرد
    • GB ۱۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
      0 0
      کارایی خودروهای برقی و هیبریدی در فصول گرما خصوصا در مناطق گرمسیر بسیار پایین می اید خصوصا که باید کولر هم گرفت ،مدل پلاگ این که باعث فشار بیشتر به سیستم برقمون خواهد بود که از قبل در اون زاییدیم ،حال اصرار برای ورود خودروهای برقی