خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه- فاطمه علی آبادی: فریضه شکوهمند نمازجمعه یکی از جلوههای بعد سیاسی و اجتماعی اسلام است. پیامبر اکرم (ص) در نخستین روزهای هجرت به مدینه، بنیاد آن را نهاد تا مرکزی برای اجتماع هفتگی مردم و پایگاهی برای طرح مسائل اجتماعی، سیاسی، بیداری عمومی امت اسلامی و … باشد. نماز جمعه یکی از شعائر اجتماعی مهم مسلمانان از صدر اسلام بوده و از نمادهای همبستگی مسلمانان شناخته میشود. با توجه به مسائل سیاسی-اجتماعی خطبهها، نماز جمعه به نماز عبادی-سیاسی نیز مشهور شده است.
حضرت امام خمینی (س) در خصوص نماز جمعه میفرمایند نماز جمعه موجب میشود تا مسائل فراموش شده در اسلام به بهترین وجه برای مردم گفته شود. در قدیم اگر یک روحانی راجع به امور سیاسی مردم صحبت میکرد میگفتند رهایش کنید او سیاسی است، که این نوع فکر بلااشکال از شیاطین داخل و خارج بوده است. آنها به ما باورانده بودند که روحانی باید عبایش را سر بکشد و فقط برود مسجد نماز معمولی اش را بخواند. روحانی حق دخالت در هیچ امری را نداشت. ولی واقعیت این است که ما تابع حضرت رسول و ائمه علیهم السلام هستیم که همه امور دست آنها بود، حکومت تشکیل دادند و مردم را هدایت نمودند. … مسأله دیگر خطبههای نماز جمعه است؛ باید مردم را امر به تقوا کنید، امر به تقوا در خطبه اول واجب است و در خطبه دوم بنابر احتیاط واجب است. مسائل اخلاقی را به مردم بگویید و آنها را به داشتن اخلاق اسلامی ترغیب کنید. مطالب روز را برای مردم بگویید، آنچه در طول یک هفته در کشور اتفاق میافتد، آنها را برای مردم بگویید. مردم را در صحنه حاضر نگه دارید که آنچه انقلاب و ایران را حفظ کرده حضور مردم در صحنه است.... ائمه جمعه در سراسر ایران بالاترین اجتماع را دارند؛ از این اجتماعات استفاده کنید و جهات شرعی و سیاسی را به مردم تذکّر دهید، آنان را در مقابل شیاطین مجهز کنید.
این رویداد، منبر ندای اسلام و دعوت به تهذیب نفس، روشنگری افکار و بصیرت مسلمانان محسوب میشود و خطبای جمعه رسالت حقگویی و تقوا آموزی دارند بر همین اساس برای واکاوی نقش و جایگاه شبکه امامت در جامعه اسلامی با حجت الاسلام مرتضی مهدوی سیرت امام جمعه فرح آباد به گفتوگو پرداختیم که در ادامه حاصل آن را میخوانید:
حجتالاسلام مرتضی مهدوی امامجمعه شهرستان فرح آباد از استان مازندران با خبرنگار مهر، به مناسبت سالروز تأسیس نهاد نماز جمعه در پنجم مرداد ماه اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی نماز جمعه است.
امام جمعه فرح آباد با اشاره به تاریخچه نماز جمعه پس از انقلاب اسلامی و پیشنهاد مرحوم طالقانی و موافقت امام خمینی در برگزاری نماز جمعه در پنجم مرداد ماه سال ۱۳۵۸ اظهار داشت: در کنار همه مسائل اعتقادی و بینش اسلامی، بحث پیوستگی، اجتماع و به هم فشردگی آحاد جامعه و بلوکهای اجتماعی که امروز یکی از ارزشهای علوم اجتماعی است، در نماز جمعه متبلور میشود.
وی افزود: این کارکرد مهمی است که باید با در نظر گرفتن مسئولیتها و روشها، به آن پرداخت؛ نماز جمعه یک پایگاه اجتماعی مهم است که در طول هفته در کنار روابط با مردم، در جمعهها آن را به صورت یک امر عبادی و سیاسی به صورت یکباره تکرار میکنیم.
حجتالاسلام مهدوی در اشارهای به اثرگذاری نماز جمعه گفت: هر فرد در رفتارهای فردی برنامههایی دارد و رویههایی را برای امور دنیا و آخرت خود تنظیم میکند؛ اما این رویهها وقتی به یک نظم و برنامه جامع و فکری تبدیل میشود دستاوردها را دو چندان و ظرفیتها را در هم ضرب میکند.
امام جمعه فرح آباد نماز جمعه را یک کشش در جامعه و یک بستر مهم ارزیابی کرد و در مقایسه کشورهای اسلامی و غربی گفت: در جوامع غربی بلوکهای اجتماعی مردم به منافع خود فکر میکنند، اما ما در نظام اسلام، بویژه در ارکان بنیاد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، به مصلحت اجتماع دست یافتهایم.
وی در توضیحی اضافه گفت: این مقایسه باید انجام شود که بین نماز جمعه در نظام شیعی ایران اسلامی، چقدر کشش و کنش داشتهایم و در کشورهای دیگری که نماز جمعه برگزار میشود، به چه صورت است؟
حجتالاسلام مهدوی در پاسخ به سوال خود گفت: اینجا باورها به سوی اهداف عالی که دارد به صورت توانمندتری پیش میرود؛ یعنی توازن این شکلگیری در ایران اسلامی بسیار بالاتر از کشورهای دیگر است؛ ما در کشورهای اهل سنت هم این نظم را داریم؛ نظمی که بیشتر در بعد عبادی رفته است؛ امروز ایران اسلامی در بعد سیاسی الگویی برای دیگر کشورها است و شاهد الگو گیری نمازهای جمعه اهل سنت از ایران اسلامی هستیم.
امام جمعه فرح آباد ساحل دریای خزر در استان مازندران را دارای ظرفیتهای بینظیر در انجام کارهای فرهنگی و اجتماعی توصیف کرد و ابراز داشت: همانگونه که رهبر معظم انقلاب هم در بیانیه گام دوم به ظرفیت دریا اشاره داشتند، ظرفیت بالای گردشگر برای تفریح و موهبتهای الهی این منطقه دارای ظرفیتهای بیبدیلی است که میتواند خاستگاه دستاوردهای چندگانه باشد.
وی از توقع گردشگران در برپایی مراسم در مناسبتهای اسلامی خبر داد و گفت: اکنون گردشگران توقع برگزاری عزاداری ماه محرم را دارند؛ ۱۳ فروردین مصادف با ۲۱ ماه مبارک رمضان همایشی را در ساحل برگزار کردیم که مورد استقبال مردم قرار گرفت؛ این کار به وسیله ظرفیتهای نماز جمعه در استان انجام شد.
حجتالاسلام مهدوی به برگزاری نزدیک هزار نماز جمعه در کشور اشاره کرد و ابراز داشت: ما دستاوردهای آن را در ایام مختلف دیدهایم؛ این کشش و کنشی است که دشمن سعی میکند به آن ضربه بزند و مردم را از مسیر انقلاب اسلامی و اهداف والای آن مأیوس و نا امید کند اما به نتیجه نمیرسد؛ این عدم موفقیت دشمن به دلیل همراهی مردم با این نهاد ارزشمند است.
امام جمعه فرح آباد ضمن تشکر از مسئولان و اعضای شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تقاضا کرد: به نهاد نماز جمعه به صورت توجه شود؛ استانهای تهران، مازندران، فارس و جاهای دیگر مسائل مشترکی دارند اما این مسائل مشترک به اندازهای نیست که از یک نسخه واحد برای حل مشکلات و رسیدگی به امور مردم در تمام مناطق استفاده شود؛ امروز در مرکز استان مازندران مسائلی هست که حتی در غرب و شرق این استان هم نیست؛ اینها باید به نحو خاص پرداخته شود که مسائل ما به نتیجه برسد.
وی در بیان خاطرهای از دوران امامت جمعه خود گفت: در ایام غدیر با دوستان قصد کردیم تا اطعامی را در ساحل دریا داشته باشیم؛ پس از اینکه ظرفیت نماز جمعه به میان آمد مردم آنقدر به این کار اقبال نشان دادند که در نهایت نزدیک پنج هزار دست چلو کباب آماده و اطعام شد؛ فضای بسیار با نشاطی بود که افراد بسیار استقبال داشتند و امیدواریم بتوانیم در جهت خدمت رسانی به مردم در همه زمینهها موفق باشیم.
نظر شما