به گزارش خبرنگار مهر، رمان «تماس» نوشته کارل سِیگِن بهتازگی با ترجمه سعید سیمرغ توسط انتشارات جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شده است. اینکتاب هشتمینعنوان از مجموعه «داستانهای زمانه» است که اینناشر چاپ میکند.
کارل سیگن نویسنده اینکتاب، اخترشناس اوکراینی آمریکایی متولد ۱۹۳۴ و درگذشته به سال ۱۹۹۶ است. رمان «تماس» او مبنای اقتباسی سینمایی با همیننام شد که سال ۱۹۹۷ با بازی جودی فاستر ساخته شد. اینچهره علمی درباره موضوعاتی چون علم و دین و خداناباوری دغدغه داشت و خداناباوری را رد میکرد. البته در زمینه خداباوری یا خداناباوری موضعی میانه داشت. کارل سیگل همچنین از پیشگامان اخترزیستشناسی و یکی از بنیانگذاران جستجوی هوش فرازمینی معروف به «سِتی» است و شکگرایی علمی را نیز ترویج میکرد.
او درباره رمان «تماس» میگوید گرچه در نوشتنش تحت تاثیر کسانی بوده که میشناخته اما هیچکدام از شخصیتهای داستانش، واقعی نیستند و کتابش هم بیش از هرچیز مدیون جامعه ستی است؛ گروهی از دانشمندان که با هم کار میکنند تا صدای سیگنالی را از آسمان بشنوند و گاهی هم با موانعی روبرو میشوند که آنها را میترسانند.
سیگن درباره کتاب و فیلمی هم که از آن ساخته شد اینتوضیح را دارد که «تماس» از قراردادی برای نوشتن فیلمنامهای حاصل شد که او و آن درویان در سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۸۱ نوشتند. در تمام مراحل نوشتن کتاب هم از نخستین تصورات درباره پیرنگ و شخصیتهای اصلی گرفته تا آخرین مراحل بازخوانی، آن درویان کمک زیادی کرده است.
«تماس» یکرمان علمیتخیلی است که موضوعش درباره هوش فرازمینی است. اینجستوجو با گوشدادن به سیگنالهای رادیویی از کهکشان و فضای بیانتهای کیهان انجام میشود. در اینداستان یکپیام از تمدنی که ۲۶ سال نوری با زمین فاصله دارد، دریافت میشود. فرستنده پیام تلاش دارد از طریق الگوهای پیچیده ریاضی ارتباط برقرار کند. پیام رمزگشاییشده هم دربردارنده دستورالعمل ساخت وسیلهای برای سفر به فضاست.
رمان پیشرو ۳ بخش اصلی دارد که ۲۴ فصل را در خود جا دادهاند. اینسهبخش بهترتیب عبارتاند از: «پیام»، «دستگاه» و «کهکشان».
بخش اول دربرگیرنده ۹ فصل با عناوین «اعداد گنگ»، «نور همدوس»، «نوفه سفید»، «اعداد اول»، «الگوریتم آشکارسازی»، «نسخه خطی»، «اتانول در دبلیو-۳»، «دسترسی تصادفی» و «مقدس» است.
در دومینبخش هم مخاطب با فصول ۱۰ تا ۱۸ روبرو میشود که به اینترتیباند: «تقدیم اعتدالین»، «کنسرسیوم جهانی پیام»، «ایزومر یک دلتایی»، «بابِل»، «نوسانگر هماهنگ»، «پرچ اربیوم»، «مهتران اوزون»، «رویای مورچگان» و «اَبَریکسانسازی».
در بخش سوم هم فصلهای ۱۹ تا ۲۴ رمان با عناوین «تکینگی برهنه»، «ایستگاه بزرگ مرکزی»، «علت و معلول»، «گیلگمش»، «برنامهریزی دوباره» و «امضای هنرمند» قرار دارند.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
ائتلاف سیاسی نامحتملی پشت انتخاب مجدد رئیسجمهور لاسکر شکل گرفت که بهنوعی رفراندومی ملی بود درباره اینکه دستگاه کجا ساخته شود. رقیب رئیسجمهور دباره اسبهای تروا و دستگاههای آخرالزمانی و تضعیف قدرت ابتکار عمل آمریکاییها در مواجهه با بیگانههایی هشدار میداد که تا همین حالا «همهچیز را اختراع کرده بودند.» رئیسجمهور اعلام کرد که به فناوری آمریکاییها تا حدی که بتواند بیگانهها را به چالش بکشد اعتماد دارد و تلویحا گفت _ هرچند واقعا عین این حرف را نزد _ که نبوغ آمریکایی سرانجام میتواند با هر آنچه آنها در وگا دارند برابری کند. او با اختلافی چشمگیر، هرچند نه قاطع پیروز انتخابات شد.
دستورهای ساخت عاملی قطعی بودند. هم در مورد الفبای اولیه و فناوری پایه و هم پیام در مورد ساخت دستگاه هیچچیز مبهمی باقی نمانده بود. گاهی اوقات گامهای میانیای که کاملا آشکار به نظر میرسید با جزئیاتی کسلکننده بیان میشد ... مثل وقتهایی که در ریاضیات پایه اثبات میشد که اگر دو ضرب در سه میشود شش، در نتیجه سه ضرب در دو هم مساوی با شش است. در تمام مراحل ساخت دستگاه نقاط اصلیای وجود داشت: اربیوم تولیدشده با اینفرایند باید ۹۶ درصد خلوص داشته باشد، و نباید بیشتر از کسر خاصی از درصد ناخالصیِ سایر عناصر خاکی کمیاب را داشته باشد. وقتی ترکیب ۳۱ تکمیل و در محلول شش مولار اسید هیدروفلوئوریک قرار گرفت، سایر عناصر ساختاری باید شبیه نمودار همراه با آن عدد باشد. وقتی ترکیب ۴۰۸ ساخته شد، اعمال دو مگاگاوس الکترومغناطیس متقاطع باید پروانه را تا پیش از آنکه دوباره به وضعیت بیحرکت دربیاید، به فلان تعداد دور خاص بچرخاند. اگر هرکدام از آزمایشها با شکست روبهرو شود، برگردید و کل کار را از نو انجام دهید.
اینکتاب با ۵۲۰ صفحه، شمارگان ۴۰۰ نسخه و قیمت ۴۸۰ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما