به گزارش خبرنگار مهر، «خورشید شب»، داستانی از فریده خلعتبری است که میکوشد بر این باور خرافی که جغدها شوماند و نماد ویرانی، خط بطلان بکشد. در حالی که جغد با دیو ویرانی مبارزه میکند و بر اساس باور ایرانیان باستان نگهبان شب و مرغ حق و نماد دانایی بوده و بخت میآورده است.
ماجرا از آنجا آغاز میشود که پرنده به جوجهاش میگوید: «از امشب میتوانی به شکار بروی» و جوجه با ترس و لرز از لانه بیرون میرود و راهی همان مزرعهای میشود که همراه با مادر، هر شب به آنجا میرفت و جانوران بسیار داشت. جانورانی که اگر خورده نمیشدند، همچون دیو ویرانی، کشتزار را نابود میکردند. کم کم ترس جوجه از بین میرود و بر بالای بلندترین درخت مینشیند و حرفهای مادرش را به خاطر میآورد که ما چون نگهبانان شب، تیزبین هستیم و آواز ما، دیوها را فراری میدهد و اهورامزدا ما را آفریده و ما «شباویز» یا همان مرغ حق هستیم.
«خورشید شب» را 24 تصویرگر، تصویر کردهاند. نسیم آزادی، حمیدرضا اکرم، شیرین بنیصدر، افرا نوبهار، بنفشه عرفانیان، هدا حدادی، ندا عظیمی، لیسا برجسته جمیله، ستاره معتضدی و ... تصویرگرانی هستند که این داستان را تصویر کردهاند. فریده خلعتبری معتقد است وجود تصویرگران متفاوت، هم به تنوع کار میافزاید هم موجب میشود نوجوانان که مخاطب اصلی این کتاب هستند آسانتر بپذیرند که شوم بودن جغد یک خرافه است و این پرنده در باور بسیاری مردم، نماد دانایی است.
«خورشید شب»، شباهت چندانی به داستان ندارد. به یک مقاله علمی شبیهتر است تا به یک داستان. نویسنده در طول نوشته خود خواسته به طور بسیار مستقیم این نکته را به خواننده خود بقبولاند که جغد، پرنده بدشگونی نیست و در عین حال نام شباویز و وجه تسمیه آن را معرفی کند.
تصویر جغدهایی که درتمام این مدت از سوی نشر شباویز منتشر شدهاند بر طرح جلد کتاب نقش بسته؛ انگار به جغدها شخصیت داده شده و گویی «خورشید شب»، شناسنامهای برای این مرغان حق است. کتاب برای گروه سنی «ج» نوشته شده زیرا به گفته خلعتبری بچههای گروه «الف» و «ب» مفهوم را درک نمیکنند و تنها کلمه جذبشان میکند و ضرورت دارد با این گروه سنی از اسطوره و سابقه فرهنگی خود سخن بگوییم.
«خورشید شب» را انتشارات شباویز در 2200 نسخه و به قیمت 7000 تومان منتشر کرده است.
نظر شما