۷ دی ۱۳۹۳، ۱۲:۵۴

مهر گزارش می دهد/

وقف؛ تعالی بخش فرهنگ جامعه/ماندگاری موقوفه وجه تمایز آن با دیگر انفال

وقف؛ تعالی بخش فرهنگ جامعه/ماندگاری موقوفه وجه تمایز آن با دیگر انفال

اراک-گسترش فرهنگ وقف در جامعه زمینه ای در جهت رفع نیازها و تسهیل امور برای فقرزدایی جامعه اسلامی بوده و با گسترش فرهنگ وقف میزان فقر و محرومیت در جامعه کاهش یافته و بسیاری از مشکلات موجود حل می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، فرهنگ وقف مانند دیگر موضوعات فرهنگی، دینی، اجتماعی واقتصادی برای وارد شدن به قلمرو جامعه و تبديل شدن به فرهنگی فراگير، نيازمند تشريح، تبليغ، بسترسازی و شرايط اجرايی مناسب است.

بسياری از معضلاتی که در زمينه های مختلف گريبانگير مردم جامعه بوده، تنها به وسيله دولت و دستگاه های اجرايی قابل حل نبوده و مشارکت اقشار مردم است، که معضلات را از سر راه رشد و توسعه آن جامعه بر می دارد.

با وقف می توان بخش قابل توجهی از مشکلات و تنگناهای جامعه را شناسایی کرد و اموال و دارايی های افراد نيکوکار را که داوطلبانه وقف می کنند، در جهت رفع نیازها به کار گرفت.

با وجود موقوفات فراوان در جوامع اسلامی و حتی غیر مسلمان، نگاه اقشار جامعه به وقف و موقوفات ناآگاهانه بوده و امروز اقشار مختلف مردم به وقف و موقوفات، نگاه اقتصادی و مال اندوزی است.

مشکل اقشار مختلف جامعه ناکافی بودن یا ناآگاهی از فرهنگ وقف است، که این مهم بر گسترش و ترویج فرهنگ اصیل وقف در جامعه و سوق دادن افراد نیکوکار به سمت اهداي اموال و دارایی های خود برای رفع نیازهای جامعه، به عنوان احسانی ماندگار است.

وقف و موقوفات در جامعه محجور مانده است

یک شهروند اراکی با بیان اینکه نقش وقف در بهبود اوضاع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه غیرقابل انکار است، اضافه کرد: با وجود قدمت این مهم از صدر اسلام تاکنون بسیاری از مردم آشنایی لازم را با وقف نداشته و حتی آن را نادیده می گیرند.

فائزه کارچانی با تاکید بر ترویج فرهنگ وقف در جامعه اسلامی و بین اقشار مردم، گفت: بیشتر مردم با این سنت حسنه ناآشنا بوده یا اطلاع محدودی از مزایای این فرهنگ ماندگار داشته و به همین دلیل دید خوبی نسبت به آن ندارند.

وی ادامه داد: ترویج فرهنگ وقف به عنوان صدقه جاریه و مهترین امر و حلّال بسیاری از مشکلات و مسایل افراد به ویژه نیازمندان در جامعه، ضروری است.

مهم ترین موضوع آگاه کردن مردم نسبت به شیوه های وقف است

رییس اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان دلیجان با بیان اینکه وقف به عنوان یک صدقه جاریه، تاثیر بسیاری در بهبود وضع فرهنگی جامعه دارد، اضافه کرد: مهم ترین موضوع در زمینه وقف، آگاه کردن مردم نسبت به شیوه های وقف است.

حجت الاسلام محمدرضا آسوده با تاکید بر اینکه در بسیاری از موارد، با راهنمایی واقف، می توان موقوفه را به شیوه بهتری مورد استفاده قرار داد و بهره های بیشتری از آن برد، گفت: با معرفی نیازهای جامعه به واقفین می توان وقف را به سمت نیازها سوق داد.

وی با اشاره به اینکه احیای وقف نیازمند همکاری همه جانبه دولت، سازمان اوقاف، رسانه ها و نهادهای مردمی است، افزود: می توان با کمک و یاری یکدیگر آگاهی افراد جامعه را نسبت به این موهبت الهی بالا برد و جایگاه وقف قرآنی را برای مردم تبیین کنیم.

رییس اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان دلیجان با بیان اینکه واقفین با احداث مساجد، مدارس، کتابخانه ها، مراکز فرهنگی و علمی می توانند زمینه را برای رشد و تعالی مسائل دینی و فرهنگی فراهم کنند، اظهار کرد: اکنون با توجه به تلاش دشمن برای مقابله با اسلام و تشیّع و هدف قرار دادن اعتقادات مذهبی مردم، وجود این مراکز دینی و فرهنگی بسیار ضروری است.

حجت الاسلام آسوده تصریح کرد: یکی از دلایلی که سبب توسعه یافتن تمدن عظيم اسلامی و رشد علمی جامعه شده، نظام يافتن امر پژوهش و دانش اندوزی و فراهم کردن امکانات تحصيل برای دانشمندان و محققين بوده که بيشتر از محل درآمد موقوفات مدارس و اماکن آموزشی تامین شده است.

وی با تاکید برتاثیرگذاری رسانه بر مردم، گفت: در صورتی که رسانه ها به تبیین آثار و نتایج وقف در زمینه های علمی، درمانی، فرهنگی و مذهبی بپردازند، توجه مردم نسبت به این بیشتر می شود.

از ويژگی های اموال و دارايی ها، قابل نقل و انتقال بودن آنهاست و قانون وقف اين ويژگی نقل و انتقال را از موقوفه سلب می کند.

رییس حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک با تاکید بر اینکه ماندگاری موقوفه وجه تمایز آن با دیگر نهادهای مالی اسلام است، گفت: از ويژگی های اموال و دارايی ها، قابل نقل و انتقال بودن آنهاست و قانون وقف اين ويژگی نقل و انتقال را از موقوفه سلب می کند.

حجت الاسلام سیداحمد میرمهدی با بیان اینکه در وقف اصل مال باقی و منفعت آن، جا به جا و منتقل شده و مردم از منافع آن بهره مند می شوند، اضافه کرد: در عصر حاضر بسیاری از نیازهای جامعه وجود دارد که با وقف و منافع حاصل از آن رفع می شود.

وی با اشاره به اینکه قبل از اسلام وقف به معنای دقيق و امروزی وجود نداشت، ولی انواعی از تخصيص اموال و املاك به امور خيريه يا افراد وجود داشت، افزود: كعبه نخستين مكان مقدسی است كه بين اعراب و قبل از اسلام شناخته شده، مكانی كه به دست حضرت ابراهيم (ع) بنا شد، برای اينكه پناهگاه مردم باشد.

رییس حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک با اشاره به حدیث پیامبر (ص) که فرمودند؛ عمل انسان جز از سه راه با مرگش قطع می شود و آن سه صدقه جاريه، دانشى كه مورد استفاده قرار گيرد و فرزند شايسته اى كه براى او دعا كند، تصریح کرد: يکی از مهم ترين تمهيدات دين اسلام برای دور انديشی و تامين آينده مسلمين و فرزندانشان پايه ريزی سنت حسنه وقف است.

حجت الاسلام میرمهدی با بیان اینکه در گذشته موقوفات چون آب انبارها به دلیل نیاز روز جامعه ثبت شده و امروز مورد استفاده نیست، اظهار کرد: باید فرهنگ وقف به گونه ای در بین اقشار جامعه ترویج شود، که نیات واقفین به مسایل مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تخصیص یافته و حتی نیات قابل تغییر به نیاز روز جامعه باشد.

از ابتدای سال جاری ۹۵ وقف جدید در استان مرکزی

مدیر کل اوقاف  امور خیریه استان مرکزی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تا پیش از هفته وقف ۹۵ وقف جدید در استان مرکزی به ثبت رسیده است، گفت: ثبت موقوفات در هفته گرامیداشت وقف حکایت از حضور و توجه مردم این استان به مسایل موجود در جامعه دارد.

حجت الاسلام آیت الله عباسیان با بیان اینکه وقف منحصر به احکام دینی، عبادی و مسجد و حسینیه و عتبات نیست، اضافه کرد: نیت ۹۰ درصد موقوفات استان عتبات عالیات و روضه خوانی اباعبدالله الحسین (ع) است.

وی با اشاره به فعالیت های این اداره کل و همکاری اصحاب رسانه در این بخش، افزود: پارسال ۱۱۰ وقف در استان مرکزی به ثبت رسید و پیش از آن حدود ۲۰ وقف در استان مرکزی وجود داشت.

مدیر کل اوقاف  امور خیریه استان مرکزی با بیان اینکه پیش بینی موقوفات امسال در استان ۱۰۰ وقف جدید بود، تصریح کرد: با توجه خیرین استان مرکزی تعداد موقوفات جدید امسال بیش از پیش بینی خواهد بود.

حجت الاسلام عباسیان با تاکید بر اینکه احصاء نیازهای جامعه زمینه موقوفات جدید می شود، گفت: سوق دادن موقوفات جدید به سمت نیازهای جامعه ضروری بوده؛ چرا که وقف سنتی است که بسیاری از نیازهای جامعه را پاسخ می دهد.

وی با اشاره به اینکه تبلیغ و ترویج برای گسترش این سنت نیکو در جامعه نیازمند حضور اصحاب رسانه است، افزود: جامعه روحانیت هم به عنوان قشری از جامعه با استفاده از منابر و مجالس خود می توانند نقش بسزایی در آگاه سازی اقشار مردم از برکات این سنت ماندگار داشته باشند.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان مرکزی یکی از مهمترین نیازهای امروز استان را توجه به مسایل پزشکی و حضور خیرین در این بخش دانست و اضافه کرد: فاز اول بیمارستان آیت الله خوانساری اراک با ۶۵ تخت با کمک خیرین به بهره برداری رسید و برای راه اندازی فاز دوم نیازمند ۵۰ میلیارد ریال اعتبار هستیم، که با حضور واقفان خیراندیش تحقق می یابد.

اگر وقف در جامعه احیا شود منشا برکات و خدمات بسیاری شده و نیاز مردم را پاسخگو است.

حجت الاسلام عباسیان با اشاره به اینکه وقف در طول ادوار تاریخی مختلف بسیاری از نیازهای علمی جامعه را تامین کرده است، افزود: اگر وقف در جامعه احیا شود منشا برکات و خدمات بسیاری شده و نیاز مردم را پاسخگو است.

وی به وجود ۷۰۰ نیت برای موقوفات در کشور اشاره و اضافه کرد: فلسفه وجودی فرهنگ وقف، فقرزدایی جامعه اسلامی بوده و با گسترش فرهنگ وقف میزان فقر و محرومیت در جامعه کاهش یافته و بسیاری از مشکلات موجود حل می‌شود.

مدیر کل اوقاف  امور خیریه استان مرکزی با بیان اینکه وقف می تواند با نیات مختلف منافع نیازمندان جامعه و افراد کمتر بهرمند را فراهم کند، اظهار کرد: با استفاده از ترویج فرهنگ وقف می توان از تکنولوژی های جدید برای درمان و تشخیص بیماری ها و تامین هزینه های درمان بیماران صعب العلاج استفاده کرد.

حجت الاسلام عباسیان به مشکلات ازدواج جوانان در تامین مخارج و تهیه منزل اشاره کرد و افزود: افراد خیر می توانند با ساخت مجتمع ها و در اختیار گذاشتن زوج های جوان برای مدتی، تاحدودی مشکل مسکن جوانان را حل کنند.

اگر بتوانیم در بخش های مختلف نیاز خود را تامین کنیم، هیچ احتیاجی به بیگانگان برای تامین مواد اولیه به ویژه در بخش های پزشکی و داروسازی نیست.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک با بیان اینکه باید تحریم ها را غنیمت شمرده و از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را داشته باشیم، گفت: اگر بتوانیم در بخش های مختلف نیاز خود را تامین کنیم، هیچ احتیاجی به بیگانگان برای تامین مواد اولیه به ویژه در بخش های پزشکی و داروسازی نیست.

آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی با اشاره به حضور و آمادگی خیران در بخش های مختلف مدرسه سازی، مسجد سازی، ساخت حوزه های علمی و دانشگاه ها، افزود: بسیاری از مکان های علمی با حضور خیران نیکوکار و واقفان خیراندیش زمینه پرورش دانشمندان و علمای بزرگ شد.

وی با بیان اینکه وقف فعالیت بسیار مقدس و میراث پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) است، اضافه کرد: نه تنها در دین اسلام، بلکه در همه مذاهب و حتی در کشورهای غربی موقوفاتی وجود داشته و براساس دین خود آن را اداره می کنند.

امام جمعه اراک ادامه داد: دین مبین اسلام به وقف به عنوان یک صدقه جاری که نه تنها در طول زندگی افراد بلکه پس از آن هم دارای برکات برای واقف است، می نگرد.

آیت الله دری نجف آبادی با اشاره به وجود موقوفات در بخش های مختلف چون بیمارستان ها، مدارس، دانشگاه، حوزه های علمیه، اضافه کرد: در گذشته موقوفات بنا به نیاز جامعه انجام می شد و امروز هم باید براساس نیاز جامعه و شناخت آن موقوفات شکل گیرد.

وی با بیان اینکه برنامه ریزی و آینده نگری رسول مکرم اسلام حضرت محمد (ص) را می توان از وقف و موقوفاتی که از خود به جای گذاشتند دریافت، تصریح کرد: اکنون باید فرصت را غنیمت شمرده و با شناسایی نیازهای جامعه و برنامه ریزی، زمینه ساز اقدامات اساسی برای مسوولیت ها و رفع نیازهای جامعه شویم.

ساخت زائرسرا در مشهد مقدس و کربلای معلی نیازمند کمک خیران

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با بیان اینکه یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری وجود زائرسرا در مشهد مقدس برای ۳۱ استان کشور است، گفت: با پیگیری های انجام شده زمینی به مساحت ۹۴۶ متر مربع در اختیار استان مرکزی برای ساخت این زائرسرا قرار گرفت.

آیت الله دری نجف آبادی ادامه داد: برای ساخت این زائرسرا نیازمند حداقل ۱۵۰ میلیارد ریال با نرخ امروز هستیم و این امر مهم با همت مردم و تبلیغ توسط رسانه ها و روحانیت تامین می شود.

وی همچنین از اهدای زمینی به مساحت ۸۰۰ متر مربع در کربلای معلی توسط یک جوان خیر خبر داد و اضافه کرد: برای ساخت زائرسرا در کربلا هم نیازمند نگاه نیکوکارانه و همت خیران هستیم.

اسلام مکتبی است اخلاقی که با هدف پایه گذاری و رشد ارزش های اخلاقی به بشریت ارزانی شد، وقف هم به عنوان شکلی خاص از انفاقات، صدقات و به عنوان صدقه جاریه بوده که همواره استمرار دارد و به نوبه خود سهمی بزرگ در فقر زدایی٬ محرومیت زدایی و در تالیف قلوب به عهده دارد.

گزارش از : زهرا پاکباز

کد خبر 2450739

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha