۲۰ تیر ۱۳۹۲، ۹:۵۷

گزارش خبری/

ماه رمضان فرصت استفاده از رژیم‌های غذایی مناسب/ لزوم پرهیز از پرخوری

 ماه رمضان فرصت استفاده از رژیم‌های غذایی مناسب/ لزوم پرهیز از پرخوری

بوشهر - خبرگزاری مهر: ماه رمضان می‌تواند فرصت بسیار مناسب برای استفاده از رژیم‌های غذایی مناسب برای کاهش و یا تعدیل وزن باشد که بهره‌گیری از روش‌های صحیح تغذیه‌ای و پرهیز از پرخوری یکی از اصول اصول مهم در این زمینه است.

به گزارش خبرنگار مهر، روزه گرفتن و تغییر در زمان صرف غذا، باعث می‌شود تا ترکیب غذایی سفره‌ها و همچنین تعداد و حجم وعده‌های غذایی تغییر کند و افراد با تغذیه مناسب خود را برای سپری کردن حدود 15 ساعت روزه‌داری آماده کنند.

در این بین افرادی هم هستند که بدون توجه به اصول تغذیه، شب‌ها را با صرف وعده‌های مختلف و استفاده از غذاها و تنقلات پرکالری سپری می‌کنند تا مشکلی در روز نداشته باشند و ساعات بیشتری را بدون مشکل روزه بگیرند.

رعایت اصل تنوع غذایی از توصیه‌هایی است که متخصصان در ماه رمضان تأکید بیشتری بر آن دارند به طوری که بر مصرف پروتئین، ویتامین‌ها، قند، چربی و املاح در فاصله زمانی افطار و سحر تأکید می‌کنند.

متخصصان تغذیه، مصرف برخی موادغذایی مانند غذاهای پرچرب را مضر دانسته و هشدار می‌دهند نیاز بدن به چربی‌ها در این ماه بطور مختصر افزایش پیدا می‌کند.

بسيارى از افراد چاق به منظور لاغر شدن تحت رژيم‌هاى درمانى هستند و با آمدن ماه مبارك رمضان دچار سردرگمى مى شوند، به طورى كه از يك طرف يكسرى محدوديت هاى ويژه غذايى در محدوده هاى خاص زمانى داشتند و حال مى بينند كه در ماه مبارك اين زمان‌بندى‌ها به هم مى خورد.

البته متخصصان تغذیه اعتقاد دارند که این افراد نباید نگران باشند؛ چرا كه رژيم غذايى با چند جابه جايى جزيى و رعايت چند مسئله مهم هيچ تغييرى نمى‌يابد و به همان نتايجى كه مقرر بود، دست خواهند يافت.

روزه گرفتن يکي از طرق درمان چاقي است

رامین ناصحی‌فر کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در این زمینه گفت: شخص روزه‌دار انسان پيروزي است که ضمن اطاعت از فرمان خدا به تربيت نفس، تقويت اراده، صفاي باطن و نزديک کردن ارتباط خود با خالق ميک‌وشد و به هر چه منع شده پشت مي‌کند و در خلوت و جلوت خدا را با همه عظمتش حاضر و ناظر مي بيند.

وی افزود: روزه علاوه براينکه براي يک شخص سالم داراي منافع بي‌شماري است، در عين حال کودکان، زنان باردار و شيرده و سالمندان درصورت عدم تحمل و مسافرين و بيماران خاص مجاز به گرفتن آن نیست.

ناصحی‌فر ادامه داد: با آنکه روزه گرفتن مخصوص افراد سالم است و بيماران معافيت روزه‌داري دارند، معهذا وسعت دامنه منافع روزه تا افق درمان بعضي از بيماري‌ها امتداد مي‌يابد.

وی ادامه داد: به عنوان مثال، روزه گرفتن يکي از طرق درماني چاقي است که با کتوزيس و بي‌اشتهایي همراه است و منجر به کاهش مشخصي در وزن بدن مي‌شود. بنابراين اين روزه روش خوبي براي درمان چاقي است.

این کارشناس تغذیه افزود: به علاوه مبتلايان به ديابت ( مرض قند) که وضع مزاجي آنها اقتضا داشته باشد، روزه از همان روزهاي اول سبب قطع گليکوزوري ( وجود قند در ادرار) مي‌شود.

وی گفت: سواي از اثرات روحي و جسمي روزه، اثر اجتماعي روزه آنچنان نيرومند است که توانسته ضامن اجرایي خوبي براي هماهنگ ساختن کليه مسلمانان جهان شود و روز پايان ماه رمضان را عيد مسلمانان و کرامت و شرف مسلمانان معرفي کند.

افطار با شيريني‌جات طبيعي باعث رفع خستگی و تسریع در هضم و جذب می‌شود

ناصحی فر در ادامه توصیه‌هایی نیز برای رژیم غذایی مناسب در ایام ماه مبارک رمضان ذکر کرد که می‌توان به این موضوعات اشاره کرد.

اگر به عنوان افطاريه نقل يا قند و شکر و يا شيريني‌جاتي که با اين مواد درست شده به معده خالي روزه دار رسانيده شود گام موثري در راه آنها به سوي بيماري‌هاي قلبي و عروقي برداشته شده است و امکان بروز سوءهاضمه نيز وجود دارد .

اما افطار با شيريني‌جات طبيعي مثل خرما و کشمش چنين مشکلي را ايجاد نمي کند و تازه اينگونه مواد نيرو دهنده خوبي براي بدن به شمار رفته، خستگي را به تأخير انداخته و به سرعت و سهولت هضم و جذب مي افزايد.

شروع و ختم غذا در بوشهر با نمک/ لزوم پرهیز از پرخوری

در اخبار و روايات اسلامي گاهي خوردن مقدار کمي نمک و سرکه قبل و يا بعد از غذا توصيه شده اما ذکر چند نکته خالي از لطف نيست، چنانچه سفره در نقاطي چون بوشهر انداخته شود که هوا گرم و مرطوب است شروع و ختم غذا اگر با نمک باشد بهتر است.

اگر هواي منطقه تنها گرم باشد بر حسب وضع مزاجي نمک يا سرکه انتخاب مي شود ولي در نقاط سردسير مثل خراسان خوردن سرکه بهتر است اما افراط در خوردن اين دو ماده نيز مضر است.

از پرخوري در هنگام افطار و سحري جدا خودداري کنيد چرا که خطر ورم و التهاب معده در اثر پر شدن معده بعد از گرسنگي روي مي‌دهد.

خودداری از نوشیدن و خوردن غذاها و نوشیدنی‌های بسیار گرم یا سرد

درشروع افطار از خوردن غذاهاي بسيار سرد و يا بسيار گرم يا نوشيدن آب سرد يا نوشابه هاي گاز دار خودداري کنيد و به نوشيدن آب گرم اکتفا کنيد. خوردن چاي قبل از افطار يا لااقل 2 ساعت بعد از آن توصيه نمي شود چرا که به جذب آهن خلل وارد مي‌شود.

از خوردن آب و مايعات زياد همراه غذا بپرهيزيد. براي پرهيز از تشنگي مفرط، ضمن کمتر خوردن غذاهاي شور، در هنگام سحري به خوردن ميوه جات توجه بيشتر کنيد.

براي رفع يبوست هيچ‌گاه از داروهاي مسهل استفاده نکنيد. شما مي توانيد با خوردن ميوه‌جات و سبزيجات بيشتر به رفع يبوست اقدام کنيد و اگر نتيجه نگرفتيد با خيساندن آلو يا انجير خشک در آب و خوردن آن در موقع افطار يا سحري يبوست را رفع کنید.

استفاده از لبنیات و حبوبات در وعده‌های افطار و سحری

اگر مي خواهيد همگام با روزه گرفتن لاغر هم بشويد فشار بيش از حد به خود وارد نکنيد و اصرار نداشته باشيد روزي يک کيلوگرم از وزن خود را کم کنيد چرا که با تخليه ذخاير بدن و با بدني رنجور و مستعد براي انواع بيماري‌ها مواجه مي‌شويد. اگر هفته اي نیم تا یک کيلوگرم کم کنيد مطلوب است.

سعي کنيد وعده هاي غذایي شما در موقع سحري يا افطار شامل همه گروه‌هاي غذایي (لبنيات، گوشت، غلات، حبوبات، سبزيجات و ميوه‌جات ) باشد و تعادل در خوردن را رعايت کنيد( کلوا و شربو و لا تسرفوا). ولي غذاهاي نرم و سهل الهضم براي افطار مناسب تر هستند.

به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشيد. سيگار دشمن سلامت شما و همنشينان شماست اگر به آن اعتياد داريد ماه رمضان بهترين موقعيت براي ترک آن است.

کد خبر 2093948

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha