به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام محیالدین بهرام محمدیان، معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش در مراسم اختتامیه دهمین جشنواره کتابهای کمک آموزشی رشد که عصر دیروز، هفتم بهمن ماه در سالن حجاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، یکی از نیازهای اساسی امروز را تهیه و تولید مواد خواندنی خوب برای بچهها دانست و افزود: در فرهنگ اسلامی- ایرانی ما، کتاب همواره محترم بوده و همه افراد حتی آنها که کتابخوان نیستند هم با قرار دادن کتاب در قفسه کتابخانههای منزل، به تعبیری برای خود منزلت جستهاند.
رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، تقدیر و حمایت از اصحاب تولید فکر و اندیشه را امری لازم و ضروری خواند و گفت: ما میان سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی به عنوان متولی تولید محتوای درسی و ناشران کتابهای آموزشی، جدایی و انفصالی نمیبینیم و همه در یک جهت حرکت میکنیم و در همین راستا تولید یک کتاب آموزشی خوب توسط یک ناشر خصوصی رقابت معنا نمیشود بلکه مساعدتی است که قابل تقدیر و تحسین است.
محمدیان یکی از مشخصههای جشنواره دهم را معرفی اثار برگزیده در کتابهای درسی دانست و افزود: در این دوره از جشنواره معرفی آثار برگزیده به کتابهای درسی توسعه پیدا کرده و تنها مختص این مراسم و کتابنامههای رشد نیست. همچنین در این معرفی محتوا و کیفیت اثر مد نظر قرار گرفته و نه اسم و رسم ناشر. همچنین افزوده شدن معرفی آثار برگزیده به سایر اجزای بسته آموزشی از قبیل فیلم و نشریات نیز از دیگر دستاوردهای نوین این جشنواره است.
معاون وزیر آموزش و پرورش به اینکه هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد و در نتیجه باید کاری کنیم که کتابهای ما یک بار مصرف نبوده و مروج فرهنگ ایرانی و اسلامی ما باشد اشاره و بیان کرد: امروز فیلم و بازیهای رایانهای و نرمافزارها، رقیبان جدی کتاب هستند اما کتاب، چیز دیگری اسیت. بوی کاغذ مست میکند و این برعهده ماست که با تولید کتابهای خوب، کودکان را به کتاب خواندن علاقهمند کنیم.
محمدیان با اشاره به سیاست جدید آموزش و پرورش در خرید کتاب برای نمایشگاهها گفت: خرید کتاب با استناد به کتابنامه رشد در نمایشگاههایی مانند نمایشگاه یاد یار مهربان با بودجهای سه میلیاردی توسط شهرداری، منجر به گشایش فضای فرهنگی فارغ از باندبازیها و رودربایستیها میشود.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه برخی به ما میگویند چرا آموزش و پرورش با سازمانهایی که به تبلیغ کتابهای غیراستادارد میپردازد، برخورد نمیکند گفت: واکنش ما به ناشران آثار غیراستاندارد و رسانه ملی که به تبلیغ اینگونه آثار میپردازد، برگزاری جشنوارهای این چنینی است. چراکه حتی اگر به معلمان و مدارس نیز درباره آثار مناسب اطلاع رسانی کنیم، جلدهای رنگارنگ و عناوین اغواگر کتابهای غیر استاندارد، تاثیرگذار هستند و این امر به خصوص در مورد کتاب های کنکور اتفاق میافتد؛ بنابراین لازم است ناشران، مولفان و تولیدکنندگان کتابهای آموزشی با تعصبی حرفهای در این راه، از بروز انحرافها جلوگیری کنند.
بخش داستان به جشنواره کتابهای کمک آموزشی رشد افزوده میشود/ رقابت 3708 عنوان کتاب در جشنواره دهم
محمد ناصری، دبیر جشنواره کتابهای آموزشی رشد در این مراسم سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی را متولی اصلی نظارت بر محتوای آموزشی و اجرایی کردن سیاستهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در تعمیق، تصحیح و توسعه کتابهای آموزشی خواند و گفت: در دهمین جشنواره کتابهای آموزشی رشد، سه هزار و 708 کتاب مناسب با مشارکت 650 ناشر در سراسر کشور رقابت کردهاند.
وی ادامه داد: با تشخیص گروه داوران، 178 کتاب نامزد دریافت جایزه کتاب برگزیده و شایسته تقدیر شده و در نهایت 48 کتاب و سه ناشر برگزیده معرفی می شوند.
ناصری ویژگیهای جشنواره دهم را این گونه بر شمرد: تجمیع کتابهای آموزشی و تربیتی، بازنگری و سرعت بخشی به فرآیند داوری، تشکیل کمیته علمی و ایجاد زمینهها و حوزههای جدید یادگیری از جمله ویژگیهای دهمین دوره جشنواره کتابهای آموزشی رشد است.
مدیر کل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی در توضیح دستاوردهای جشنواره رشد اظهار کرد: تاکید وزیر آموزش و پرورش بر انتخاب و خرید کتاب برای نمایشگاهها و کتابخانههای مدارس بر اساس کتابنامه رشد و همدلی معاونت پرورشی و فرهنگی در این امر که گامی بلند برای تحقق مصوبه 828 شورای عالی آموزش و پرورش است از دستاوردهای مهم این جشنواره بوده اند.
وی ادامه داد: همچنین از سال آینده، چهار صفحه از کتابهای درسی مقطع متوسطه و یک صفحه از کتابهای درسی مقطع ابتدایی به معرفی آثار برگزیده اختصاص داده میشود.
ناصری اضافهشدن بخش داستانی و توجه ویژه به آثار تالیفی و بومی را از برنامههای دوره بعدی جشنواره اعلام کرد.
خرید کتاب فقط بر اساس کتابنامه رشد صورت میگیرد
همچنین در این مراسم حمید رضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش در سخنرانی خود بر چهار نکته کلیدی سخنان ریاست جمهوری در روز اول مهر تاکید کرد و گفت: احیای زنگ انشا، زنگ مطالعه و گفتوگو و آموزش حقوق شهروندی در دستور کار سازمان قرار گرفته است تا از این طریق کتاب و کتابخوانی در نظام تعلیم و تربیت بیش از پیش قوت بگیرد.
وی ادامه داد: سامانبخشی منابع آموزشی از طریق این جشنواره آینده مناسبی را برای حوزه کتابهای مکتوب رقم زده است و به طور کلی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش نشان از تولید آثار فاخر در عرصه کتابهای درسی و آموزشی دارد.
کفاش در اشاره به سیاست جدید معاونت پرورشی و فرهنگی گفت: از امروز به بعد کتابی جز با تایید دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی و با اتکا به کتابنامه رشد برای برگزاری نمایشگاهها و تجهیز کتابخانههای مدارس خریداری نخواهد شد.
معاون وزیر آموزش و پرورش علت وجود کتاب های نامناسب و غیر استاندارد در نمایشگاههای مدارس و کتابخانه ها را اطلاع رسانی ناکافی دانست و بیان کرد: شمارگان کتابنامه رشد سه هزار نسخه است، در حالی که حداقل 130 هزار کتابخانه در مدارس کشور وجود دارد، بنابراین باید از راههای مختلفی مانند آموزش ضمن خدمت، صدا و سیما، مجلات رشد و سایر مطبوعات کتابهای مناسب به معلمان، مدیران و والدین معرفی شود.
وی همچنین با اشاره به نقش مهم ناشران بومی در تامین نیازهای خاص گفت: آموزش و پرورش باید تمام ناشران را زیر چتر خود قرار داده و گروههای ارزیابی کتابهای آموزشی را توسعه دهد.
کفاش با طرح این پیشنهاد که عنوان جشنواره از «منابع آموزشی» به «منابع علمی، آموزشی و تربیتی» توسعه پیدا کند، بیان کرد: با توجه به نگاه کل نگرانه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، با این کار سایر اعضای بسته آموزش نیز زیر چتر این جشنواره قرار میگیرد.
معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش ایجاد بخشی ویژه معلمان و دانش آموزان نویسنده را بسیار مهم خواند و گفت: توجه به قشر معلمان و دانش آموزان نویسنده که نیازهای آموزشی را بهتر درک میکنند، به توسعه فرهنگی و بسط و گسترش فرهنگ کتابخوانی کمک میکند.
حاشیهها
در دهمین جشنواره کتابهای کمک آموزشی رشد، فیلمی پخش شد. در این فیلم با سه کتابدار درباره تجهیز کتابخانههای مدارس صحبت شده بود. کتابدارانی که اطلاع چندان از کتابهای برگزیده نداشتند و اگرچه ادعا میکردند با دیگر همکاران خود برای خرید کتابهای مناسب برای دانشآموزان مشورت میکنند اما سلیقهای رفتار کرده و کمتر از کتابهای تازه باخبر بودند و نیاز و خواسته بچهها را میدانستند.
در این فیلم از دانشآموزان سه مدرسه خواسته شده بود تا کتابخانه مدرسه را بگردند و کتابهایی که مناسب سن و سالشان نیست پیدا کنند جالب اینکه در کتابخانه دختران دوره دبستان، کتابهایی درباره روح و شیطان و پرورش اندام و مسایلی درباره زایمان و... یافته شد.
در انتها نیز «کتابنامه رشد» در اختیار کتابداران قرار گرفت. کتابدارانی که کتابنامه را نمیشناختند. حالا مسئولان چه تدبیری درنظر میگیرند تا این ویژهنامه در مدارس ایران پخش شود و در اختیار مسئولان کتابخانه قرار گیرد خدا داند؟ آیا همه مدارس کتابخانه دارند؟ چه کسی کتابخانه مدارس را تجهیز میکند؟ چه اندازه با ذهن و زبان کودک و نوجوان امروز آشناست و دهها پرسش دیگر...
نظر شما