به گزارش خبرنگار مهر، برنامه «چراغ» شبکه ۵، در یکی دیگر از برنامههای هفته جاری خود، میزبان «نجمه فرزانه» کارشناس فرهنگی و فارغ التحصیل رشته علوم قرآن و حدیث از دانشگاه تهران، دارای ۲۰ سال سابقه فعالیت فرهنگی و مذهبی، مدیرکانون فرهنگی غدیر کرج و از مدیران مجموعههای مردمی که فعالیتهای فرهنگی و جهادی زیادی را بخصوص برای بانوان جوان انجام میدهند، بود.
«فرزانه» با اشاره به نقش مؤثر خانوادهها بر این باور بود که تنها قشر اندکی از خانوادهها ظاهری دینی ندارند و تفکرشان هم تفکر دینی نیست و برای همین در پی این نیستند که این نوع نگرش و فرهنگ را در فرزندانشان ایجاد کنند و معتقدند باید خود فرزندان انتخاب کنند. از طرفی هم به فراخور محیط خانوادگی و سبک زندگی شأن نمیتوانند وارد اینگونه مسائل شوند چون بچه دچار تناقض میشود. لذا اینگونه نیست که خانوادهای نخواهد در راستای تربیت عفیفانه گام بردارد. یک عده از خانوادهها هستند که بسیار مذهبی هستند و آن اعتقاد و مبنای فکری را در خانواده اجبار میکنند و در روش، افراط میکنند. ولی توجهی نمیکنند که آیا فرزندان هم نسبت به این مبانی علاقه و اشتیاقی پیدا کردهاند یا نه؟ که این امر منجر به بروز مشکلاتی هم در نهایت میشود و در واقع مقابل دسته اولی که عنوان کردیم، هستند. از سویی در برخی خانوادههای مذهبی شاهدیم که فرزندانشان را رها کردند و معتقدند که اینها بزرگ که شدند راه خودشان را پیدا و انتخاب میکنند، به این علت که مهارت و توانمندی و اطلاعات لازم در این حیطه تربیتی را ندارند. متأسفانه فرزند چنین خانوادههایی وقتی وارد جامعه میشوند با مسائلی مواجه شده، خانوادهها هم متأثر میشوند و مشکلاتی بروز میکند.
وی خاطر نشان کرد: بسیار مشاهده میشود در خانوادههایی که خیلی از مسائل دینی را به راحتی به فرزندانشان آموزش میدهند ولی از بحث حجاب و عفاف غافلند. به این علت که فضای هجمه و تخریب این مساله زیاد هست. مثلاً بواسطه توفیق خادمی در حرم امام رضا (علیه السلام) مواجه بودم با افرادی که کیلومترها و مسافتها به قصد زیارت تشریف میآوردند ولی برخی خانمها با پوششهای بسیار نا متعارف. و متوجه این نیستند که این حبّ و دوست داشتن که بخاطر آن فرسنگها راه را طی کردهاند، در کنارش آن امام و ولیّ خدا چه دستوری در حوزه پوشش دادند و چه توصیهای کردند. جالب هست که وقتی آنها را متوجه این بُعد از مسأله میکنیم، متأثر شده و میپذیرند، چون به تفکر واداشته میشوند نسبت به کاری که انجام میدهند.
این کارشناس فرهنگی یادآور شد: بر اساس مستندات در طول تاریخ اعم از ایران باستان و یا یونان و در سطح جهان، هر چه سطح اجتماعی افراد بالاتر بوده، میزان پوشیدگی هم به همان نسبت بیشتر بوده است و یک ارزش اجتماعی محسوب میشده است. اما امروزه هجمههای زیادی نسبت به حجاب و عفاف وجود دارد؛ چون حجاب نماد دین اسلام است و وقتی یک زن با حجاب در اجتماع ظاهر میشود در واقع دین اسلام را تبلیغ میکند. در صورتی که در مورد مردان این شکلی نیست. بنابراین خانوادهها باید خود را مسلح به آموزش کنند. مهارتهای لازم را بیاموزند و به فرزندانشان نیز انتقال بدهند.
این کارشناس فرهنگی در بخشی از سخنانش اشاره کرد: نسل امروز نوجوان و جوان در همه مسائل به دنبال تحلیل و دلیل عقلانی است و پرسشگر و جویای حقیقت است و دیگر همچون نسلهای قبل فقط از روی ظاهر، باور و رفتار والدینش را تقلید نمیکند. پس کار برای خانوادهها سختتر شده است. در این راستا والدین باید فرزندان را با محیطهای مذهبی و پاک آشنا کنند و در معرض و در دسترس آنها باشد. همچنین با افراد خوش فکر و متدین آشنا کنند؛ چرا که در انتخاب مسیر درست تأثیر گذار است. من در طی دو دهه فعالیت فرهنگی بارها انواع برخوردها و آثار آن را دیدم و نوجوانها و جوانهایی که ابتدائا با اکراه در مجموعه فرهنگی حاضر میشدند ولی وقتی در طی زمان و به تدریج که در این محیط قرار گرفتند و برخوردهایی که با آنها میشد، الان خودشان از موفق ترین افراد در مجموعه هستند. هر چند برخی ممکن است مدعی شوند که محیط سالم در دسترس نیست و … ولی باید گفت خانوادهها در این حیطه وظیفه دارند که تلاش کنند و این بسترها را فراهم کنند. باید درست و دقیق مفاهیم دینی را تبیین کرد. دقت کنیم در اهمیت مؤلفههایی که آیات قرآن در فلسفه حجاب بیان داشته است؛ که حجاب برای این است که شناخته شوید، مورد اذیت قرار نگیرید و اذیت و آزار نشوید و آرامش داشته باشید. مثال آقای قرائتی در اینکه آیا زنی حاضر میشود از ۹۹ درصد عشق همسرش نسبت به او یک درصدش به دیگران اختصاص پیدا کند؟ لذا هر آنچه که معنی و مفهوم حجاب و عفاف هست در همین آیهای است که ذکر شد.
لازم بذکر است برنامه تلویزیونی چراغ در فصل سوم، در روزهای یکشنبه و سه شنبه حوالی ساعت ۲۱ از شبکه ۵ سیما به روی آنتن میرود و هر هفته یک چالش را مورد بحث و گفتگو قرار میدهد.
نظر شما