به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در این هفته شاهد رویدادهای مختلفی بود که قرار گرفتن تمام روزهای پایتخت در شرایط ناسالم در صدر آنها بود. در ادامه برخی ازمهمترین این خبر ها را مرور می کنیم.
اعتبار 1000 میلیاردی برای احیا بلوط های زاگرس/ مخالفت با کشت در خزانه
روز شنبه مدیر پروژه ملی حفاظت از بلوط های زاگرس با بیان اینکه اعتباری معادل هزار میلیارد تومان برای احیا بلوط های زاگرس تعیین شده گفت: اما اختصاص آن منوط به تعریف برنامه اقدام مقابله با خشکسالی بلوط است.
شیرین ابوالقاسمی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: سازمان محیط زیست با عنوان همراه پروژه زاگرس و تسهیل گر برنامه اقدام ملی مبارزه با خشکسالی بلوط های غرب منصوب شده اما اجرا و مدیریت این برنامه به عهده سازمان جنگل ها و مراتع است.
به گفته وی، اگر چه در حال حاضر منابع اعتباری این پروژه تعیین و پایدار شده است اما شورای عالی محیط زیست تکلیف کرده تا زمانی که این برنامه اقدام تعریف نشود منابع اعتباری به آن اختصاص نیابد.
ابوالقاسمی تصریح کرد: اقدامات مختلفی برای اجرای این پروژه از جمله عملیات بهداشتی و پاکسازی مناطقی که آلوده هستند از یک سو و از سوی دیگر عملیات زیربنایی برای کشت بلوط ها آغاز شده است.
وی افزود: آنچه که مهم است این است که کشت بلوط در جنگل های زاگرس بایستی در عرصه انجام شود چرا که کشت نهال های بلوط در خزانه و انتقال آن به عرصه جوابگوی احیای جنگل های زاگرس نخواهد بود.
سازمان محیط زیست به نمایش پنگوئن و کوسه هم در سیرک رضایت داد
روز یکشنبه مدیر سیرک عقاب از اجرای برنامه با پنگوئن، شیر دریایی و کوسه، با مجوز سازمان محیط زیست به مدت دو سال در استان هایی که هنوز برپایی سیرک ممنوع نشده است، خبر داد.
ابراهیم طریقت پیما(پسر خلیل عقاب) ،در پاسخ به اینکه چرا با اینکه در مناظره با دوستداران حیات وحش، وعده داده بود به اجرای نمایش تنها با ببر و اسب اکتفا خواهد کرد امروز خبر ورود حیواناتی جدید چون پنگوئن را به سیرک می دهد تصریح کرد: همانطور که چند ماه پیش در مناظره ای با دوستداران حیات وحش وعده دادم در راستای همراهی با دوستداران حیوانات، میمون رزوس و خزندگان را از نمایشهای سیرک حذف کردیم و تنها خرس سیرک را هم طی یک ماه آینده به باغ وحش اهدا خواهیم کرد.
وی افزود: روزی که وعده دادم تنها با ببر و اسب به اجرا برنامه خواهم پرداخت، سیرک حیوانات تنها در خراسان و قم ممنوع اعلام شده بود که خللی در برنامه ریزی ما ایجاد نمی کرد. اما به فاصله چند روز استانها یکی پس از دیگری سیرک حیوانات را ممنوع اعلام کردند. بدین ترتیب برنامه سفرهای سیرک با مانع رو برو شد و مجبور بودیم در تهران باقی بمانیم که برایمان بسیار نگران کننده بود. چرا که باقی ماندن در تهران آن هم با همان برنامه های تکراری دو سال اخیر برای سیرک به معنای ورشکستگی بود.
مدیر سیرک عقاب اظهار داشت: به ناچار و به دنبال راهکاری موقت برای جلوگیری از ورشکستگی پیشنهاد یک سیرک اسپانیایی که مالک تعدادی پنگوئن، کوسه و شیردریایی هستند را برای اجرای برنامه بصورت مشارکتی پذیرفتم و برای مدت دو سال قراردادی بسته شد تا متنوع شدن برنامه سیرک، مستفر شدنمان در تهران را جبران کند.
به گفته وی، این گروه اسپانیایی طی چند هفته آینده به همراه آبزیانی که در کانتینرهای آکواریومی نگهداری می شوند با مجوز سازمان محیط زیست وارد کشور شده و پس از اتمام قرارداد به همراه حیواناتشان از کشور خارج می شوند.
افزایش ۷۰ درصدی وقوع حریق در مناطق جنگلی و مرتعی کشور طی سال جاری
در این روز، فرمانده یگان حفظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به افزایش ۷۰ درصدی حریق در مناطق جنگلی و مرتعی گفت: برای تامین تجهیزات مورد نیاز اطفای حریق ۳۰۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است.
سرهنگ قاسم سبزعلی با بیان اینکه از بالگرد برای اطفای حریق جنگلها استفاده می شود اظهار داشت: با هماهنگی سازمان مدیریت بحران و استفاده از توان نیروهای مسلح شرایط برای استفاده از این امکان نیز فراهم شده است.
وی تصریح کرد: افزایش دما، وقوع حریق در مناطق جنگلی و مرتعی امسال بین ۵۰ تا ۷۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور وی با اشاره به توان بالای کشور در بخش بالگرد گفت: با همکاری بین ارگانهای ذیربط می توان در مواقع لزوم از این توان برای اطفای حریق و ... استفاده کرد.
سبزعلی، از اختصاص بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال برای تامین ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز اطفای حریق خبر داد و افزود: این اعتبار با توجه به ضرورت مقابله با حریق در عرصه های منابع طبیعی توسط دولت اختصاص یافته است.
اختصاص اعتباری ویژه برای احیاء تالاب هامون در بودجه سال جاری
روز دوشنبه، معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست از اختصاص اعتباری ویژه برای احیاء تالاب هامون در بودجه سال جاری خبر داد.
احمدعلی کیخا با اشاره با اهمیت موضوع احیاء تالاب های هامون افزود: هم اکنون در دولت این مسئله روشن شده که برای رونق زندگی مردم در سیستان احیاء تالاب های هامون بیش از پیش ضروری است و از اینرو توجه ویژه دولت به این موضوع باعث شده تا در بودجه سال آینده ردیف اعتباری اختصاصی برای حفاظت و احیاء هامون ها لحاظ شود.
وی ادامه داد: مبلغ 50 میلیارد ریال برای مطالعه، حفاظت و احیاء هامون ها در بودجه سال 94 اختصاص داده شده که امیدواریم با مدیریت مناسب این اعتبار بخش گسترده ای از مطالعات و اقدامات احیایی تالاب ها در سال آینده انجام شود.
کیخا ادامه داد: احیاء تالاب ها احیاء زندگی مردم سیستان است از اینرو تمام تلاش سازمان حفاظت محیط زیست کمک به مردم منطقه از طریق احیاء تالاب ها می باشد.
وی با اشاره به برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست در راستای حفاظت و احیای تالاب های هامون ادامه داد: هم اکنون سازمان تهیه و تدوین برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب های هامون را با مشارکت کلیه دست اندرکاران و جوامع محلی در دستور کار خود دارد که مطابق برنامه ریزی های صورت گرفته تا آخر سال این برنامه تهیه و آماده خواهد شد.
بررسی 50 پروژه دردفتر ارزیابی سازمان محیط زیست/مخالفت با بسیاری طرح ها
در این روز، مدیر کل دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست با بیان اینکه در یک سال گذشته حدود 50 پروژه در این دفتر ارزیابی شده گفت: تعداد پروژه هایی که محیط زیست به آنها رای منفی داده نسبت به گذشته کاملا معنی دار است.
دکتر جلالوندی افزود: از سال 82 تاکنون که بحث ارزیابی پروژه ها توسط سازمان محیط زیست مطرح شده حدود هزار و 500 پروژه در دفتر ارزیابی این سازمان از نظر زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته که متاسفانه در سال های گذشته به دلیل پایین بودن کیفیت این ارزیابی ها و رعایت نشدن بسیاری از مسائل بخش عمده ای از طرح ها و پروژه ها ارزیابی زیست محیطی می گرفتند در صورتی که مشکلات زیادی را برای محیط زیست کشور ایجاد می کردند.
به گفته وی، اما سال گذشته کیفیت ارزیابی زیست محیطی پروژه ها دچار تحول اساسی شده و این ارزیابی در لایه های مختلف سازمانی و استانی انجام می شود.
جلالوندی با اشاره به انتقاداتی مبنی بر طولانی شدن فرآیند صدور مجوز زیست محیطی برای پروژه ها، اظهار داشت: به دلیل اینکه پروژه های مختلف در سطوح سازمانی و استانی به طور کامل مورد بررسی قرار می گیرد فرآیند ارزیابی طولانی تر شده اما کیفیت بررسی خیلی بهتر شده و در حقیقت در حال حاضر پروژه هایی که مجوز می گیرند نسبت به گذشته کاهش داشته اند.
مدیر کل دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست بسیاری از مشکلات کشور در سال های گذشته از جمله خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها و آلودگی هوا را ناشی از درست ارزیابی نشدن پروژه ها از منظر زیست محیطی دانست و افزود:در حال حاضر در این خصوص سختگیری های لازم اعمال می شود.
به گفته وی، در ابتدا که ارزیابی زیست محیطی پروژه ها در شورای عالی محیط زیست مطرح شد تنها هفت عنوان پروژه می بایست ارزیابی زیست محیطی می گرفتند اما به تدریج ارزیابی زیست محیطی برای پروژه های بیشتری الزامی شده و در حال حاضر 52 عنوان پروژه باید پیش از اجرایی شدن ارزیابی زیست محیطی داشته باشند.
ذرات کمتر از 2.5میکرون عامل اصلی آلودگی هوا/ارزیابی وضعیت پارازیت ها
روز سه شنبه رییس سازمان محیط زیست گفت: هوا در همه پارامترها به جز ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون که منشا بخش از آن احتراق ناقص سوخت و بخشی دیگر گرد و غبار است در شرایط پاک و سالم قرار دارد.
ابتکار افزود: خوشبختانه تا کنون در همه پارمتر ها وضعیت هوا در حالت سالم و پاک قرار داشته به جز در بحث ذرات زیر 2.5 میکرون که منشا آن احتراق سوخت و احتراق ناقص سوخت و بخشی هم بخاطر گرد غبار است . البته این میزان هم نسبت به سال قبل کمتر شده است و روند کلی و عمومی وضعیت کیفیت هوا بهبود پیدا کرده است.
وی ادامه داد: البته هنوز مراحل زیادی از برنامه کاهش آلودگی هوا در حال اجرا است و ممکن است روزهای ناسالم را در زمستان هم چنان داشته باشیم اما کماکان مردم را دعوت می کنیم از تردد به وسیله خودرو شخصی خودداری کنند و انتظار ما از بخش های مختلف صنعتی و معدنی این است که به هیچ عنوان به تولید آلاینده ها مبادرت نکنند چرا که حل مشکل آلودگی هوا و یا حداقل کاهش تعداد روزهای ناسالم مشارکت مردم را می طلبد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به تازه ترین اقدامات کارگروه پارازیت افزود: این کارگروه در گذشته تشکیل شده است و نظرات خودش را اعلام کرده و اخیرا هم پیشنهاد داریم که این کار گروه جلسه ای را با حضور وزرا برای جمع بندی و ارزیابی وضعیت داشته باشد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص هدف سازمان حفاظت محیط زیست از ممنوعیت شکار در سال 93گفت : براساس شرایط حاکم بر حیات وحش و پیشنهاد جمعی در خصوص حفظ تنوع زیستی کشور با یک برنامه ریزی دقیق با مسئله شکار و صید ، امکان شکار و پروانه آن فقط برای افرادی صادر خواهد شد که اقداماتی را در جهت افزایش و پرورش حیات وحش داشته اند در واقع تنها در جاهایی که با افزایش وحوش از طریق اقدامات انجام شده توسط جوامع محلی و بخش خصوصی صورت گرفته است پروانه شکار صادر می شود. در حقیقت با این مجوزافرادی که در افزایش حیات وحش نقش داشته اند و مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست قرار می گیرد می توانند از منافع آن نیز استفاده کنند.
هشدار درباره افزایش ۱.۵ درجهای دما در کشور
در این روز رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه در برخی از نقاط کشور دمای زمین بین یک تا ۱/۵ درجه گرمتر شده گفت: در صورتی که این افزایش دما به ۲ درجه برسد تغییرات جبرانناپذیری رخ میدهد.
دکتر معصومه ابتکار با بیان این مطلب افزود: یکی از نتایج دخالت انسان در محیط زیست گرم شدن زمین است و تحقیقات جهانی نشان میدهد که در حال حاضر دمای زمین ۰.۸۵ سانتیگراد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه البته این روند افزایش دما در برخی نقاط زمین متفاوت است اظهار داشت: تحقیقات جهانی نشان میدهد فقط دو دهه برای مهار این روند فرصت داریم.
به گفته ابتکار دما در برخی از نقاط ایران بین یک تا ۱.۵ درجه گرمتر شده است.
رئیس سازمان محیط زیست در تلاش محققان جهانی مبنی بر جلوگیری از افزایش ۲ درجهای دمای کره زمین تصریح کرد: زیرا در غیر این صورت زمین دچار تغییراتی خواهد شد که جبرانناپذیر هستند.
تدوین برنامه مدیریت گوزن زرد طی دو ماه آینده/ گوزن ها 2 برابر می شوند
روز سه شنبه همچنین مدیر کل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان محیط زیست از تدوین برنامه مدیریت گوزن زرد طی دو ماه آینده خبر داد.
دکتر مجید خرازیان مقدم با بیان این مطلب افزود:حدود یک ماه پیش با حضور مشاوران بین المللی، کارگاه آموزشی برای احیای گونه در معرض انقراض گوزن زرد در سازمان محیط زیست برگزار شد و برنامه ای برای احیای این گونه در حال انقراض تدوین شدن است.
به گفته وی، بر اساس این برنامه تا سال آینده تعداد زیادی از سایت های تکثیر و پرورش گوزن زرد تعدیل و تعداد زیادی از آنها حذف می شوند.
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست با اشاره به یکسری برنامه های مدیریتی برای این گونه اظهار داشت: بر اساس این برنامه ها، سایت های تکثیر و پرورش گوزن زرد ساماندهی می شود و ظرف دو سال آینده تعداد گوزن های زرد از 350 راس فعلی حداقل به 700 رای می رسد.
مقدم تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از زیستگاههای طبیعی برای معرفی این گونه شناسایی شده که امیدواریم ظرف دو تا سه سال آینده شاهد احیای این گونه در زیستگاههای طبیعی باشیم.
وی با اشاره به اینکه زیستگاه کرخه تنها جایگاه مادری گوزن زرد است، تاکید کرد: اما متاسفانه در گذشته این زیستگاه به قدری تخریب شده که هم اکنون چندین سال است که هیچ گزارشی از حضور گوزن زرد دراین منطقه نداریم.
ساماندهی چنارهای ولیعصر/ کاشت هزار اصله درخت طی چند روز آینده
روز چهارشنبه رئیس سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تهران از ساماندهی چنارهای خیابان ولیعصر براساس دستور شهردار تهران ظرف چند روز آینده خبر داد و گفت: از ابتدای زمستان 500 تا هزار اصله نهال در ولیعصر واکاری میشود.
علی محمد مختاری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: چنارهای ولیعصر سرمایه های ملی و طبیعی شهر تهران است بنابراین امسال با دستور شهردار تهران طرح ساماندهی چنارهای ولیعصر و واکاری درختانی با قدمت و محیط بن بالا قرار است ظرف چند روز آینده اجرا شود.
به گفته وی در این طرح در مکان هایی که چنارهای قبلی آسیب دیده و یا قطع شده اند درختانی با سنین بالای 15 سال واکاری و استفاده می شوند که این درختان از نهالستان ها به خیابان ولیعصر منتقل می شوند.
مختاری تصریح کرد: همچنین با توجه به اینکه محصور بودن درختان به ویژه اطراف ریشه آنها با آسفالت و بتن موجب آسیب جدی به بسیاری از چنارهای ولیعصر شده است از این رو به هیچ عنوان اجازه استفاده از این مصالح در اطراف درختان چنار داده نمی شود و طوقه درختانی که پیش از این با آسفالت، بتن و یا سیمان محصور شده بودند براساس دستورالعمل شهرداری بایستی تا شعاعی که درخت بتواند کاملا آب و مواد مورد نیاز خود را به راحتی جذب کنند از بین برود و آزاد شود.
وی افزود: همچنین در راستای حفاظت از چنارهای خیابان ولیعصر معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران بخش نامه ای به مناطق یک، سه، شش و یازده تهران که در محدوده خیابان ولیعصر است ابلاغ کرده که طی این بخشنامه در این مناطق ساخت و سازها بایستی عقب نشینی داشته باشند تا بتوان چنارهای ولیعصر را حفاظت کرده و از آسیب به آنها جلوگیری شود.
مختاری با بیان اینکه در سال جاری با وجود افزایش دما خزان زودرس در چنارهای ولیعصر دیده نشد یادآور شد: این مسئله به خاطر تنظیم زمان آبیاری و کاهش فواصل آبیاری درختان از سوی شهرداری بوده چراکه با تغییر آب و هوا و افزایش دما به درختان شوک وارد شده که موجب خزان زودرس می شود اما امسال با اقدامات شهرداری از این اتفاق جلوگیری شد.
رئیس سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تهران تاکید کرد: همچنین با برنامه ریزی های شهرداری و استفاده از مبارزه مکانیکی آفت مگس سفید که در تابستان و اوایل پاییز امسال در مناطقی از شهر تهران دیده می شد کاملا از بین رفت که البته سرد شدن هوا به از بین رفتن مگس سفید کمک شایانی کرد.
تهیه نقشه راه محیط زیست برای شهر تهران/آب تهران سالم است
در این روز رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران از تهیه نقشه راه محیط زیست برای شهر تهران و اعلام آن به مناطق 22 گانه خبر داد.
علی محمد شاعری همچنین از افتتاح 7 پارک انرژی در تهران تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: تنها در منطقه 22 شهرداری تهران 2 پارک انرژی راه اندازی می شود و به این ترتیب تعداد پارک های انرژی در تهران تا پایان سال به 12 پارک افزایش پیدا می کند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر کشورهای اروپایی استفاده از سوخت فسیلی را به حداقل رسانده و در صدد استفاده از سوخت پاک هستند.
شاعری تاکید کرد: سوختی پاک است که منشا آن انرژی خورشیدی، آب ، باد و یا هسته ای باشد بنابراین ما هرچقدر هم که بگوییم بنزین استاندارد است به معنای پاک بودن نیست.
وی همچنین با تاکید بر سلامت آب تهران یادآور شد: مرجع اعلام آلودگی آب تهران وزارت بهداشت است. ما نیز مبتنی بر اعلام وزارت بهداشت می گوییم آب تهران سالم و استاندارد است. البته، امیدواریم تا با افزایش بارندگی و کاهش استفاده از سفره های زیرزمینی از کوچکترین آلودگی ها هم جلوگیری شود.
نظر شما